Tujina

Ahtisaari predlaga neodvisno Kosovo

Bruselj/Skopje, 26. 03. 2007 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ahtisaari v svojem končnem predlogu o prihodnjem statusu Kosova izpostavlja, da je neodvisnost edina sprejemljiva možnost.

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari FOTO: Reuters

Posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari v svojem končnem predlogu o prihodnjem statusu Kosova, ki so ga prejele članice Varnostnega sveta Združenih narodov, izpostavlja, da je neodvisnost Kosova edina sprejemljiva možnost. V predlogu, ki so ga danes tudi prvič objavili, Ahtisaari poudarja, da je za gospodarski razvoj Kosova nujna stabilnost, slednjo pa lahko zagotovi le neodvisnost.

V obsežnem poročilu, ki spremlja predlog o statusu in ki so ga prejele članice VS ZN, Ahtisaari poudarja, da je po skrbni preučitvi bližnje kosovske zgodovine, sedanjih razmer v pokrajini ter na podlagi pogajanj beograjske in prištinske delegacije na Dunaju prišel do sklepa, da je edina sprejemljiva rešitev za Kosovo njegova neodvisnost, ki bi jo v prehodnem obdobju nadzorovala mednarodna skupnost.

"Moj predlog zagotavlja temelje za prihodnjo neodvisnost Kosova, ki bo obstojna in stabilna in ki bo omogočala mirno in dostojanstveno življenje vsem skupnostim",
piše v poročilu. Ahtisaari poleg tega izpostavlja, da je "Kosovo edinstven primer, ki terja edinstveno rešitev, zato ni presedan za druge spore, ki še niso rešeni".

Končni Ahtisaarijev predlog o statusu Kosova, vključno z 12 dodatki, je dostopen na spletni strani urada Ahtisaarija (UNOSEK) v francoščini, španščini, ruščini, arabščini, kitajščini in angleščini.

Ahtisaarijev tiskovni predstavnik Remy Dourlot je zatrdil, da izraz "nadzorovana neodvisnost" Kosova ni povsem natančen. "Mislim, da to ni pravilen izraz. Tisti, ki ga uporabljajo, po vsemu sodeč niso videli poročila", trdi.

Dourlot je še povedal, da UNOSEK še ni obveščen o dnevu zasedanja Varnostnega sveta ZN, na kateri bo Ahtisaari osebno predstavil svoj predlog o statusu Kosova. Namignil pa je, da bodo datum zasedanja določili po sestanku kontaktne skupine, do katerega naj bi prišlo 28. marca. Skupina, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija, je bila vseskozi zelo dejavno vključena v pogajanja o prihodnjem statusu Kosova.

V osnutku predloga o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je Ahtisaari februarja prvič predstavil Beogradu in Prištini, besede neodvisnost izrecno ni uporabil, je pa predlagal določeno stopnjo suverenosti Kosova pod nadzorom mednarodne misije pod vodstvom Evropske unije.

ZDA za Ahtisaarijev načrt

Nicholas Burns
Nicholas Burns FOTO: Reuters

ZDA podpirajo priporočila posebnega odposlanca ZN za Kosovo Ahtisaarija, da bi Kosovo dobilo nadzorovano neodvisnost od Srbije, je v Bruslju dejal pomočnik ameriške zunanje ministrice Nicholas Burns. "Danes bomo objavili deklaracijo, v kateri popolnoma podpiramo Ahtisaarijev načrt. ZDA podpirajo Ahtisaarijev predlog za neodvisnost pod nadzorom," je dejal Burns.

Beograd nezadovoljen

Srbski predsednik Boris Tadić je Burnsu povedal, da je podpora Washingtona Ahtisaarijevemu predlogu za Srbijo nesprejemljiva. Ponovil je, da je za Srbijo kakršna koli oblika neodvisnosti nesprejemljiva in da si bo Beograd v stikih z državami članicami VS ZN prizadeval za kompromisno rešitev, ki jo je mogoče doseči z nadaljnjimi pogajanji s Prištino.

Tadićev svetovalec Vuk Jeremić je sicer prav danes napovedal novo diplomatsko pobudo Beograda. Srbski predsednik naj bi še ta teden vsem predsednikom držav nestalnih članic VS ZN poslal pisma in poskušal pridobiti njihovo podporo za nadaljevanje pogajanj o statusu Kosova, je povedal Jeremić.

Tadić je poudaril, da je za Srbijo kakršna koli oblika neodvisnosti nesprejemljiva
Tadić je poudaril, da je za Srbijo kakršna koli oblika neodvisnosti nesprejemljiva FOTO: Reuters

Ahtisaarijev predlog je sicer danes podprl tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, Priština pa je ocenila, da je današnji dan "zgodovinski trenutek za vse prebivalce Kosova".

Generalni sekretar ZN je danes Ahtisaarijevo priporočilo v celoti podprl. Kot so sporočili iz Banovega urada, pomeni današnja uradna vročitev predloga posebnega odposlanca ZN predstavnikom držav članic VS ZN "začetek odločilne faze" za opredelitev prihodnjega statusa Kosova.

Nemško predsedstvo EU pa je sporočilo, da Ahtisaarijev predlog "močno" podpira, saj meni, da gre za pošten in uravnovešen kompromis, ki Kosovu odpira pot v prihodnost. Izmed članic EU je sicer Ahtisaarijev predlog prva podprla Velika Britanija, ki meni, da ta predstavlja rešitev še edinega preostalega problema po razpadu Jugoslavije.

Vodja misije ZN na Kosovu Joachim Rücker pa je medtem povedal, da današnja vročitev "jasnega, nedvoumnega in izčrpnega" Ahtisaarijvega predloga članicam VS ZN "ni nič manj kot zgodovinski trenutek za vse prebivalce Kosova". Da je danes "zgodovinski dan", je v nagovoru prebivalcem Kosova danes poudaril tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, saj je celovit predlog rešitve kosovskega vprašanja končno v rokah VS ZN.

Makedonija bo priznala Kosovo

Makedonski zunanji minister Antonio Milošoski pa je danes za kosovske medije dejal, da bo Makedonija med prvimi državami, ki bodo priznale neodvisno Kosovo. "Skopje je zainteresirano za čimprejšnjo definicijo statusa Kosova s strani Varnostnega sveta ZN in takrat bo Makedonija priznala to novo realnost," je izjavil minister.

Albanski mediji pa so poročali, da izjave makedonskega zunanjega ministra kažejo, da ne le albanske politične stranke, ampak tudi makedonske podpirajo neodvisnost Kosova.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

user5
29. 03. 2007 19.06
Zanimovo je, da EU določa meje v Srbiji, ki ni članica EU. Kaj bi šele bilo če bi bila? Ker je v Sloveniji rodnost tako majhna, bi lahko naprimer Slovencem na avstrijskem koroškem ponudili finančno pomoč za vsakega novorojenega otroka in na ta način, čez nekaj let, poleg rodnosti pridobili še avstrijsko koroško. Prav rad bi videl reakcijo Avstrrije in EU.
pkorosec
28. 03. 2007 15.17
A zdaj po nekaj letih mesetarjenja, pa pridejo ven s Neodvisinim Kosovom, ko pa so takrat Srbiji vsi zahodni politiki zagotavljali, da bo Kosovo vedno srbsko in jim ga Albanci ne bodo imeli pravice odvzeti, pa ceprav je njihova rodnost nekajkrat vecja od srbske. Najprej so zahtevali le avtonomijo, sedaj pa vidimo realno stanje. Res je vprasljivo tale nenadzorovana velika rodnost in s njo povezana religija. Pravzaprav ni vprasljivo, le politicno korektno ni o tem razmisljat, ker v Evropi je vse tip top porihtano
zupancicevajama@email.si
28. 03. 2007 13.58
zlob80 Si pa to lepo sestavil.Taksne odgovore rad preberem. Ni zlocinskih narodov. So samo zlocinci!
Uroš S.
28. 03. 2007 11.45
Dva otroka na albansko mater? :) Je to sala? 1 .Se ne 50 let nazaj je bila vecina prebivalcev Kosova Srbov! albanci so bili manjsina v te srbski pokrajini. 2.Albanci so prevzeli muslimanstvo v obdobju otomanskega cesartva,katolikov v Albaniji,na Kosovu je samo se za odtenek, mislim da 2,3 3.Albanci ne priznavate drzavnega prava, sodnih organov v kolikor ne ustrezajo plemenskemu,druzinskemu pravu. Pa smo v 21 stoletju. To je muslimanski svet, nikoli se ne prilagaja nikomur.
anzi_mahackala
27. 03. 2007 15.53
Da ne bom razglablju kak so Albanci nic dolzni. Malo si vsaj oglejte posnetke, ce se v resnici tega niste bili delezni videti pa si boste takoj preusmerili misljenje o njih. UCK(OVK)osvobodilna vojska kosova, je pocela taksne stvari, ki jih se Hitler ni pocel. SE VEDNO SO NA PROSTOSTI in se drzavo bodo dobili. Kje je pravica!??? Nastradu je pa nic kriv srpski narod na Kosovu in Metohiji. Sploh ni zanimanja, da bi odvzel orozje razpusceni vojski kosova, ki se kar deluje. Kaj je zdej to EU in Amerika podpira po noven teroriste??
ona27
27. 03. 2007 15.11
ej zlob80, dej se mal pomir..vem kako je bilo in kakšno je bilo živjenje na kosovu. albanci pa niso klal, dej koliko vodnjakov je na kosovu zaprtih zdaj, zakaj..ker so zive metal not..in tako dalje. pa vsi so lepo živel, ampak albanci so se izoliral. Poznaa sem par Kosovarjev, smo se druzl, ubil so jih pa OVK(videla na svje oci), tega ne bom nikoli pozabila. Visoka rodnost Albancev na Kosovu 12 na zensko...
zlob80@hotmail.com
27. 03. 2007 12.28
Nekdo od komentatorjev omenja pojpismene idiote na ravni amazonskih indijancev, ki da baje živijo na Kosovu. Torej, glede na to da sem Albanec (sicer ne iz Kosova, ampak verjetno smo tako ali tako vsi isti), bi rad dodal nekaj stvari: 1. imenovati Albanijo ali Kosovo kot deželi muslimanskih skrajnežev je blago rečeno neumno. med 5 in 10 odstotki Albancev Kosovarjev je katoliške vere, med njimi ter muslimansko večino nesoglasij skorajda ni. Tudi pokojni predsednik Kosova Ibrahim Rugova naj bi prestopil iz muslimankse v katoliško vero, česar sam sicer ni nikoli potrdil niti zanikal, vendar pa na nek način to dokazuje dejstvo, da ni želel pogreba z religiozno vsebino. Kljub temu ga globoko spoštujejo vsi Albanci muslimani, ki so (oziroma smo) ponosni tudi na Mater Terezo, ki je bila Albanka iz Skopja. V sami Albaniji je kristjanov toliko kot muslimanov, s tem da obstajata dve krščanski skupnosti - katoliška na severu ter Albanska pravoslavna cerkev na jugu. Poleg tega velja poudariti, da vera pri Albancih ne igra tako velike vloge kot pri sosednjih narodih - Bošnjaki npr. so veliko 'večji' muslimani od albanskih muslimanov, Srbi in Hravti pa veliko 'večji' pravoslavci in katoliki od Albancev, ki izpovedujejo ti dve veri. Če že govorimo o skrajnežih - ti so povsod, tudi Slovenija ima svoje. Če pa pogledamo na Balkan pa raje glejte četniške bande, ki so v preteklih vojnah veselo poklale par 100 tisoč ljudi - in so tudi dandanes še kako aktivne. 2. 'načrtna visoka rodnost Albancev' je konstrukt srbske propagande. po zadnjih podatkih je stopnja rodnosti v Albaniji 2,1 otroka na žensko (za primerjavo - Irska in Francija prav tako okrog 2 - pa nihče ne govori o njihovi načrtni visoki rodnosti - Slovenija pa 1,3), na Kosovu pa se ta številka (po resda neuradnih podatkih mednarodne skupnosti, glede na to da verodostojnega popisa od leta 1981 ni bilo) suče okrog 3 otrok na žensko - kar je velikanski padec, ki ja pač značilen za vse družbe v razvoju. 3. sicer imate vso pravico da se skupaj s Srbi jočete nad njihovo kruto usodo, za katero so jim krivi vsi, razen njih samih (hjah, kako se je že vse skupaj začelou2026), ne pozabite pa, da so vas 16 let nazaj kot 'bečke konjušare' (dunajske konjušnike) želeli zbrisati z zemljevida. ampak, kaj bi to, važno da dandanes v Ljubljani veselo prepeva na pol plastična vdova vojnega zločinca&dobičkarja, maturantka svinjogojstva iz Žitorađe, zabačene 'selendre' v južni Srbiji (nakratko Ceca), ki rada bere, kot je sama rekla, Tolstojevskega, ki se počuti eventualno, ki rada gleda filme z 'žalostnim happyend-om', ter, ne smemo pozabiti ima 'osećaj za filing' (te fantastične izjave pa ne gre kvariti s prevodom). Morda pa vam manjka moja izkušnja - namreč to, da vam banda polpismenih, krvi željnih ter pijanih četnikov pokolje najbližje - med njimi še ne enoletnega otroka. Ampak, saj jih razumete kajne, je bil pač muslimanski terorist na kulturni stopnji amazonskega Indijanca.
mkoc@email.si
27. 03. 2007 10.07
Nimam prav nobenih nacionalističnih predsodkov do kogarkoli, a se z druge strani žal dobro zavedam nevarnosti, ki jo za združeno Evropo predstavljajo države muslimanskih skrajnežev, kot so Albanija, Bosna, Turčija ali morebitno neodvisno Kosovo. Vsekakor sem za to, da se tudi te države kasneje sprejmejo v Unijo, vendar le takrat, ko bo v celoti prejeta Ustava (ki povdarja popolno ločenost med državo in religijo). Vsak, ki lahko sešteje dva in dva se namreč lahko sam prepriča, kdo stoji za vsemi današnjimi svetovnimi kriznimi žarišči. Alžirija, Lebanon, Sudan, Irak, Iran, Pakistan, Afganistan, Kašmir, Nepal, Indonezija - vsi imajo skupni imenovalec: religiozni skrajneži oziroma množice iracionalnih in polpismenih a žal do zob oboroženih idiotov, ki verjamejo v nadnaravno in jim človeško življenje ne predstavlja nobene vrednosti. Dokler bo svetovna skupnost tolerirala religijo (v imenu "demokratičnosti") in jo celo obravnavala kot nekaj pozitivnega, tudi teh pizdarij ne bo konec oz se bodo le stopnjevale. V tem kontekstu vidim tudi morebitno neodvisnost Kosova - tisto območje je treba prej civilizirat (trenutno večina živi na kakovostni in kulturni ravni, ki ni daleč od amazonskih indijancev). To je prvi predpogoj, da se zmanjša število religioznih in zviša število pismenih. Komaj takrat se lahko začnejo sploh pogovarjat o neodvisnosti in demokratičnih volitvah...
zupancicevajama@email.si
27. 03. 2007 10.04
Mislim, da bo to dejanje, se povecalo probleme z Albanci.Kmalu bo na vrsti Crna gora, pa Makedonija, Grcija....Izkazalo se bo, da bo ponovno najbolj trpelo ubogo ljudstvo!!
Uroš S.
27. 03. 2007 08.13
Makedonci postajajo manjsina v lasnto drzavi, tako kot v CG. Srbi in Grki so pa na dobri poti da se pridruzijo skupinici, srbski sandzak, kosovo, celoten jug Srbije, grski zahod. "Nacrtno" visoko rodnost Albancev je treba zaustaviti na miren nacin, s pogovori, predlogi, konsenzi. S silo tako kot so je to delali v preteklosti nad preostalimi muslimani na Balkanu se ne bo nic spremenilo, bo samo slabse. POGOVOR POGOVOR POGOVOR
budda
26. 03. 2007 23.14
ni čudn, če je v makedoniji zlo velik šiptarije, da so pol taki predlogi...
anzi_mahackala
26. 03. 2007 18.25
Zaradi tega makedonskega premierja sedaj zgleda, da cela Makedonija drzi z siptarji. Vendar ni temu tako. Tigri in Levje vejo za kaj so se borili.