Tujina

Afganistanci zahtevajo opravičilo

Kabul, 12. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Demonstracije v Afganistanu, ki jih je povzročila skrunitev islamske svete knjige Korana s strani ameriške vojske, se nadaljujejo.

Afganistanci zahevajo opravičilo ZDA (Foto: Reuters)
Afganistanci zahevajo opravičilo ZDA (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Do protestov prihaja po dveh dneh demonstracij v Džalalabadu, kjer so življenje izgubili štirje ljudje, ko je policija pričela streljati, da bi vzpostavila nadzor nad množico demonstrantov.

V središču prestolnice Kabul se je zbralo od 200 do 300 študentov, ki so od ameriškega predsednika Georga Busha zahtevali, naj se opraviči islamskim državam. Demonstracije so doslej zahtevale štiri smrtne žrtve.

Protestniki, ki so se zbrali v središču prestolnice Kabul, so nosili transparente, na katerih je pisalo "Obsojamo oskrumbo Korana s strani ameriških vojakov", in vzklikali naj se Bush opraviči ter da bodo predlogi za stalna ameriška oporišča v Afganistanu posegli v državno neodvisnost.

Talibanski uporniki so v sredo zvečer v zasedi ubili kandidata za septembrske parlamentarne volitve Aktarja Mohamada Kana in njegovega šoferja, ranili pa enega izmed njegovih prijateljev. V odgovoru na napad sta umrla dva talibanska upornika.

Podoben protest se je začel na politehničnem inštitutu, severovzhodno od Kabula, kjer so protestniki zažgali ameriško zastavo. Na kraju dogajanja je bila policija, ni pa bilo ne afganistanskih ne zavezniških vojakov.

Pomoč EU

Evropska unija bo Afganistanu tudi v prihodnje namenjala finančno pomoč za obnovo države, je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Kot je pojasnil, je "stabilizacija Afganistana za nas izjemno pomembna".