Tujina

Afganistanci vendarle znova na volišča

Kabul, 20. 10. 2009 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V začetku novembra se bodo v Afganistanu spet podali na volišča. Dosedanji predsednik Karzaj namreč v prvem krogu volitev ni dobil dovolj glasov in se bo za ohranitev položaja potegoval v drugem.

Kandidata v drugem krogu predsedniških volitev v Afganistanu; nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah in dosedanji predsednik Hamid Karzaj.
Kandidata v drugem krogu predsedniških volitev v Afganistanu; nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah in dosedanji predsednik Hamid Karzaj. FOTO: Reuters
Po začasnih izidih naj bi sicer Karzaj že v prvem krogu volitev prejel 55 odstotkov glasov, kar bi zadostovalo za izvolitev. Dosedanji predsednik je sprva zavračal obtožbe o nepravilnosti na volitvah in vztrajal, da je njegova zmaga jasna, nato pa je popustil pred čedalje številnejšimi kritikami iz tujine.

Afganistanska neodvisna volilna komisija je sporočila, da bo za izvolitev predsednika države potreben drugi krog volitev. Pripravili jih bodo 7. novembra. Dosedanji predsednik Hamid Karzaj je namreč v prvem krogu dobil 49,67 odstotka glasov oziroma manj kot polovico, kolikor bi bilo potrebno za zmago v prvem krogu. Koliko glasov je prejel drugouvrščeni kandidat, nekdanji zunaji minister Abdulah Abdulah, niso sporočili.

Karzaj je odločitev volilne komisije označil za korak naprej na poti uveljavljanja demokracije v državi. "Narod pozivam, naj to spremeni v priložnost za okrepitev naše odločenosti, da državo premaknemo naprej, in naj se udeleži drugega kroga volitev," je dejal. Odločitev je po pričakovanjih pozdravil tudi Abdulah.

Preštevanje glasov
Preštevanje glasov FOTO: Reuters

Afganistanska volilna komisija je odločitev o organizaciji drugega kroga volitev sporočila, potem ko je komisija za volilne pritožbe, ki deluje pod okriljem ZN, v ponedeljek objavila poročilo o domnevnih množičnih volilnih prevarah v prvem krogu volitev in odredila, da se glasove z 210 volišč razglasi za neveljavne.

Volilna udeležba v prvem krogu je bila zelo nizka, le nekaj čez 38-odstotna. Zaradi vse pogostejših napadov talibanskih upornikov in bližajoče se zime pa je v Kabulu slišati opozorila, da bo udeležba v drugem krogu volitev še nižja.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1176
21. 10. 2009 13.59
SAJ JIH BODO FINANCIRALI AMERI TAK KO VSSE OSTALO V DRŽAVI...
Abacus
20. 10. 2009 21.51
odbogaposlan 20.10.2009, 17:39 2 Že v prvem krogu so zgooljufali! ameriška demokracija PAČ --------- Če bi res tako poguljufali potem nebi šli ponovno v volitve ,Karzaj je očitno goljufal in ameriška demokracija ga je pač usekala ,četudi je njihov zaveznik in prav je tako!
skydrol7
20. 10. 2009 19.58
kako je mogoce imeti demokratske volitve v drzavi s tako korupcijo,kjer je vsak kandidat za mesto v parlamentu bolj korupt od drugega.oba vodilna kandidata naj si v koaliciji delita predsednistvo.zapravljanje denarja za nove volitve je velika neumnost.
odbogaposlan
20. 10. 2009 17.39
Že v prvem krogu so zgooljufali! ameriška demokracija PAČ