Tujina

Afera spodnesla ministra

Rim, 16. 01. 2008 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Italijanski pravosodni minister Mastella je odstopil s položaja, ker so njegovo ženo aretirali zaradi obtožb o zlorabi oblasti.

Italijanski pravosodni minister Clemente Mastella je odstopil s položaja, ker so njegovo ženo aretirali zaradi obtožb o zlorabi oblasti. Sodni dokumenti so razkrili, da je pod drobnogledom zaradi iste zadeve tudi minister.

"Tokrat priznam svoj poraz in odstopam z mesta ministra. Izbiral sem med ljubeznijo do svoje družine in obstankom na mestu ministra in izbral prvo," je v govoru pred italijanskim parlamentom povedal 60-letni Mastella. Ženo zdaj že bivšega pravosodnega ministra, Sandro Lonardo, ki predseduje svetu Mastellove sredinske katoliške stranke UDEUR južnoitalijanske dežele Kampanije, namreč obtožujejo sprejemanja podkupnine od bolnišnice v Caseri blizu Neaplja.

Obtožena jemanja podkupnine

Mastellova stranka je ena manjših strank v vladni koaliciji in je kritična do trenutne levosredinske vlade Romana Prodija.
Mastellova stranka je ena manjših strank v vladni koaliciji in je kritična do trenutne levosredinske vlade Romana Prodija. FOTO: Reuters

Lonardova je ob zadnjih dogodkih podala tudi uradno izjavo, v kateri je zapisala, da je "prepričana, da je vse, kar se dogaja, cena, ki jo morata ona in njen mož plačati zaradi zagovarjanja katoliških vrednot in politike". Dodala je še, da je za zaporni nalog izvedela iz medijev.

Stranka UDEUR ima v zgornjem domu italijanskega parlamenta tri sedeže in je zato izjemno pomembna za vlado Romana Prodija. Mastella je že pred tem grozil, da bo njegova stranka izstopila iz devetstrankarske vladne koalicije, ko ji ni uspelo sprejeti nujno potrebnega sporazuma o volilni reformi. Stranka UDEUR je na parlamentarnih volitvah leta 2006 sicer dobila 1,6 odstotka glasov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.