Tujina

Abasova vlada s podporo Fataha

Ramala, 28. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Centralni odbor gibanja Fatah palestinskega voditelja Jaserja Arafata je danes izrekel podporo mandatarju za sestavo palestinske vlade Mohamedu Abasu in njegovih vladi. Abas je tako lahko skoraj prepričan, da bo za njegov predlog vlade v torek glasovala absolutna večina 43 od skupno 85 poslancev palestinskega parlamenta.

Gibanje Fatah v parlamentu zaseda 62 poslanskih sedežev, ki se bodo predvidoma udeležili glasovanja o zaupnici Abasovi vladi.

Visoki član gibanja Nabil Šat, ki bo predvidoma novi palestinski zunanji minister, je dejal, da bosta Arafat in centralni odbor Fatah poskrbela, da bodo Abasovo vlado podprli vsi poslanci Fataha in tako priskrbeli izglasovanje zaupnice. Kljub temu ni znano, ali se bodo vsi poslanci Fataha držali tega navodila. Poslanci Fataha naj bi se sicer še danes srečali z Arafatom in Abasom. Palestinski parlament, ki je bil izvoljen leta 1996, je prvotno štel 88 članov, a sta medtem dva umrla, eden pa je odstopil. Zato Abas potrebuje 43 glasov za izglasovanje zaupnice vladi.

Bližnjevzhodni časovni načrt

mandatar zasestavo nove palestinske vlade je dobil tudi podporo centralnega odbora Arafatovega gibanja Fatah
mandatar zasestavo nove palestinske vlade je dobil tudi podporo centralnega odbora Arafatovega gibanja Fatah FOTO: Reuters

V primeru izglasovanja zaupnice Abasovi vladi, so ZDA obljubile objavo bližnjevzhodnega časovnega načrta, ki so ga izdelale skupaj z ZN, EU in Rusijo. Ta med drugim predvideva vzpostavitev palestinskega države v roku treh let. Abasa je v primeru izglasovane zaupnice v ZDA že povabil tudi ameriški predsednik George Bush, vendar se Abas ne bo odzval vabilu, dokler Arafatu ne bo omogočeno prosto gibanje, se je danes izvedelo iz krogov blizu Abasu. Abas je sicer že v nedeljo dejal, da ne bo potoval v tujino na srečanja s tujimi državniki, dokler Izrael Arafatu ne bo odpravil omejitev gibanja, pri čemer pa ZDA ni omenjal.

Abas napovedal konec oboroženega spora

Abas naj bi sicer v torkovem nastopu pred palestinskim parlamentom po današnjem poročanju izraelskih medijev napovedal konec oboroženega spora s strani Palestincev. Abas je že v preteklosti kot svojo glavno nalogo izpostavil konec nasilja proti Izraelcem. Je pa Abas postal tarča obtožb v lastnih vrstah, ker naj bi domnevno v svojo vlado sprejel preveč politikov iz Arafatovega tabora, ki so znani po korupciji.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA