Tujina

Abas pozval k prenehanju nasilja

Ramala, 26. 01. 2008 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Islamistična skupina Hamas je sporočila, da je pripravljena na samostojne pogovore z Egiptom, da bi končali mejno krizo.

Kljub petkovemu predlogu egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, naj se sprti strani srečata v Kairu, palestinski predsednik Mahmud Abas vztraja pri strogih pogojih, pod katerimi se je pripravljen pogajati z gibanjem Hamas.

George Bush in Mahmud Abas
George Bush in Mahmud Abas FOTO: Reuters

Abas je sicer v svojem govoru v predsedniški palači v Ramali na Zahodnem bregu pozval k ustavitvi izstreljevanja raket z območja Gaze, ki je od junija lani pod nadzorom Hamasa, v Izrael. Hkrati pa je obtožil Izrael, da prebivalcem Gaze nalaga skupno kazen s preprečevanjem dobave hrane in zalog zdravstvenih pripomočkov.

Hamas je zagrešil zločin

"Pozivam tiste, ki izstreljujejo rakete: prenehajte. Ne dajte Izraelcem izgovora in ne dajte svetu vedeti, da so oni žrtve," je povedal in dodal: "Hamas je v Gazi zagrešil zločin, toda rakete ne bi smele biti razlog za skupno kazen." Izrael je kot odgovor na izstreljevanje raket uvedel desetdnevno blokado območja Gaze, s čimer je onemogočil prehod med Gazo in Izraelom, to pa ovira dobavo zalog hrane, goriva in drugih pripomočkov.

Potem ko so aktivisti Hamasa v mejnem zidu napravili odprtine, so se Palestinci tudi minulo noč z več sto vozili iz Gaze prepeljali na egiptovsko stran prehoda Rafa. Egiptovske varnostne sile Palestince, ki v minuli dneh vdirajo na egiptovsko stran z namenom nakupa osnovnih potrebščin, le opazujejo brez posredovanja. So pa postavile zapore iz egiptovskega dela Rafe, da bi Palestincem preprečili potovanje globlje na Sinaj. Ti se lahko tako napotijo do mesta El Ariš, ki je od Rafe oddaljeno okoli 50 kilometrov.

Pomoč Egipta

Egipt je danes sporočil, da bo še naprej dovolil prebivalcem Gaze prečkati mejo in jim pomagal z zalogami nujnih življenjskih potrebščin. Guverner severnega Sinaja Ahmed Abdel Hamid je povedal, da bodo Palestinci mejo lahko prečkali, dokler ne bodo njihove potrebe po hrani in drugih potrebščinah zadoščene.

Dodal je še, da so egiptovske varnostne sile dobile naročilo, naj "omogočajo in lajšajo prehod ljudem in jih usmerjajo tja, kjer bodo lahko dobili pomoč." Dogovarja se tudi že z egiptovskim industrijskim ministrstvom, naj zagotovi večje količine življenjskih potrebščin in izdelkov, saj so trgovine zaradi ogromnega števila prebivalcev z območja Gaze že prazne.

Petkov poskus zaprtja meje ni bil uspešen.
Petkov poskus zaprtja meje ni bil uspešen. FOTO: Reuters

Nehvaležni Palestinci

Medtem pa je ob meji prišlo do resnega nasilja proti egitpovskim mejnim stražarjem. Odkar so v sredo na silo predrli mejo, so Palestinci namreč ranili najmanj 38 pripadnikov egiptovskih varnostnih sil, od tega dva častnika z visokim činom, nekaj napadenih pa je celo v kritičnem stanju. Po neuspelem petkovem zaprtju meje so se varnostne sile umaknile v notranjost, da bi se tako izognile nadaljnji konfrontaciji s Palestinci.

Egiptovski zunanji minister Ahmed Abul je že izrazil zaskrbljenost zaradi napadov palestinskih skupin. "Palestinski bratje bi se morali zavedati, da se egiptovska gostoljubnost in pripravljenost, da bi jim olajšali življenje, ne more razširiti na napadanje egiptovskih sil," je kritiziral Palestince.

Egipt je napovedal, da bo na pogovore o končanju krize ob meji povabil tako predstavnike Hamasa kot tudi vlado predsednika Abasa. Hamas pa je že sporočil, da je pripravljen na samostojne pogovore s Egiptom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.