Tujina

Abas: Ne morem biti predsednik neobstoječih oblasti

Ramala, 04. 12. 2010 22.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Palestinski predsednik Abas je zagrozil, da bo razpustil palestinske oblasti, če Izrael ne bo ustavil gradnje judovskih naselbin na okupiranem ozemlju.

"Ne morem biti predsednik neobstoječih oblasti, dokler se izraelska okupacija Zahodnega brega nadaljuje," je v pogovoru za palestinsko televizijo dejal predsednik Mahmud Abas. "Izraelcem sporočam tole: Obveščam jih kot okupatorje, da lahko ostanejo na svojem mestu. Vendar pa razmere ne morejo ostati nespremenjene," je poudaril.

Abas je zagrozil, da bo razpustil palestinske oblasti.
Abas je zagrozil, da bo razpustil palestinske oblasti. FOTO: Reuters

Palestinske oblasti so bile vzpostavljene v skladu z mirovnim sporazumom iz Osla iz leta 1993, njihova naloga pa je bila upravljanje z deli Zahodnega brega in Gaze, dokler ne bo dosežen dokončni sporazum. Toda izraelska in palestinska stran po 17 letih večinoma brezplodnih pogajanj nista nič bližje sporazumu, zadnji poskus pogajanj pa je nasedel zaradi nadaljevanja gradnje judovskih naselbin na zasedenih ozemljih.

Neposredna pogajanja med stranema so se začela 2. septembra, a so zastala tri tedne kasneje, ko se je iztekel izraelski moratorij na gradnjo naselbin, Izrael pa ga ni želel podaljšati. Abas je večkrat zagrozil, da bo palestinska stran zapustila pogajanja, če Izrael ne bo znova zamrznil gradnje.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
05. 12. 2010 14.00
naj oddidejo izraelci, križali so Jezusa in tko naprej in tko nazaj, arabcem pa naj pustijo kar je njihovo
BitterMan
05. 12. 2010 12.25
@ Ca6e - no ampak po tej logiki lahko ozemlje slovenije zahteva nazaj cel kup nacij. Dejstvo je da je zadnja umetna tvorba izrael in da serje po celi regiji.
Ca6e
05. 12. 2010 10.05
FuckTheJew Palestina je umetna tvorba ustvarjena leta 134 n.š. , s strani rimljanov ki so na območje takratnega izraela, naselili največje izraelske sovražnike Arabce. Državo so poimenovali Palistia, kar pomeni okupator, v nadaljnosti se je preimenovala v Palestino! Da boš še malo vedel o Palestincih. In še to po 2.sv vojni so se palestinci strinjali da bodo živeli v sožitju s židi, a nekaj let po naselitvi so jih hoteli sami iztrebiti, sanmi so začeli izvajati rasno nasilstvo, in dobili so svoje!
FuckTheJews
05. 12. 2010 08.44
"izrael" je edina država ki nima začrtane meje. Širijo se že 50 let, oz. od nastanka. V Palestino so prišli ko so bežali pred holokavsvom in kaj so naredili: pobili na milijone in pregnali na milijone nemočnih ljudi z izgovorom, da je to njihova zemlja in to z polno ritijo ameriškega orožja in denarja. Tudi začetki krščanstvo izvirajo i istega mesta, a to pomeni da se lahko vsi kristjani danes preselijo v Palestino in zahtevajo kristjansko državo ???
MOSSAD001
05. 12. 2010 08.03
Izrael bo zidal se širil,pa če se ata na glavo postavi !!
Chilly_Willy
04. 12. 2010 22.54
A je končno dojel da ga noben ne jemlje resno, kako naj bo predsednik neke oblasti, če pa še države nima ... revež neizobražen zaslepljen s sovraštvom ...