Tujina

Abas in Arafat ostajata sprta

Ramala, 21. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinski voditelj Arafat in mandatar za sestavo palestinske vlade Abas tudi po celonočnih pogajanjih njunih svetovalcev nista zgladila spora glede imenovanja nekdanjega vodje varnostne službe na območju Gaze Dahlana za notranjega ministra v Abasovi vladi.

Jaser Arafat in Mahmud Abas
Jaser Arafat in Mahmud Abas FOTO: Reuters

Arafat bi na namreč položaju rad videl svojega zaveznika Hanija Al Hasana. Arafat in Abas sta se na srečanju v soboto zvečer tako sprla, da je premier iz protesta, ker Arafat ni hotel podpreti vključitve Dahlana v novo vlado, zapustil prostor. Od sobote se nista več srečala, maratonska pogajanja, vključno s celonočno sejo, ki se je brez rezultatov končala zgodaj davi, so vodili njuni svetovalci.

Izrael in ZDA podpirajo Dahlana, medtem ko Hasan ne uživa mednarodne podpore in mu kot notranjemu ministru v preteklih mesecih ni uspelo ustaviti napadov na izraelske cilje. Dahlan za pomiritev napetosti pripravljen odpovedati položaju, vendar pa Abas vztraja pri svoji izbiri. Abas ima do srede čas, da parlamentu v potrditev predloži sestavo svoje vlade. Če mu ne bo uspelo, lahko bodisi zaprosi parlament za podaljšanje roka bodisi vrne pooblastilo za oblikovanje nove vlade Arafatu. V primeru da Abas seznama ministrov ne dokonča do torka, pa poslanci ne bodo imeli dovolj časa za pripotovanje v Ramalo na zasedanje parlamenta, se je izvedelo iz krogov blizu pogajanjem.

ZDA vztrajajo, da bodo mirovni načrt za Bližnji vzhod, ki so ga pripravile skupaj z Rusijo, EU in Združenimi narodi, javnosti predstavile šele potem, ko bodo Abas in njegov kabinet zaprisegli. V Izraelu, ZDA in EU spričo Arafatovega obnašanja medtem vse bolj dvomijo, da se bo 67-letnemu Abasu uspelo zoperstaviti vodji PLO. V minulih dneh so z Arafatom po telefonu govorili mnogi politiki, med njimi egiptovski predsednik Hosni Mubarak in nemški zunanji minister Joschka Fischer, ter ga pozvali k popuščanju.

Izraelski obrambni minister Šaul Mofaz je medtem danes pozval k mednarodnemu pritisku na Arafata, da bi ta sprejel novo palestinsko vlado pod vodstvom Abasa. Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erakat, tesen Arafatov sodelavec, pa je Mofazov poziv že zavrnil kot vmešavanje v palestinske notranje zadeve.

SORODNI ČLANKI