Tujina

700 milijard - da ali ne?

Washington, 26. 09. 2008 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški politiki se še vedno ne morejo zediniti, kako naj se spopadejo z ekonomsko krizo. Načrt o 700-milijardski injekciji tako sproža različne odzive.

Bush ima trenutno težave z republikanci v predstavniškem domu, ki se ne strinjajo s predlogom finančnega ministra.
Bush ima trenutno težave z republikanci v predstavniškem domu, ki se ne strinjajo s predlogom finančnega ministra. FOTO: Reuters

"Soočamo se z velikim problemom in potrebujemo načrt za rešitev," je dejal George Bush. Ameriški predsednik je sicer priznal, da obstajajo nesoglasja glede načina reševanja krize, vendar pa po njegovih besedah ni nobenega nesoglasja o tem, da je potrebno storiti nekaj bistvenega.

Bushev problem trenutno niso demokrati, ki jih sicer rad obtožuje, da zavlačujejo s potrjevanjem njegovih predlogov, ampak republikanci v predstavniškem domu, ki so po nekaj dneh pogajanj o načrtu finančnega ministra Henryja Paulsona prišli na dan s svojim predlogom.

K zmešnjavi prispeva tudi republikanski predsedniški kandidat John McCain, ki je odpovedal sodelovanje na prvem televizijskem soočenju z demokratom Barackom Obamo v Mississippiju in zatrjuje, da bo ostal v Washingtonu, dokler ne bo rešitve. Kongresni pogajalci pravijo, da si z njim ne morejo pomagati in da vpletanje predsedniške kampanje v pogajanja ni koristno.

McCain doslej še ni podal mnenja o tem, ali podpira Paulsonov načrt oziroma dele načrta, ali pa je bolj na strani kongresnih republikancev. Paulson predlaga, da ministrstvo dobi na voljo 700 milijard dolarjev za odkupovanje slabih naložb finančnih podjetij. Republikanci pa, da vlada le da garancije zasebnim podjetjem, ki bi opravljala to nalogo.

V škripcih sta obe stranki. Javnost načeloma nasprotuje tako veliki porabi proračunskega denarja, vendar pa večina Američanov obenem meni, da je potrebno nekaj storiti. Demokrati ne želijo potrditi Paulsonovega načrta brez dodatnih dopolnil o omejitvi plač direktorjem podjetij, ki jim bo pomagala država, zaščiti kreditojemalcev in nadzoru nad Paulsonovo porabo. Še manj pa si lahko v volilnem letu privoščijo, da podprejo Busha brez sodelovanja republikancev.

Republikanci so načeloma proti državnemu posredovanju na trgu in njihovi volivci so najbolj nenaklonjeni veliki vsoti, ki jo zahteva Paulson. V primeru, da se načrt ne sprejme dovolj hitro in ameriški finančni sistem zajame popoln kreditni krč, pa se bo začela bitka za to, kdo je kriv.

Predsednik finančnega odbora v predstavniškem domu, demokratski kongresnik Barney Frank iz Massachusettsa, je dejal, da je potrditev dogovora odvisna od republikancev v predstavniškem domu, ki se morajo odpovedati "uporu predsedniku Bushu".

Vlagatelji niso pokazali navdušenja nad zavlačevanjem v Washingtonu pri reševanju krize, v katero so sicer ameriško gospodarstvo pahnila podjetja z Wall Streeta, predvsem investicijske banke in druga, ki so sodelovala v stavah na vrednostne papirje, podprte z drugorazrednimi hipotekarnimi posojili. Indeks Dow Jones je v petek zjutraj nemudoma zdrsnil za 126 točk.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cau-curaku
30. 09. 2008 07.46
Kaj pa na to pravi njegov \'\'VELIKI\'\' prijatelj Ruplek ? Belouška katera je urejala finance naše države pa je imela v planih ravno nekaj takšnega, da Slovenijo spravi na kolena, kar pa mu ni uspelo in je že odšel v gnezdišča beloušk !!!
ServerAUTOMATIC
27. 09. 2008 21.37
Osebno ni dobro, da država financira kapitaliste. Zakaj pa bi? To ni v duhu kapitalističnega sistema. To že smrdi na kapitalistični socijalizem. To je krivičen sistem, do tistih, ki nimajo nič. Lahko sproži le nemire v državi. Amerika se je dejansko finančno res sesula. Temu pa sledi gospodarski in vojaški propad.
ServerAUTOMATIC
27. 09. 2008 21.29
Amerika se sesuva. Brez lastnega kapitala ne bo več velesila. Vse se seli na dalnji vzhod. Kitajska zna gospodarsko in finančno prevzeti celi svet, temu pa sledi vojaški vpliv na vse. Če se na Kitajskem sesuje komunizem, nas Kitajci gospodarsko in finančno pohodijo čez noč.
ServerAUTOMATIC
27. 09. 2008 21.25
Amerika ugaša. Ameriški kapital ni več kar je bil. Sovražni Komunizem je Kapitalizem in njegov kapital dvigoval le navgor. Dejstvo je, da Ameriški kapitalizem ni več konkurenčen kot je bil. Nekoč je Dollar veljal za sveta vladar. Amerika, nekoč sanjska dežela, dežela priložnosti še zdaleč ni več.
ServerAUTOMATIC
27. 09. 2008 20.27
Kaj so Francozi boljši od Američanov? Ha, ha, ha,..... Nemčija je motor EU in če ona ugasne, ugasnemo vsi.
brane.sar@gmail.com
27. 09. 2008 19.03
Vse od navedenega je sigurno res, a najbol resnično je to da singapurski imperij še vedno obstaja od ustanovitve zato ni za rečti da nebo tudi ta ostal. .................
Tonček Balonček
27. 09. 2008 10.44
Baje da gre Bajuk, svetovna referenca na področju makroekonomije in financ, za svetovalca v Washington, kjer jim bo razložil da se da marsikaj, pa še veliko denarja ostane! Pleskovič je šel v penzijo, dr. Jeffry Sacks je pa izgubil veselje z nategovanjem vzhodnih držav.... Rabijo pač pomoč in zakaj ne bi pomagal tistim, ki so v stiski! Nihče ni prerok v svoji domovini!
Skynet
27. 09. 2008 10.34
Vsak imperij je enkrat propadel, Rimski, Mongolski,Grški, Perizijski, Egipčanski, Aleksandrova usvajanja,... zakaj bi bila Amerika drugačna? Zgleda, da bo Bush predno bo odšel z svojega prestola poskrbel, da se ga bo cel svet še dougo spominjal (po revščini), ki jo bo kaj kmalu prinesel. Drugače pa bojmo se dneva, ko bo \"velikan\" Amerika padel na kolena, kajti Evropa bo v hudih težavah ne samo v gospodarskem smislu, ampak tudi varnostnem. Poglejte naprimer kaj bi se zgodilo z Iranom, S Korejo in njihovimi NORIMI voditelji, če jih ne bi NIHČE nadziral? No ali pa nam bo pod Kitajskim in Indijskim imperijem lepše? (ki bo kaj kmalu)
F10
27. 09. 2008 00.26
Janša nej jim svetuje, k je tok inteligentn. Pa bajuk! Kr oba nej gresta v belo hišo!
lockd
26. 09. 2008 21.33
KOMUNIZEM V ZDA.
Jozsef
26. 09. 2008 19.22
Ma ne sekirajmo se mi za ZDA. Ce mi pademo (Slovenija) bo kaos. To je bibi. EU je dala ze vsaj dvakrat svojim bankam: enkrat 200 milijard Eurov in drugic 100 milijard. Ampak, tako je v svetu biznisa. Dobis in zgubis. Nikoli ne ves. Sedaj se pac gubi. Za nekatere je tudi to trenutek srece kot recimo za Barclay bank anglija, ki ja za poceni denar dobila banko v Ameriki ali pa za Chase JPMorgan, ki je pravtako poceni kupila eno najveclijh bank na svetu Washington Mutual. Seveda grev 1.000 (tisoce) MILIJARD vredne posle. Za Slovence jo to nula - NIC. Mala malica.
pojokov
26. 09. 2008 19.15
700 milijard..kaj pa je to za njih:) aja milijarda se piše z dvema i-jema :D
killi-123@hotmail.com
26. 09. 2008 19.09
Lahko se je z tujim denarjem igrati. Kdo bo sedaj odgovarjal za nepravilna vlaganja? Če se raja dvigne,bo kaos.
Sadjar
26. 09. 2008 19.02
Važno za njih da bo svetovni denar.
luciluk
26. 09. 2008 18.57
Uff od kje jim 700 miljard dolarjev.
matic50
26. 09. 2008 18.05
700 miljard dolarjev?! wtf