Tujina

70 mrtvih

Bagdad, 17. 10. 2005 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V spopadih z ameriško vojsko na zahodu Bagdada je bilo ubitih najmanj 70 iraških upornikov.

Podatkov o mrtvih ameriških vojakih ni
Podatkov o mrtvih ameriških vojakih ni FOTO: Reuters
Iran je v Irak poslal obtožnico proti strmoglavljenemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu, je v Teheranu sporočil iranski pravosodni minister Džamal Karimi-Rad. Obtožnico je Iran poslal posebnemu iraškemu sodišču, pred katerim se bo v sredo začel proces proti Huseinu. V obtožnici slednjemu očitajo genocid, kršitve človekovih pravic in uporabo nekonvencionalnega orožja.

Do spopadov med iraškimi uporniki in ameriško vojsko je prišlo v nedeljo v mestu Ramadi, na zahodu Iraka, so sporočili predstavniki ameriške vojske.

Ameriške sile so v napadih na upornike in njihova oporišča na pomoč poklicali tudi letalstvo. V enem takih napadov so ameriške sile bombardirale skupino upornikov, ki naj bi podtikali bombo ob cesti. V napadu je bilo ubitih 20 ljudi.

V drugih ločenih napadih v okolici Ramdija je bilo ubitih še nekaj več kot 50 upornikov, so sporočili vojaški viri.

Referendum je zaznamovala visoka volilna udeležba, zlasti na severu države, kjer živijo pretežno Kurdi, in na šiitskem jugu
Referendum je zaznamovala visoka volilna udeležba, zlasti na severu države, kjer živijo pretežno Kurdi, in na šiitskem jugu FOTO: Reuters

Spopadi so se zgodili dan potem, ko je v Iraku potekal referendum, na katerem se je več kot 15,5 milijona volilnih upravičencev izrekalo o podpori predlogu nove ustave, o kateri so po dolgotrajnih in trdnih pogajanjih kompromis dosegli predstavniki vseh treh največjih etničnih skupnosti v državi, sunitov, šiitov in Kurdov.

Šiiti množično za ustavo

V Iraku so medtem nadaljevali preštevanje glasov s sobotnega referenduma. Glede na prve podatke iraške volilne komisije so se prebivalci šestih šiitskih provinc na jugu Iraka množično, v več kot 90 odstotkih, izrekli za novo iraško ustavo. Dve sunitski provinci pa sta ustavo zavrnili.