Tujina

60 let osvoboditve Dachaua

Dachau, 29. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred 60. leti so ameriški vojaki osvobodili koncentracijsko taborišče Dachau, v katerem je umrlo več kot 66 tisoč ljudi.

V taborišču sta umrla tudi 1602 Slovenca (Foto: Reuters)
V taborišču sta umrla tudi 1602 Slovenca (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Dachau je bilo prvo taborišče, ki so ga zgradili nacisti in eno zadnjih, ki je bilo osvobojeno.

Dva meseca potem, ko je leta 1933 na oblast prišel Adolf Hitler, je takratni šef Münchenske policije in goreč privrženec tretjega rajha Heinrich Himmler ustanovil koncentracijsko taborišče Dachau, ki je služilo kot prototip vsem naslednjim taboriščem smrti na območjih nacistične okupacije. Taborišče je sprva služilo prevzgoji političnih zapornikov, kasneje so vanj začeli zapirati jude, rome, homoseksualce oziroma vse iz okupirane Evrope, ki niso ustrezali ali se uklonili ideologiji nacionalsocializma.

V taborišču je bilo zaprtih preko 200.000 internirancev iz več kot 30 držav (Foto: Reuters)
V taborišču je bilo zaprtih preko 200.000 internirancev iz več kot 30 držav (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Za bodečo žico je v nemogočih življenjskih razmerah trepetalo več kot 200 tisoč ljudi. Do osvoboditve so nacisti na ljudeh izvajali medicinske poskuse in jih silili k težaškemu delu. 29. aprila pred 60. leti so ameriški vojaki vkorakali v taborišče in osvobodili približno 32 tisoč živih okostnjakov.

Posledice grozodejstev, ki so se dogajale v Dachau (Foto: POP TV)
Posledice grozodejstev, ki so se dogajale v Dachau (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Na kraju v bližini mirnega nemškega mesteca Dachau, kjer je bilo nekoč največje nacistično koncentracijsko taborišče, danes stoji muzej. V njem bo naslednje štiri mesece na ogled razstava del slovenskega slikarja in grafika, ki je preživel strahote Dachaua, Antona Zorana Mušiča, z naslovom Mušič in Dachau.