Tujina

6. februar dan D za Kosovo?

Priština, 23. 01. 2008 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovo naj bi neodvisnost razglasilo 6. februarja. Rusi pa se bojijo, da bo to sprožilo pravi domino efekt.

V zadnjih mesecih se je pojavilo kar nekaj domnevno potrjenih datumov razglasitve kosovske neodvisnosti. Italijanski mediji so se med vikendom tako razpisali o tem, da naj bi jo razglasili že 4. februarja, takoj po drugem krogu srbskih predsedniških volitev.

Dan potem, ko je kosovski premier Hashim Thaci dejal, da je datum razglasitve neodvisnosti za zdaj še južne srbske pokrajine znan in usklajen z zahodnimi državami, je Radio Kosovo poročal, kdaj naj bi se to zares zgodilo, piše spletno Delo. Kosovo naj bi se na pot samostojnosti podalo 6. februarja.

Kosovski domino efekt?

Kosovo se pripravlja na razglasitev neodvisnosti
Kosovo se pripravlja na razglasitev neodvisnosti FOTO: Reuters
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je v NATU predstavljal prioritete slovenskega predsedovanja EU. Kot enega največjih izzivov je izpostavil Kosovo in opozoril, da bo to tudi temeljna preizkušnja za evropsko skupno zunanjo in varnostno politiko.

Kosovski neodvisnosti poleg Srbije najglasneje nasprotuje Rusija. Zunanji minister Sergej Lavrov je ponovil, da bo pomenila "presedan za kakih 200 separatističnih ozemelj po svetu". Dodal je, da Rusija ni nikoli dejala, da bo v primeru priznanja neodvisnosti Kosova takoj priznala neodvisnost Abhazije in Južne Osetije, proruskih regij v sosednji Gruziji.

S tem se zdi, da je ruski zunanji minister nekoliko omilil dosedanje izjave Moskve glede tega vprašanja. Lavrov je še decembra lani na Cipru opozarjal, da bo imela enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova "težke posledice" in da bo povzročila "verižno reakcijo v drugih regijah po svetu". Ruski predsednik Vladimir Putin pa se je leta 2006 vprašal, zakaj Južna Osetija in Abhazija ne bi smeli biti neodvisni, če bi to lahko bilo Kosovo.

Samo, da ne izbruhne nasilje

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je sprejela resolucijo o Kosovu, v kateri je pozvala Varnostni svet ZN, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, da bi presegli razlike in dosegli kompromis, s tem pa preprečili, da bi Kosovo postalo "sod smodnika in zamrznjen konflikt na Balkanu". Prištino in Beograd so pozvali k ohranitvi miru in dialoga v vseh okoliščinah, kot tudi k zadržanosti od kakršnegakoli vzpodbujanja nasilja.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
23. 01. 2008 22.02
gogi.91@gmail.com
23. 01. 2008 20.51
kosovo bo po mojem kar ostalo del Srbije ... če niste opazili neprestano odlašajo ... enkrat 4.2 zdei že 6.2 ... pol po španskih volitvah ... skratka iz te moke ne bo kruha
agent47@mail386.com
23. 01. 2008 19.11
Ma nč ne bo od razglasitve 6. februarja boste vidl. Pa ta tema me počas nervera. Skoz eno te isto.
deattack@email.si
23. 01. 2008 18.40
ah k se pa nato skoz umesava .. uglavnem cim mn nasilja