Tujina

4500 ton nafte v oceanu

Tokio, 15. 08. 2006 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po trčenju japonskega tankerja in tovorne ladje je v Indijski ocean izteklo okoli 4500 ton surove nafte.

Po ocenah indijske obalne straže naj bi se v ocean izlilo le okoli 400 ton nafte
Po ocenah indijske obalne straže naj bi se v ocean izlilo le okoli 400 ton nafte FOTO: Reuters

Z japonskega tankerja, ki je v ponedeljek v Indijskem oceanu trčil s tovorno ladjo, se je v morje izlilo kakih 4500 ton surove nafte, so sporočili iz japonskega podjetja Mitsui OSK. Škoda za okolje in obalo naj bi bila minimalna, saj bi morala večina lahke nafte v nekaj dnevih izhlapeti, preostanek pa naj bi v tednu dni potonil na morsko dno.

Do nesreče je prišlo 530 kilometrov od najbližje obale, ko se je tanker približal tovorni ladji, ki jo je zajel ogenj, da bi pomagal njeni posadki. Zaradi trčenja je v trupu tankerja nastala pet kvadratnih metrov velika luknja. Tanker je sicer prevažal 250.000 ton surove nafte, namenjene na Japonsko.

Različni podatki o količini izlite nafte

Po podatkih indijske obalne straže se je v mednarodnih vodah izlilo le 400 ton nafte in naj bi šlo torej za manjši izliv, v nasprotju z navedbami lastnika tankerja, ki je poročal o največjem izlivu nafte doslej. Kot so sporočili z indijske obalne straže, naftni madež ne predstavlja nobene nevarnosti in bo izginil, še preden bi dosegel indijsko izključno gospodarsko cono, ki obsega vode 200 navtičnih milj od obale.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.