Tujina

40.000 strel med nevihto

Peking/Los Angeles, 18. 07. 2007 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Nad Kitajsko se je razbesnela nevihta, v kateri je umrlo 15 ljudi. Na vzhodu ZDA pa se še vedno borijo s požari.

Voda je v nekaterih delih narasla za več kot meter.
Voda je v nekaterih delih narasla za več kot meter. FOTO: Reuters

Nad jugozahodnim delom Kitajske se je v torek razbesnela 16-urna nevihta, med katero je 40.000-krat udarila strela, močno deževje pa je povzročilo poplave, v katerih je umrlo 15 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 100.

Zaradi naraslih voda je bil ustavljen zračni, cestni in železniški promet. Temelji več kot 22.000 hiš niso zdržali pritiska vode, zato je več kot 3 milijone ljudi ostalo brez strehe nad glavo.

Zaradi naraslih voda je brez strehe nad glavo ostalo tri milijone ljudi.
Zaradi naraslih voda je brez strehe nad glavo ostalo tri milijone ljudi. FOTO: Reuters

Nevihta, ki je divjala v mestu Čongšing, je najhujša v zadnjih 115 letih, odkar beležijo vremenske pojave. Med ponedeljkom in torkom je zapadlo 266 milimetrov dežja, voda pa je v nekaterih delih mesta narasla za meter in pol. Kitajska se letošnje poletje sooča s številnimi poplavami, v katerih je do zdaj umrlo več kot 400 ljudi. Gospodarska škoda pa je po poročanju lokalnih medijev več kot 4,93 milijarde dolarjev.

Lani je bila situacija popolnoma nasprotna, saj je jugozahod Kitajske prizadela najhujša suša v zadnjem stoletju.

Evakuacije zaradi gozdnih požarov

Požari v Kaliforniji divjajo že od začetka meseca.
Požari v Kaliforniji divjajo že od začetka meseca. FOTO: Reuters

V več zveznih državah ZDA pa divjajo gozdni požari, ki uničujejo naravo, počitniške hiše in domove ljudi. Najhuje je v okolici Santa Barbare v Kaliforniji, kjer so ognjeni zublji zajeli 11.000 hektarjev površin. Oblasti so že izdale ukaz o evakuaciji, saj zaradi spremembe vetra požar zdaj grozi naseljenemu delu. Požar v nacionalnem parku Los Padres so 35-odstotno omejili, vendar okoli 2000 gasilcem z 20 letali in drugo opremo največ težav povzroča nedostopnost terena.

V Kaliforniji divja požar tudi na severu blizu meje z državo Oregon. Ogenj, ki je izbruhnil 10. julija, v narodnem parku Klamath ogroža 300 domov kraja Happy Camp. Do zdaj je v požaru zgorelo 3000 hektarjev površin, z njim pa se bori 1200 gasilcev.

Gori tudi na vzhodu države Oregon, kjer je požar v petek povzročila strela. Doslej je bilo uničenih 9000 hektarjev površin. V Nevadi gasilci iz mesta Reno utrjujejo obrambo za več sto domov, ki jih ogrožajo ognjeni zublji. Z ognjem se borijo tudi v Montani, kjer je ogroženih 65 počitniških domov, in državi Washington, kjer je ogroženih 50 domov, potem ko je požar že uničil 6500 hektarjev.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mc_burek@email.si
19. 07. 2007 11.09
nature strikes back :)
Goran Žari?
18. 07. 2007 12.11
Ima kdo mogoče podnapise za video :)