Tujina

377 mrtvih v poplavah v Afriki

Ženeva/Bankok, 24. 10. 2010 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

V poplavah v zahodni in osrednji Afriki je umrlo najmanj 377 ljudi. Tudi na Tajskem se borijo z največjimi poplavami v zadnjih desetletjih. Medtem ko se tajfun Megi umirja, pa se nad Karibskim morjem krepi Richard.

Zahodno in osrednjo Afriko so prizadele hude poplave, v katerih je po zadnjih podatkih ZN življenje izgubilo 377 ljudi, ogroženih pa je 1,5 milijona tamkajšnjih prebivalcev. Tudi na Tajskem se borijo z največjimi poplavami v zadnjih desetletjih, tajfun Megi pa se medtem umirja.

V Afriki so poplave terjale že najmanj 377 življenj.
V Afriki so poplave terjale že najmanj 377 življenj. FOTO: Reuters

Poplave v Afriki je povzročilo obilno deževje, najhuje pa so prizadele državo Benin, kjer je 680.000 ljudi ostalo brez strehe nad glavo. Največ smrtnih žrtev so zabeležili v Nigeriji, in sicer 118. Prizadeti so tudi Mali, Gvineja, Čad in Togo.

Humanitarne organizacije so začele akcijo, s katero bodo pomagale ogroženim prebivalcem omenjenih držav, Urad ZN za begunce pa je predvidel zračni most, po katerem bodo v Benin dostavili zdravila in šotore.

Na Tajskem več kot 30 žrtev poplav

Medtem je Tajsko prizadelo močno monsunsko deževje in povzročilo poplave v več regijah v državi, v katerih je umrlo več kot 30 ljudi, škodo pa so ocenili na okoli 300 milijonov ameriških dolarjev. Poplave so sprva prizadele osrednji in severovzhodni del države, vode pa se zdaj približujejo tudi prestolnici Bangkok. Oblasti pravijo, da bodo večje poplavljanje narasle reke Chao Phrya uspeli preprečiti le, če obilno deževje preneha.

Tajfun Megi se umirja.
Tajfun Megi se umirja. FOTO: Reuters

Tajfun Meggi izgublja moč, Richard se krepi v orkan

Tajfun Megi, ki je v preteklih dneh divjal na Filipinih, v Tajvanu in na Kitajskem, se je medtem umiril, oblasti na Kitajskem pa so ga proglasile za tropsko depresijo. Več kot 300.000 evakuiranih prebivalcev čaka na vrnitev na domove. Tajfun je pred tem na Filipinih povzročil smrt najmanj 28 ljudi, v Tajvanu pa je bilo smrtnih žrtev 31. Na Kitajskem o smrtnih žrtvah ne poročajo, je pa tajfun povzročil veliko gmotno škodo v obalni regiji Fujian.

Tropska nevihta Richard se je nad Karibskim morjem okrepila v orkan in potuje v smeri Mehiškega zaliva. Richard, ki je bil namenjen proti Belizeju in Mehiškemu polotoku Yukatan, je že deseti orkan v letošnji sezoni. Pet od teh orkanov je bilo velikih, vendar so ZDA ubežale razdejanju. Richard, ki s seboj prinaša vetrove, ki drvijo s hitrostjo 140 km/h, se trenutno nahaja okoli 155 km vzhodno od mesta Belize City.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
24. 10. 2010 18.52
Opisani podatki za tajfun Megi o smrtnih žrtvah je napačen. Na Filipinih je po uradni oceni umrlo 38 ljudi, na Taivanu pa 12, ob dejstvu, da pogrešajo še 24 ljudi. Vzhodno od Filipinov je nastala nova tropska nevihta CHABA, ki trenutno potuje proti otočju Ryu Kyu (t.j. ožina med Japonsko in Taivanom). Orkan Richard pridobiva na moči in utegne postati kat. II. tik pred obalo Belizeja, ki jo bo oko zadelo čez ca. 4 ure, saj je oddaljen le še 80km. Prinaša padavine med 100 in 350 mm. Poplave in plazovi lahko prizadenejo poleg Belizeja še SV del Gvatemale in Z del Yucatana. Richard bo kot tropska depresija prešel v skrajni JZ del Mehiškega zaliva v 2 dneh, najbrž pa popolnoma razpadel, ker so zdaj te vode že precej bolj hladne kot pred mesecem dni. Kaže, da so jo ZDA letos dobro odnesle.