Tujina

30.000 podpornikov opozicije

Tbilisi, 29. 12. 2007 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Tbilisiju so se zbrali podporniki opozicije, ki so izrazili podporo svojemu predsedniškemu kandidatu.

Podporniki opozicije v Gruziji
Podporniki opozicije v Gruziji FOTO: Reuters

Okoli 30.000 podpornikov opozicije se je danes v gruzijski prestolnici Tbilisi zbralo v podporo opozicijskemu predsedniškemu kandidatu Levanu Gačečiladzeju pred predčasnimi predsedniškimi volitvami, ki so posledica nedavnih nasilnih izgredov.

Demonstranti so vzklikali ime opozicijskega predsedniškega kandidata Gačečiladzeja in nosili transparente z napisom: "Spomnite se 7. novembra". Takrat se je policija spopadla s protivladnimi protestniki, kar je zanetilo krizo, ki je vodila k predčasnim volitvam. Gačečiladze, nekdanji vinski podjetnik, sicer velja za najresnejšega kandidata opozicije, saj je njegovo kandidaturo podprlo devet od desetih opozicijskih strank, ki so organizirale novembrske proteste.

Opozicijska voditeljica Salome Zurabišvili je množici, zbrani v parku v središču Tbilisija, dejala: "Ta kampanja je popolnoma zmanipulirana, toda mi smo tu v imenu ljudstva in zmagali bomo miroljubno." "Petega januarja bomo mi nova vlada," je dodala.

Na zborovanju se je zbralo okoli 30.000 ljudi
Na zborovanju se je zbralo okoli 30.000 ljudi FOTO: Reuters

Sedanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, ki je sklical predčasne volitve po novembrskih izgredih, je kandidat z največjimi možnostmi za zmago. Na oblast je prišel leta 2004 po mirni, t.i. revoluciji vrtnic, in upa, da bo naslednji teden - volitve bodo 5. januarja - lahko obnovil svoj mandat in ponovno pridobil mednarodni ugled. Njegova prizadevanja, da bi Gruzija postala članica Nata, so ga pripeljala v oster konflikt z Rusijo, ki jo sam obtožuje sokrivde za novembrske nemire.

Nekdanji gruzijski minister za obrambo Irakli Okruašvili, ki je bil v Gruziji obtožen zlorabe položaja in pranja denarja, nato pa izpuščen proti varščini, se medtem nahaja v Nemčiji, kjer naj bi tudi zaprosil za politični azil. Danes je povedal, da se v primeru njegove izročitve Gruziji boji za lastno življenje.

S Sakašvilijem naj bi šest let sodeloval brez težav, ko pa je prestopil k opoziciji, naj bi se začele obtožbe o korupciji. Sakašvilija je obtožil hujših zločinov, med drugim tudi kršitve človekovih pravic in ga primerjal z Adolfom Hitlerjev zaradi zatiranja drugače mislečih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.