Tujina

25. obletnica Solidarnosti

Gdansk, 31. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Udeleženci 25. obletnice ustanovitve prvega neodvisnega sindikata v nekdanjem vzhodnem bloku so se zavzeli za uvedbo svetovnega dneva solidarnosti.

Pred ladjedelnico v Gdansku so ljudje polagali rože (Foto: Reuters)
Pred ladjedelnico v Gdansku so ljudje polagali rože (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ladjedelniški delavci, nekdanji oporečniki in prebivalci Gdanska so zjutraj položili cvetje pred spomenik delavcem v ladjedelnici. S cvetjem so bila okrašena tudi vrata v ladjedelnico.

"Solidarnost je spremenila sodobni svet," je pred gosti iz več kot 30 držav, med njimi iz Slovenije, dejal poljski predsednik Aleksander Kwasniewski. Kot je dodal, je ideja Solidarnosti "najpomembnejši dogovor na globaliziran svet v 21. stoletju."

Solidarnost je vodil Lech Walensa, ki je postal tudi prvi poljski predsednik po zlomu komunizma. Leta 1983 je dobil Nobelovo nagrado za mir (Foto: Reuters)
Solidarnost je vodil Lech Walensa, ki je postal tudi prvi poljski predsednik po zlomu komunizma. Leta 1983 je dobil Nobelovo nagrado za mir (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
V Gdansk so prišli gosti iz več kot 30 držav, med njimi slovenski premier Janez Janša in predsedujoči OVSE, zunanji minister Dimitrij Rupel. Janša se je ob robu proslave ne delovnem sestanku sestal z namestnikom britanskega premiera Johnom Prescottom, ki mu je predstavil prednostne naloge britanskega predsedovanja Evropski uniji.

Nekdanji poljski predsednik Lech Walensa, ki je 14. avgusta 1980 preplezal ograjo ladjedelnice Lenin v Gdansku in s tem simbolično začel stavko 17.000 tamkajšnjih delavcev, pa je poudaril, da priložnosti zgodovinske zmage nad komunizmom, ki se je začela s Solidarnostjo, ne gre zapraviti.

V priložnostnem pismu ob 25. obletnici Solidarnosti je ameriški predsednik George Bush pozdravil boj Solidarnosti za svobodo. "Pred 25 leti so delavci v ladjedelnici v Gdansku pod vodstvom Lecha Walense uspeli pridobiti pravico do stavke in ustanoviti neodvisne sindikate. Iz te zmage se je rodila Solidarnost, sindikat in gibanje, v katerem so se združili možje in ženske iz različnih okolij, zahtevali temeljne politične pravice in boljše življenjske pogoje," je zapisal Bush v pismu organizatorjem slovesnosti.

Lech Walensa je 14. avgusta 1980 simbolično začel stavko 17.000 delavcev v ladjedelnici v Gdansku (Foto: Reuters)
Lech Walensa je 14. avgusta 1980 simbolično začel stavko 17.000 delavcev v ladjedelnici v Gdansku (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Medtem ko svetovni voditelji v Gdansku obeležujejo 25. obletnico ustanovitve Solidarnosti, pa je kakih 200 članov sindikata v ladjedelnici pripravilo protest proti slabimi pogojem v tem industrijskem kompleksu ob Baltiku.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je pozdravil vlogo poljskega osvobodilnega gibanja pri združitvi Evrope. "Gibanje nam je omogočilo, da smo premagali razdelitev Evrope. Danes sta ti dve Evropi postali eno – združeni v različnosti,” je dejal in dodal, da brez Solidarnosti tudi Evropske unije, kakršno poznamo danes, ne bi bilo.
Pogum in odločnost poljskih delavcev sta dala navdih mnogim ljudem v sosednjih državah, je prepričan Barroso. "Duh Solidarnosti" je "eno največjih daril Poljske Evropi," je še dejal Barroso.

Za svetovni dan svobode in solidarnosti

Obletnico so obeležili tudi delavci
Obletnico so obeležili tudi delavci FOTO: Reuters

Udeleženci slovesnosti so sprejeli deklaracijo, v kateri so se zavzeli, da bi 31. avgusta odslej praznovali svetovni dan svobode in solidarnosti.

Deklaracijo iz Gdanska, ki je bila sprejeta po koncu mednarodne konference z naslovom Od Solidarnosti do svobode, bodo predložili Združenim narodom. Sindikat Solidarnost je bil "legendarno gibanje, ki je zavračalo vsakršno nasilje in je zamajalo temelje svetovnega komunističnega sistema," je zapisano v deklaraciji.

"Zgodovinska resnica priča, da je prav avgust 1980 na Poljskem odprl pot političnim spremembam v Srednji in Vzhodni Evropi, pa tudi v drugih državah, žrtvah totalitarnega jarma," še piše v besedilu. "V tem zgodovinskem trenutku izražamo prepričanje, da bi moral biti 31. avgust predstavljen v spominu sveta kot dan svobode in solidarnosti," še piše v deklaraciji.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA