Tujina

25 milijard za Afriko

Gleneagles, 08. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Na srečanju G-8 na Škotskem so udeleženci državam v razvoju povečali pomoč na 50 milijard ameriških dolarjev letno.

Tony Blair je poudaril, da so na srečanju dosegli velik napredek
Tony Blair je poudaril, da so na srečanju dosegli velik napredek FOTO: Reuters

Voditelji skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8) so se ob koncu tridnevnega srečanja v škotskem Gleneaglesu dogovorili za povečanje pomoči državam v razvoju na 50 milijard ameriških dolarjev letno do leta 2010. Polovica te vsote je namenjena Afriki, je sporočil gostitelj srečanja, britanski premier Tony Blair.

Blair je ocenil, da so glede Afrike s tem dosegli "resničen in uresničljiv napredek". "Povečanje pomoči za 50 milijard dolarjev je dober znak za nov dogovor glede trgovine, odpisa dolgov revnim državam, univerzalnega dostopa do zdravljenja obolelih za aidsom ter prizadevanj za nove mirovne sile za Afriko. Sicer to ni tisto, kar so si vsi želeli, je pa resničen in uresničljiv napredek," je dejal. Blair je povedal tudi, da načrt skupine G-8 svetu ponuja novo upanje.

Po Blairovih besedah so sestavili načrt za novo mirovno misijo v Afriki v zameno za prizadevanja afriških voditeljev za vzpostavitev demokracije, dobro vodenje države in vladavino prava. "Vse to ne bo že jutri spremenilo sveta. To je začetek, ne konec," je dodal.

Japonski premier Džuničiro Koizumi in ameriški predsednik George Bush (Foto: Reuters)
Japonski premier Džuničiro Koizumi in ameriški predsednik George Bush (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Japonski premier Džuničiro Koizumi je potrdil, da bo Japonska v petih letih pomoč tujim državam povečala za 10 milijonov dolarjev. Odločitev je v skladu z željo Japonske, da postane stalna članica Varnostnega sveta ZN. V zadnjih nekaj letih je japonska pomoč sicer padla, saj se je povečeval javni dolg te države.

Po besedah Blaira so se na vrhu G-8 tudi dogovorili za pomoč palestinskim oblastem v višini treh milijard dolarjev v naslednjih nekaj letih, s čimer želijo pospešiti bližnjevzhodni mirovni proces.

Dogovor je vodja britanske diplomacije sporočil javnosti, potem ko so se voditelji Velike Britanije, ZDA, Japonske, Nemčije, Francije, Italije, Kanade in Rusije dopoldne sestali z voditelji Alžirije, Etiopije, Gane, Nigerije, Senegala, Južnoafriške republike in Tanzanije. Navzoči so bili tudi predstavniki mednarodnih ustanov, kot so Afriška unija, Mednarodni denarni sklad (IMF) ter Svetovna banka, pa tudi generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan.

Blair je dogovore glede Afrike označil za "začetek, ne konec". Tudi nigerijski predsedniki Olusegun Obasanjo je srečanje v Gleneaglesu označil za "velik uspeh".

Brez dogovora glede podnebnih sprememb

Blair je ZDA pozval, naj se pridružijo boju proti segrevanju ozračja (Foto: Reuters)
Blair je ZDA pozval, naj se pridružijo boju proti segrevanju ozračja (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Medtem ko so se voditelji G-8 uspeli dogovoriti o pomoči Afriki, pa jim glede boja proti podnebnim spremembam ni uspelo doseči soglasja.

Rusija se je zavezala, da bo, ko bo prihodnje leto prevzela predsedovanje skupini G-8, boj proti podnebnim spremembam njena prioriteta.

Britanski premier Blair, ki je vrh sicer označil za uspešen, je poudaril, da se morajo ZDA čim prej pridružiti boju proti podnebnim spremembam, saj v nasprotnem primeru tega enostavno ni mogoče pričakovati od gospodarskih velesil v vzponu, kot sta Kitajska in Indija. "Če je v soglasje glede podnebnih sprememb nemogoče vključiti ZDA, potem ne bomo nikoli dosegli, da bi postala del dialoga ogromna nastajajoča gospodarstva, kot sta Kitajska in Indija," je poudaril ob koncu vrha.

Britanski premier je napovedal tudi, da bo Velika Britanija novembra gostila konferenco, katere cilj je vzpostaviti dialog med razvitimi državami in državami v razvoju glede ukrepov proti podnebnim spremembam.

Sodelovanje v boju proti terorizmu

V Gleneaglesu so se dogovorili tudi o okrepitvi sodelovanja v boju proti terprizmu (Foto: Reuters)
V Gleneaglesu so se dogovorili tudi o okrepitvi sodelovanja v boju proti terprizmu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V luči četrtkovih napadov v Londonu je britanski premier ponovil, da terorizem ne bo zasenčil ciljev vrha G-8. V Gleneaglesu zbrani voditelji so se ob tem dogovorili za okrepitev sodelovanja pri iskanju osumljencev za terorizem, hkratp pa napovedujejo povečanje varnostnih ukrepov v javnem prometu.

Posebno pozornost bodo namenili tudi odvračanju novih generacij od terorizma. "Skupaj analiziramo, zakaj se posamezniki odločijo za nasilje in kako teroristi uporabljajo svetovni splet za promocijo radikalnih pogledov na svet in pridobivanje novih pristašev," so voditelji sedmih najbogatejših držav in Rusije zapisali v skupni izjavi.

Vrh G-8 je zasenčil in za krajši čas prekinil napad na London, v spomin na žrtve zastave plapolajo na pol droga (Foto: Reuters)
Vrh G-8 je zasenčil in za krajši čas prekinil napad na London, v spomin na žrtve zastave plapolajo na pol droga (Foto: Reuters) FOTO: Reuters