Tujina

21,7 stopinj C v senci

Ljubljana/Marseille, 10. 01. 2007 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neobičajni temperaturni rekordi po vsej Evropi so vremensko dogajanje postavili na glavo.

Ne samo v Sloveniji, tudi v sosednjih deželah so najvišje dnevne temperature dosegle vrednosti kot že dolgo ne. Tako so v Avstriji danes namerili nov dolgoletni toplotni rekord za 10. januar, saj je že dopoldan temperatura zraka dosegla 13.1 stopinje Celzija.

Družina na plaži blizu Marseilla. Posnetek ni iz arhiva, temveč je nastal danes, 10. januarja 2007.
Družina na plaži blizu Marseilla. Posnetek ni iz arhiva, temveč je nastal danes, 10. januarja 2007. FOTO: Reuters

Poletje prehiteva pomlad

Na Nizozemskem so v torek namerili poprečno 12,9 C°, kar je rekord, odkar merijo temperaturo. Še topleje je bilo v Franciji, kjer so v kraju Nimes na jugu države namerili 21,1 C° v senci, za kanček topleje pa je bilo v kraju Conqueyrac, kjer je vremenska postaja zabeležila 21,7 stopinj Celzija. Po podatkih francoske vremenske službe Météo France so temperature kar za osem stopinj višje od dolgoletnega poprečja.

Že 2006 je bilo v Franciji tretje najtoplejše leto od 1950 in je bilo poprečno za 1,1 stopinj Celzija nad dolgoletnim poprečjem. Francoski vremenoslovci tudi za prvo četrtletje letošnjega leta napovedujejo neobičajno visoke temperature.

Drugod v svetu povzročajo nevšečnosti snežni viharji in plazovi, iz vse Evrope pa poročajo o nenavadno visokih temperaturah. Decembra smo namerili tudi 18 stopinj nad ničlo, tako da so marsikje že začeli poganjati zvončki, znanilci pomladi. Posledice neobičajno tople zime so udarile po žepu predvsem smučarska središča. Bojijo se, da bo ta sezona najslabša doslej.

Nujne spremembe v energetski politiki

Meteorologi po vsem svetu opozarjajo na skrajnosti v vremenskih razmerah, ki so posledica globalnega segrevanja ozračja. Otoplitve, ki so rezultat naraščajočih temperatur, pa nimajo dramatičnih učinkov le na okolje. Evropska unija se boji tudi ekonomske katastrofe, zato pripravlja spremembe v energetski politiki.

Tako kot v Španiji se tudi v Italiji dobro zavedajo, kako pomembno je vlaganje v obnovljive vire energij. Na primer elektrarne, ki obratujejo s pomočjo vetra ali sončne energije. Sončne celice bi lahko bistveno zmanjšale stroške ogrevanja, ocenjujejo strokovnjaki.


KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zatarra
12. 01. 2007 15.17
Imel sem tri linke, ampak jih žal na tem forumu ni možno objaviti (na enostaven način). Je pa na enostaven način možno priti do njih in še drugih, če na Google vpišete recimo naslednji iskalni niz: global dimming 9/11
Barbara Horvat 1
12. 01. 2007 15.01
Janez. Obstaja prav dokumentarec na to temo. Sicer pa so si mnogi (sploh vecji onesnazevalci) tudi glede globalnega segrevanja zatiskali oci. Ce si bomo zatiskali oci pa se pred tem efektom (predvidevam, da se sedaj vsaj vecina zaveda g.s., ki je prisel bol do izraza prav zaradi upada prasnih delcev.../aerosolov v zraku; lahko pa da se cesa poleg) ne bo mogoce resiti celotnega problema povezenega z vremenom... Problemi se morajo resevati celovito, drugace niso reseni. Npr. Ce resimo (srcno upam) problem globalnega segrevanja, globalnega sencenja pa ne, bo stvar ravno obratna - morda prilezemo do ledene dobe (upam, da pretiravam)... Upam, da sem bila bolj razumljiva.
Zatarra
11. 01. 2007 17.51
{Za vsak primer ponavljam del sporočila od linkov naprej.} Nekaj linkov na temo globalnega mračenja: http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/progra...
Zatarra
11. 01. 2007 17.44
Seveda se popolnoma strinjam z integracijo v zaključeni samočistilni krog narave. Žal ljudstva, ki so živela na tak način, ali vsaj približek temu, že dolgo niso več "zaželjena" na tem planetu. Dejstvo je tudi, da bi za večino obstoječe svetovne populacije takšna integracija pomenila korak nazaj. Dokler se ne bo spremenila tudi miselnost ljudi, "indijansko" dojemanje narave in okolja (kar je spet utopično), ne le tehnologija sama, je najbrž nesmiselno pregloboko razpravljati. Poraja se še mnogo vprašanj, koliko ljudi si sploh želi spremembe, koliko in kateri ljudje želijo, da se zadeve razvijajo "po naključjih" in prosto po naravi, vprašanja na temo (pre-)številnosti svetovne populacije, ... Cikli narave jasno obstajajo in so prisotni, vendar ali se je kdo pripravljen zanesti nanje? Nekaj linkov na temo globalnega mračenja: http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/progra...
janez105@gmail.com
11. 01. 2007 17.17
Zatarra, rešitev na grobo je v tem, da se integriramo v zaključeni samočistilni krog narave, ne pa da svinjamo vzporedno z njo. barbara ne vem kako lahko s tako gotovostjo trdiš stvari, ki niso dokazane in so kvečjemu hipoteze. Še vedno ne vemo, kakšni so "cikli" narave pri vprašanju emisij, pomeni oceanov (kot npr. rezervoarjev) ter mnogo ostalih stvari. S premogom kurimo intenzivno 100 let, čistilne filtre poznamo 10 let, pa jih še nimajo vsi. A si res prepričana, da je potem ta dimming tako pomemben? A imaš mogoče link o 9.11 ter dT?
iSab
11. 01. 2007 16.51
Zemlja gre v ku*ac mi pa z njo! krivce najdemo pa v ogledalu...
Zatarra
11. 01. 2007 16.50
Ja, v bistvu bi bilo treba iskati dve rešitvi. Prvo - nekaj, kar bi vezalo glavni toplogredni plin, ogljikov dioksid. Idealno, vendar utopično, bi bilo masovno pogozdovanje ... Drugo -za splošno uporabo sprejemljiv energetski vir (poleg sonca, vetra itd. seveda), ki ne bi temeljil recimo na fizikalno-kemijskem principu, ampak le na fizikalnem, torej v smislu znane Einsteinove enačbe ...
Zatarra
11. 01. 2007 16.27
Globalno mračenje je pravzaprav novo, modno ime za star pojav, namreč ta, da se zaradi vsebnosti aerosolov v določenih plasteh atmosfere temperatura v nižjih plasteh oziroma na površju planeta ustrezno zmanjša (skrajni primer za to je t.i. "jedrska zima"). Globalno segrevanje je nasprotni pojav, ki pa je očitno in kljub prej omenjenemu fenomenu (paradoksalno je, da se "pozitivni" vpliv tega s čistejšo tehnologij zmanjšuje) v zelo močnem trendu rasti. Apokalipsa se po mojem še ni začela. Trenutno, pa najbrž ne več dolgo, smo še v vicah ...
Barbara Horvat 1
11. 01. 2007 16.05
Globalno sencenje brez zamere ni neka za lase privlecena stvar. Ravno zaradi prasnih delcev (saj...) ne pride do zemlje toliko soncne svetlobe kot jo je vcasih (opravljene meritve pred vec kot 10 leti in pred kratkim; merilo se je osvetljenost ali osvatlitev; nekaj od tega; v Izraelu in se nekje drugje; se ne spomnim). Svetloba se odbije na delcih. Sploh pa se zato, ker se vodne kapljice rade vezejo na te delce in tako predstavljajo veliko zrcalo za svetlobo. Ne smemo pozabiti, da je vodna kapljica vezana na prasni delec manjsa po volumnu vode in jih je ogromno. Ker je tako manjsa, je padavin manj. To so potrdili z meritvami izhlapevanja vode, ki jih opravljajo ze dolgo (iz merilne posode je izhlapelo manj vode kot vcasih). Ukrep, ki ga je naredila Evropa, za zmanjsanje emisij trdih delcev v zrak je pripomogel k temu, da je upostoseni del Afrike (kjer so bili vcasih monsuni, potem pa dolgo nic; lakota) ponovno dobil dez. Sami smo si pa s tem ustvarili boljse moznosti za videti efekt globalnega segrevanja v Evropi (kaj ni topla zima!). Ko je bila prepoved letenja v ZDA po 11.9. za par dni, se je sprememba dnevne in nocne temperature dvignila za celo stopinjo v treh dneh (to je ogromno). To pa le zato, ker letala niso puscala na nebu vsem znanih sledi (crte, ki ostanejo za letalom na nebu). Ker se je zmanjsalo konstantni delez sencenja, se je videl vecji efekt tople grede. In videti je, da je problem hud. Problem je zelo kompleksen in ne moremo upostevati le globalnega segrevanja temvec tudi globalno sencenje. Oba hkrati bi morali resevati in to ne le v Evropi! Treba bo vse onesnazevalne drzave, ki za cistoco Zemlje naredijo bore malo, zelo kaznovati (katere so, si lahko preberete v tomazevem postu) in stisniti glave skupaj in se odlociti za pravo pot v prihodnje.
hefaist
11. 01. 2007 15.40
janez105, kolikor vem do sedaj se nobenega satelita soncni zarki niso nikamor poslali z nikakrsno hitrostjo. Ne vem zakaj bi bil ta izjema? OK, mogoce bi se scasoma scvrl. Ampak to je drugo. Itak pa je vse skupaj pravljica.
balon200
11. 01. 2007 13.41
Apokalipsa se začenjaaa.
janez105@gmail.com
11. 01. 2007 13.19
Verjetno vas v šoli niso učili fizike, ker bi drugače vedeli, da bi sončna energija , ki bi jo ta "satelit" posrkal (pa četudi bi jo v večini odbil) satelit hitro poslala nazaj na zemljo s hitrostjo meteorja. Toliko o inovativni ideji ;)
hefaist
11. 01. 2007 13.08
Glede satelita: satelit se giblje okoli zemlje, torej se med zemljo in soncem znajde le vsake toliko casa. Poleg tega je majhen. Priznam pa, da je ideja inovativna :).
janez105@gmail.com
11. 01. 2007 08.33
Tomaž, tale dimming je verjetno en velik blef. Koliko let pa že obstajajo čistejši načini zgorevanja in ali res misliš, da v v tem morju emisij igrajo pomembno ali sploh kakšno vlogo? ;)
tomazbodner
11. 01. 2007 07.43
Imamo nekaj, cemur se rece Global Dimming; saje zmanjsujejo kolicino svetlobe, ki prodre skozi atmosfero. Razlog za visoke temperature v Evropi je cistejsi nacin izgorevanja (brez saj), ki se vedno povzroca toplogredne pline, ne pa saj, ki bi hladile (posredno). Torej so se lotili polovice problema in s tem povzrocili znatno poslabsanje simptomov druge polovice... Eden od nacinov, na katerega se lahko to popravi je, da se iznajde nekaj, kar bi CO2 odstranilo iz atmosfere, obenem pa razgradilo novega. Slednje je lazje; rece pa se ji fotosinteza in pri tem lahko pomagamo vsi - posadite nekaj dreves in skrbite zanje. Zmanjsati emisije CO2 s prestopom na obnovljive vire energije bi tudi veliko pomagalo. Kako odstraniti CO2 iz atmosfere, 8-12 km nad povrsino planeta je druga stvar. Poleg tega bi moral to biti globalni projekt, a se bojim, da se mu spet ne bodo pridruzili najvecji onesnazevalni na svetu - ZDA, Indija, Kitajska... brez njih pa tudi z najvecjimi napori ne bomo uspeli prepreciti katastrofe.
Netman
11. 01. 2007 07.05
Pmoču filmskih trikova... hehe
ernest83
11. 01. 2007 00.48
In kako bo satelit ki ima lahko par metrov premera naredil opazno senco na Zemljo?
Vegos
10. 01. 2007 23.20
Tko k v Futurami - al Zemljo premaknit bolj stran od sonca al pa s Halleyevega kometa prinest eno veliko kocko ledu pa ohladit naše oceane :D Just kidding. Mogoče bi pa morali začeti razmišljati tudi o začasnem zdravljenju simptomov in skupaj spraviti satelit, ki bi deloval kot 'senčnik', in pač blokiral določen del Sončevega sevanja, ki bi sicer prišel do Zemlje, tačas ko poskušamo rešit Kjoto?