Tujina

20 tisoč jih čaka na smrt

London, 20. 04. 2006 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na izvršitev smrtne kazni čaka 20.000 obsojencev. Lani so jih največ izvedli na Kitajskem, v Iranu, ZDA ter Savdski Arabiji.

Po ugotovitvah organizacije Amnesty International so lani po vsem svetu usmrtili 2148 ljudi
Po ugotovitvah organizacije Amnesty International so lani po vsem svetu usmrtili 2148 ljudi FOTO: Reuters

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) v objavljenem letnem poročilu o smrtni kazni ugotavlja, da so lani po svet usmrtili 2148 ljudi, kar 94 odstotkov vseh smrtnih obsodb pa je bilo izvršenih na Kitajskem, v Iranu, ZDA un Savdski Arabiji.

Samo na Kitajskem so izvedli 80 odstotkov vseh smrtnih kazni - usmrtili so 1770 obsojencev, kar je več kot v vseh drugih državah skupaj. Na smrtno kazen lahko obsodijo za kar 68 zločinov in kaznivih dejanj, med drugim tudi za davčno utajo in trgovino z mamili. Kitajski pravniki po navedbah AI ocenjujejo, da v državi vsako leto usmrtijo med 8000 in 10.000 ljudi. AI ob tem spominja, da mnoge vlade ne objavljajo statističnih podatkov o izvršenih smrtnih kaznih, med njimi pa je tudi Kitajska.

Po navedbah AI mnogi opozarjajo tudi na povezanost smrtne kazni z gospodarskimi interesi. Tako naj bi na Kitajskem k ohranitvi smrtne kazni vplivali tudi veliki dobički pri prodaji organov usmrčenih obsojencev.

Iran, kjer so lani izvršili 94 smrtnih kazni, je edina država, kjer so usmrtili mladoletne obsojence. V ZDA so lani usmrtili 60 ljudi, v Savdski Arabiji vsaj 86, v Pakistanu 30, v Jemnu 24, v Jordaniji pa enajst. V Vietnamu, kjer so podatki o smrtnih kaznih državna skrivnost, so usmrtili 21 ljudi.

Prav danes so iz Irana poročali, da so v sredo z obešanjem usmrtili deset obsojencev, ki so bili spoznani za krive umora. S tem se je število usmrčenih v tej državi povzpelo na 42.

AI je v poročilu kot pomemben dosežek označila, da so ZDA z odločitvijo vrhovnega sodišča 1. marca lani prepovedale usmrtitve mladoletnih prestopnikov - oseb, ki so bile v času storitve kaznivega dejanja mlajše od 18 let, potem ko so bile ZDA več let vodilna država v svetu, ki je izvajala to prakso. Generalna sekretarka AI Irene Khan je ob tem pozvala Iran in druge države, kjer še velja ta sodna praksa, naj sledijo primeru ZDA.

Število izvršenih smrtnih kazni se je glede na leto 2004 v letu 2005 zmanjšalo, in sicer s 3797 na 2148. Poleg tega se je lani glede na leto 2004 zmanjšalo število držav, kjer so jih izvršili. S 25 držav v letu 2004 se je njihovo število v letu 2005 zmanjšalo na 22. Na smrtne kazni so lani v 53 državah obsodili 5186 ljudi.

AI še poudarja, da pomeni smrtna kazen skrajno in nepovratno zanikanje človekovih pravic, saj je "v nasprotju z bistvom človeških vrednot", praviloma pa se uresničuje na diskriminatoren način. Nanje so namreč ljudje večinoma obsojeni na nepravičnih sojenjih ali iz političnih razlogov, je ob predstavitvi poročila poudarila generalna sekretarka AI Irene Khan.

AI opozarja tudi na nečloveško ravnanje v nekaterih državah. Izpostavlja Belorusijo in Uzbekistan, kjer niti obsojenci niti njihovi svojci niso vnaprej obveščeni o datumu usmrtitve.

Ob tem je znova pozvala k odpravi smrtne kazni, proces pa označila kot nepovraten. Kot primer je navedla dejstvo, da je leta 1977 smrtno kazen za vse zločine odpravljena v 16 državah, lani pa že v 86 državah.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kgb@akcija.net
20. 04. 2006 13.42
tud pri nas bi jih mogl nekaj tako kaznovat