Tujina

182 žrtev eksplozij na Baliju

Džakarta, 13. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Po zadnjih podatkih je v bombnih eksplozijah, v turističnem kraju Kuta na Baliju, umrlo najmanj 182 ljudi, več kot 300 je ranjenih. Na slovenskem zunanjem ministrstvu doslej še nimajo podatkov, da bi bili med žrtvami tudi slovenski državljani.

V nočnem klubu Sari je po eksplozijah požar zajel dve poslopji, dve sosednji stavbi in trgovine, obvladali pa so ga šele po več urah. Avtomobili in motorji, ki so bili parkirani pred nočnim klubom, so turistom preprečili izhod. Moč eksplozije so čutili tudi v kilometer oddaljenih stavbah. Načelnik indonezijske policije je prepričan, da gre za teroristično dejanje. Do njega je prišlo le nekaj dni potem, ko so ameriški diplomati izrazili zaskrbljenost zaradi novih terorističnih groženj, povezanih z mrežo Osame bin Ladna v Indoneziji.

Seznam pogrešanih po eksploziji na Baliju
Seznam pogrešanih po eksploziji na Baliju FOTO: Reuters

Največ žrtev med turisti

Številne žrtve so opečene, trupla iznakažena in zoglenela, njihovo prepoznavanje pa je zelo težko. Reševalcem je zaenkrat uspelo identificirati tri žrtve. Bolnišnice so že zaprosile za medicinsko pomoč, saj so bolnišnice polne ranjencev. Tako prebivalci kot turisti so priskočili na pomoč. Darujejo kri v lokalnih bolnišnicah in pomagajo kot prostovoljci.

Po navedbah reševalcev je približno tri četrtine ljudi, ki so jih po nesreči prepeljali v bolnišnico, turistov iz Avstralije in zahodnih držav. Avstralsko veleposlaništvo v Džakarti je doslej potrdilo smrt sedmih Avstralcev in 113 ranjenih, na britanskem veleposlaništvu so potrdili smrt dveh Britancev, 15 pa jih je v bolnišnici. Švicarsko zunanje ministrstvo je potrdilo smrt ene Švicarke, pet švicarskih državljanov je ranjenih. Nemško zunanje ministrstvo je potrdilo najmanj šest ranjenih Nemcev, eno Nemko pa pogrešajo. Italijansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je bilo v eksploziji lažje ranjenih šest Italijanov. Iz grškega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je bil v eksploziji ranjen en Grk, drugega pa pogrešajo.

Na Baliju tudi 14 slovenskih državljanov

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so dejali, da so od svojcev izvedeli, da je na Baliju 14 Slovencev, od katerih so se le štirje oglasili po eksploziji.

Švicarski častni konzul na Baliju Jon Zürcher pa je povedal, da je po omenjeni nesreči doslej izvedel za deset pogrešanih Slovencev. Švicarski konzul namreč na tem indonezijskem otoku poleg svoje države zastopa še Avstrijo, Slovenijo in Liechtenstein.

Sicer pa so indonezijske oblasti odprle posebno telefonsko linijo (0062 361 23 72 72), na kateri lahko slovenski državljani dobijo informacije o pogrešanih svojcih. Slovenski državljani, katerih svojci so na območju nesreče, se lahko za pomoč obrnejo tudi na dežurno službo MZZ.

Indonezijske oblasti so razglasile stanje visoke pripravljenosti, je sporočila predsednica Megawati Sukarnoputri
Indonezijske oblasti so razglasile stanje visoke pripravljenosti, je sporočila predsednica Megawati Sukarnoputri FOTO: Reuters

Odgovornosti ni prevzel še nihče

Avstralski premier John Howard je po incidentu napovedal, da bodo na novo preučili strategijo nacionalne varnosti. Po njegovih besedah je "krvava eksplozija dokaz, da tudi Avstralija ni varna pred terorističnimi dejanji". Med pogrešanimi po eksploziji v Kuti je sicer tudi osem članov avstralskega nogometnega kluba iz Pertha. Po besedah trenerja kluba so vsi stari med 20 in 30 let. Avstralija je na Bali poslala svoje reševalne ekipe.

Je odgovorna Džamaja Islamija?

Alexander Downer je izjavil, da je bil napad očitno teroristično dejanje
Alexander Downer je izjavil, da je bil napad očitno teroristično dejanje FOTO: Reuters

Avstralski zunanji minister Alexander Downer za krvavi dogodek osumil islamistično skupino Džamaja Islamija, ki naj bi bila povezana s teroristično organizacijo Al Kaida. Domnevni vodja Džamaje Islamije je Abubakar Ba'asir, ki kljub mednarodnim pritiskom za njegovo aretacijo živi in se svobodno giblje po Indoneziji. 64-letni Ba'asir je pogosto izražal občudovanje do Osame bin Ladna, vendar pa je zatrjeval, da Džamaja Islamija ne obstaja in da sam ni povezan s terorizmom.

Eksplozija na Baliju
Eksplozija na Baliju FOTO: Reuters

Indonezijska predsednica Megawati Sukarnoputri, ki je že obiskala prizorišče napada, je glede morebitne povezave eksplozije na Baliju z Al Kaido dejala, da bodo dogodek preiskali in čimprej razkrili njegove okoliščine.

Tudi singapurske oblasti so Džamajo Islamijo obsodile priprave več napadov na zahodne cilje, med drugim na tamkajšnje avstralsko veleposlaništvo, ter pri tem aretirale kakih 30 islamskih skrajnežev. Džamaja Islamija naj bi si prizadevala ustanoviti islamsko državo, ki bi združevala Malezijo, Indonezijo, Singapur, Brunej in otok Mindanao.

Britanski zunanji minister Jack Straw je poudaril, da so za eksplozijo odgovorni "zelo hudobni in sprijeni ljudje, ki menijo, da lahko dosežejo svoje politične cilje z napadi na mlade ljudi, ki se zabavajo".

Prav tako so ZDA v zadnjih mesecih večkrat posvarile, da Indonezija nudi zatočišče privržencem Al Kaide, nazadnje pred nekaj dnevi, ko so ameriški diplomati izrazili zaskrbljenost zaradi novih terorističnih groženj, povezanih z mrežo bin Ladna v Indoneziji. ZDA in sosednje države Indonezije obtožujejo predsednico Sukarnoputri, da je prepočasna v odzivanju na teroristične grožnje.

V Džakarti so se po dogodkih na Baliju zbrali diplomati iz evropskih držav, da bi ocenili položaj. Diplomati naj bi svojim matičnim državam priporočili, naj državljane, ki se želijo napotiti v Indonezijo, pozovejo k previdnosti. Belgija in Velika Britanija sta sicer že svetovali svojim državljanom, naj ne potujejo v to državo.

Bali znan kot turistično središče

Eksplozija na Baliju
Eksplozija na Baliju FOTO: Reuters

Otok Bali, imenovan tudi otok bogov, je najpogostejša turistična destinacija v Indoneziji. Obiskujejo ga predvsem turisti iz Avstralije, pa tudi ZDA in Evrope. V letu 2001 so na otoku gostili več kot 1,4 milijona turistov. Bali je doslej veljal za varen otok in ni bil prizorišče bombnih eksplozij, ki so v zadnjih dveh letih prizadele Indonezijo.