Tujina

16 let v priporu

Yangon, 27. 05. 2006 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mjanmarske vojaške oblasti so za leto dni podaljšale hišni pripor Nobelove nagrajenke za mir Aung San Suu Kyi.

Opozicijski voditeljici so zadnjič podaljšali hišni pripor novembra lani, iztekel pa naj bi se danes (arhivska fotografija).
Opozicijski voditeljici so zadnjič podaljšali hišni pripor novembra lani, iztekel pa naj bi se danes (arhivska fotografija). FOTO: Reuters
Po ocenah organizacij za človekove pravice je v Mjanmaru zaradi političnih razlogov še vedno zaprtih več kot tisoč ljudi.

Mjanmarska hunta se je za podaljšanje hišnega pripora odločila kljub zahtevam generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana, naj izpustijo Aung San Suu Kyi. Nobelovi nagrajenki so odločitev o podaljšanju hišnega pripora izročili na njenem domu v petek zvečer, je sporočila vlada v Yangonu.

Obiski samo za zdravnika

Aung San Suu Kyi je v zadnjih 16 letih deset let preživela v hišnem priporu. Zadnja tri leta ne sme zapustiti hiše, v zadnjih dveh letih pa razen zdravnika ni smela sprejemati obiskov. Prejšnji teden jo je lahko prvič po dveh letih obiskal predstavnik ZN Ibrahim Gambari. Ta je povedal, da je od "napredka na področju spoštovanja političnih svoboščin in človekovih pravic odvisno", če se bodo odnosi Mjanmara z mednarodno skupnostjo izboljšali. Mednarodni pozivi in gospodarske sankcije, ki so jih uvedle zahodne države, do sedaj niso bili učinkoviti.

Stranka Aung San Suu Kyi je leta 1990 zmagala na mjanmarskih volitvah, vendar pa jih vojska ni priznala. Aung San Suu Kyi je bila med drugim letošnja dobitnica nagrade Olofa Palmeja, Nobelovo nagrado za mir za nenasilen boj proti vladajoči vojaški hunti pa je prejela leta 1991.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.