Tujina

14 mrtvih v snežnem metežu

Kansas, 10. 12. 2007 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Snežni metež, ki je zajel srednji del ZDA, je terjal že 14 življenj. Več kot 400.000 ljudi je ostalo brez elektrike.

Snežno neurje
Snežno neurje FOTO: Reuters

Srednji del ZDA je zajel hud snežni metež, ki je rušil drevesa, uničeval vse pred seboj in terjal tudi smrtne žrtve. V zvezni državi Oklahoma je brez elektrike ostalo več kot 311 tisoč ljudi, v Missouriju več kot 90 tisoč, v Illinoisu več kot 10 tisoč in v Kansasu okoli 4000 ljudi.

Temperature so drastično padle, razmere pa naj bi se še poslabšale, sporočajo vremenoslovci, ki poudarjajo, da je največja nevarnost, da se bo zelo hladen zrak nad območjem zadržal dlje časa.

Vremenoslovci opozarjajo, da bi se ponekod drevesa zaradi velikih količin snega porušila.
Vremenoslovci opozarjajo, da bi se ponekod drevesa zaradi velikih količin snega porušila. FOTO: Reuters

Pristojne službe so izdale posebna opozorila za zvezne države Texas, Oklahomo, Kansan, Missouri, Illanois, Iowo in Arkansas, ki naj bi jih slabo vreme še posebej hudo prizadelo. Zaradi uničenih električnih napeljav so določena območja brez elektrike, zato bodo oblasti na ta območja poslale generatorje, ki naj bi ljudem pomagali prebiti se skozi mrzle dni. Na pomoč bodo priskočile tudi enote narodne garde.

Snežno neurje
Snežno neurje FOTO: Reuters

Zaradi spolzkih cest je ta vikend v Oklahomi umrlo 12 oseb, ena oseba pa je umrla zaradi podhladitve, so sporočili vladni viri. Nek moški pa je umrl v prometni nesreči v Missouriju, ko so narasle vode preplavile cesto.

Veliko število cest je zaradi slabega vremena zaprtih. Na letališčih v Chicagu, Kansasu in St. Louisu ter Oklahomi pa so odpovedali več sto letov.

Zaradi snega so v več državah odpovedali mnoge lete.
Zaradi snega so v več državah odpovedali mnoge lete. FOTO: Reuters

Vremenoslovci opozarjajo, da se sneg in led v velikih količinah kopičijo na električni napeljavi in drevju, zaradi česar bi se lahko drevesa tudi porušila. Slabo vreme je napovedano vse do četrtka, opozarjajo vremenoslovci.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
11. 12. 2007 05.44
Ma ta sneg je fikcija. Zemlja se vendar segreva in to uradno. Bomo pa sneg uvažal. Ker pozim brez snega še pivo ne paše.
Biofrutekk
10. 12. 2007 22.01
Jest bi tud tok snega....ne pa tole sranje od vremena...pffff