Tujina

1300 novih ovir na poti do miru

Jeruzalem, 08. 11. 2010 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko Netanjahu v ZDA išče možnosti za oživitev pogajanj s Palestinci, so mirovnemu procesu v njegovi domovini podstavili novo oviro. Izrael bo v Vzhodnem Jeruzalemu zgradil še 1300 stanovanj za judovske priseljence.

Kljub številni resolucijam Združenih narodov in glasni kritiki mednarodne skupnosti, ki se ji v zadnjem času pridružujejo tudi ZDA, rastejo nova stanovanja v judovskih naselbinah na palestinskih ozemljih kot gobe po dežju.
Kljub številni resolucijam Združenih narodov in glasni kritiki mednarodne skupnosti, ki se ji v zadnjem času pridružujejo tudi ZDA, rastejo nova stanovanja v judovskih naselbinah na palestinskih ozemljih kot gobe po dežju. FOTO: Reuters

Izrael namerava v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ga želijo Palestinci za prestolnico svoje države, zgraditi okoli 1300 novih stanovanj. Palestinci so odločitev obsodili, v izraelski mirovni organizaciji Peace Now pa so jo označili za "veliko provokacijo".

Odločitev o širitvi soseske Har Homa z 978 stanovanji in gradnji 320 novih stanovanj v soseski Ramot so obelodanili na izraelskem notranjem ministrstvu, sprejeli pa so jo prav v času, ko se premier Benjamin Netanjahu mudi v ZDA. Tam išče možnosti za oživitev neposrednih mirovnih pogajanj s Palestinci, današnja odločitev pa pomeni le še eno v vrsti preprek. Washington sicer v zadnjem času odločneje kot prej obsoja gradnjo nelegalnih judovskih naselbin. "Upali smo, da bo Netanjahu v ZDA odpotoval, da bi ustavil judovsko naseljevanje, a jasno je, da je odločen uničiti pogajanja," pa je novico o novih izraelskih gradbenih "podvigih“obžaloval glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Philip Crowley je izrazil razočaranje in dodal, da je to v nasprotju s prizadevanji ZDA za obnovitev neposrednih pogajanj med Izraelci in Palestinci. Napovedal je še, da bo izraelska napoved zagotovo ena od točk torkovih pogovorov med Netanjahujem in ameriško zunanjo ministrico Hillary Clinton.

Izraelci in Palestinci so neposredna pogajanja obnovili septembra, a so že po treh tednih zamrla, ker Izrael ni podaljšal moratorija na gradnjo novih judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki je potekel 26. septembra. Ta moratorij se sicer ni nanašal na Vzhodni Jeruzalemu.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
09. 11. 2010 13.00
Prav imajo, Hamas jih je nategnil že neštetokrat,že nič kolikokrat so Hamasovci "obljubili" da bodo ustavli ogenj če Izrael preneha z gradnjo, in tega nikoli niso upoštevali, sedaj naj se smilijo pa sami sebi!!! Če bi bili Palestinci enotni bi se uprli Hamasu in takim organizacijam, samo kaj ko ti verski nestrpneži vidijo samo eno Islam svuda!!! Sami so krivi kaj pa so bili simpatizerji hitlerja, simpatizerji ki so še leta 57 hotl istrebt Žide v Palestinsko židovski državi. Sedaj se pa kažejo kot neke boge žrtve!!! Ne vem zakaj Nemčije potem ne prikažejo kot žrtve 2 sv. vojne!!!
BIHSLO
09. 11. 2010 10.30
no na koncu pa ko bojo palestinci totalno znorel pa ko bojo to vse zbombadiral bojo pa vse kritike letele na palestince!
Anri Tomic
09. 11. 2010 07.07
Tile izraelci mi pa delujejo kot da so se šolali pri naši vladi. Lahko delamo kaj se nam zljubi gdo nam pa kaj more???
Desktop.Messiah
08. 11. 2010 20.45
Stotine ilegalnih novogradenj in desetine ubitih - težko predstavljive številke. Ustavimo GIGACID v v Gazi!