Tujina

130 mrtvih v spopadih

Kolombo, 12. 08. 2006 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V topniških in letalskih spopadih tamilskih upornikov in šrilanških vladnih sil je bilo ubitih več kot 130 ljudi.

Spopadi na Šrilanki so samo v zadnje dnevu zahtevali več kot 130 življenj
Spopadi na Šrilanki so samo v zadnje dnevu zahtevali več kot 130 življenj FOTO: Reuters
Tamilski tigri so se leta 1983 v imenu 3,2 milijona etničnih Tamilcev, ki se že desetletja spopadajo z diskriminacijo, z orožjem postavili po robu vladi v Kolombu. Državljanska vojna je doslej zahtevala okoli 65.000 življenj. Leta 2002 podpisano premirje, ki ga nadzorujejo Norvežani, v zadnjih mesecih obstaja le še na papirju, saj je v spopadih od decembra lani umrlo več kot 1000 ljudi, med njimi polovica civilistov.

Najhujši spopadi med tamilskimi uporniki in vladnimi silami divjajo na vzhodu države ter na polotoku Jaffna na skrajnem severu Šrilanke. Kot je sporočil predstavnik vlade Kolombu, je bilo v zadnjem dnevu tam ubitih najmanj sto upornikov in ranjenih 36 šrilanških vojakov. Šlo naj bi za "obrambno akcijo" šrilanških varnostnih sil, neodvisnih poročil o posledicah spopadov pa za zdaj ni.

Predstavnik vlade je zatrdil, da šrilanška vojska uspešno obvladuje napade upornikov, ti pa trdijo, da so prodrli na nekatera območja pod vladnim nadzorom na severnem delu polotoka Jaffna.

Spopadi zaradi vode

Spopadi med tamilskimi tigri in vladnimi silami so izbruhnili konec julija, ko so uporniki blokirali enega od vodnih kanalov, ki z vodo oskrbuje več kot 60.000 kmetov. Vladne sile so nato 31. julija proti njim sprožile obsežno ofenzivo, na katero so uporniki odgovorili z gverilskimi napadi.

Z omenjenega kanala so uporniki sicer v torek dvignili zapornico in spustili nujno potrebno vodo do okrožja Trincomalee, vendar se boji kljub temu nadaljujejo. V spopadih je bilo doslej ubitih več kot 500 ljudi, med njimi več civilistov, več kot 100.000 civilistov pa je bilo razseljenih.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.