Tujina

13 kandidatov za predsednika

Zagreb, 14. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

13 kandidatov se bo 2. januarja potegovalo za mesto predsednika Hrvaške, je sporočila hrvaška volilna komisija.

Sedanjemu predsedniku naj bi se nasmihal še en mandat
Sedanjemu predsedniku naj bi se nasmihal še en mandat FOTO: Dare Čekeliš

Za vlogo kandidature je bilo potrebnih najmanj 10 tisoč podpisov podpore. Volilna komisija je do polnoči, ko je potekel rok za predajo kandidatur, prejela 22 vlog, od katerih jih je bilo devet pomanjkljivih. Za mesto predsednika se bo potegovalo 13 kandidatov in kandidatk.

Za favorita volitev velja sedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki naj bi se v drugem krogu pomeril s kandidatko vladajoče HDZ Jadranko Kosor, trenutno ministrico za socialo, družino in vojne veterane.

10 tisoč podpisov ali stranka

Volitve
Volitve FOTO: Reuters

Za vložitev kandidature na hrvaških predsedniških volitvah je bilo potrebnih najmanj 10.000 podpisov podpore volivcev oziroma izjava stranke, da podpira omenjenega kandidata.

Kandidati za četrtega hrvaškega predsednika so poleg Mesića in Kosorjeve tudi poslanka HSLS Đurđa Adlešić, selektor hrvaške nogometne reprezentance Mirosalv Ćiro Blažević, neodvisni kandidat Ljubo Česić- Rojs, Mladen Kešer, Doris Košta, Anto Kovačević, znani hrvaški sociolog in neodvisni poslanec v saboruSlaven Letica, Boris Mikšić, predsednik Hrvaškega bloka in nekdanji član HDZ Ivić Pašalić, Tomislav Petrak in Miroslav Rajh.

Mesića podprlo 230 tisoč državljanov

Volilna komisija bo po preverjanju kandidatur v roku 48 ur sestavila listo predsedniških kandidatov. Predvolilna kampanja se bo tako začela 16. decembra, trajala pa bo do konca letošnjega leta, saj bodo volitve za predsednika potekale 2. januarja.

Največ možnosti za izvolitev ima po mnenju analitikov dosedanji predsednik Mesić. Njegovo kandidaturo za predsednika je podprlo kar 230.000 volivcev, s čimer je Mesić zbral največ podpisov med vsemi kandidati. Njegova najresnejša tekmica je ministrica Kosorjeva, sicer tesna sodelavka premiera Iva Sanaderja, ki je zbrala nekaj več kot 20.000 glasov podpore.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah vodi Mesić z 52 odstotki podpore, vendar pa kljub temu praktično vsi napovedujejo še drugi krog, v katerem naj bi se pomeril s Kosorjevo. Slednji v javnomnenjskih raziskavah pripisujejo okoli 20 odstotkov glasov. Če bo potrebno, bodo drugi krog volitev izvedli čez dva tedna.

SORODNI ČLANKI