Tujina

100 milijonov evrov za Darfur

Bruselj, 22. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska unija bo zagotovila sto milijonov evrov za mirovno operacij Afriške unije v sudanski pokrajini Darfur.

Begunci iz nemirne sudanske pokrajine Darfur - tisti srečni, ki jih arabske milice džandžavid niso ubile (foto: Reuters)
Begunci iz nemirne sudanske pokrajine Darfur - tisti srečni, ki jih arabske milice džandžavid niso ubile (foto: Reuters) FOTO: Reuters

EU bo tako zagotovila polovico celotne vrednosti mirovne operacije, uradno pa naj bi odločitev predstavil visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki bo v soboto na obisku v Kartumu.

Afriška unija se je v sredo odločila povečati število svojih pripadnikov, ki bodo nadzorovali premirje v Darfurju, s 390 na 3320, večina pa naj bi jih bila v pokrajini do začetka novembra.

Solana z najvišjimi predstavniki AU

V Darfurju je od začetka krize februarja lani umrlo najmanj 70.000 ljudi, okoli 1,5 milijona pa jih je moralo zapustiti domove.

Solana bo danes odpotoval v Etiopijo, kjer se bo sestal z najvišjimi predstavniki Afriške unije, od tam pa v soboto v Sudan, kjer se bo v prestolnici Kartum srečal s predsednikom Omarjem Hasanom Ahmedom al-Baširjem in zunanjim ministrom Mustafo Osmanom Ismailom. Kot je poudarila tiskovna predstavnica Solane, Christina Gallach, je odločitev Afriške unije, da okrepi svojo misijo v Sudanu, "pomembna priložnost, ki je lahko tudi odločilna".

Sredi septembra so ZN sudanski vladi zaradi več kot leto in pol trajajoče krize v Darfurju zagrozili s sankcijami, če ne bo vzpostavila varnosti v tej pokrajini. Mednarodna skupnost pričakuje, da bo vlada razorožila arabske milice džandžavid, ki terorizirajo lokalno črnsko prebivalstvo v pokrajini.