Slovenija

VIDEO&FOTO: Slovenija odloča: Bo pogodba zamrznjena?

Ljubljana, 04. 09. 2008 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Mira Matković/Špela Zupan
Komentarji
713

Janša je razkril, da so tudi njega obiskali kriminalisti. Vztraja da ni prejel podkupnine. Erjavec pa ne izključuje možnosti zamrznitve pogodbe s Patrio.

Druga oddaja "Slovenija odloča" je bila namenjena aferi Patria.
Druga oddaja "Slovenija odloča" je bila namenjena aferi Patria. FOTO: Dare Čekeliš
Dokazov ni! Vem, da jih ni! Finski novinar je insinuiral. Janez Janša

V oddaji ''Slovenija odloča'' so o aferi Patria govorili predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša, predsednik DeSUS in minister za obrambo Karl Erjavec, poslanec SD Milan M. Cvikl, predsednica LDS Katarina Kresal, predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, podpredsednik NSi Alojz Sok, predsednik SMS, ki zastopa skupno listo z SLS, Darko Kranjc, predsednik Zares Gregor Golobič in predsednik Lipe Sašo Peče.

Novinar finske javne televizije Magnus Berglund je v svojem dokumentarcu Janšo obtožil, da je pri 278 milijonov evrov težkem poslu s patrijami prejel podkupnino. Trdi pa tudi, da se je okoristila premierjeva stranka SDS, drugi politiki in javni uslužbenci v Sloveniji. Obtožbe so resne. Danes je spor dobil tudi mednarodne razsežnosti. Zunanje ministrstvo je finskemu veleposlaništvu poslalo noto, v kateri pravi, da lahko takšno ravnanje finske televizije celo omaje zaupanje v odnosih med državama. Premier Janša je obtožbe že zanikal, proti finski televiziji in novinarju pa je v imenu vlade napovedal tožbo.

'Dam roko v ogenj zase'

Janez Janša je poudaril, da so ga obtožili le v finski oddaji.
Janez Janša je poudaril, da so ga obtožili le v finski oddaji. FOTO: Dare Čekeliš
Pravna država se sistematično razgrajuje. Katarina Kresal

Janša je v oddaji ''Slovenija odloča'' še enkrat zavrnil obtožbe, da je prejel podkupnine. ''Zase bi dal roko tudi v ogenj.'' Walterja Wolfa sploh ne pozna, trdi, na očitke, da je kdo iz njegove stranke ali kabineta prejel podkupnino, pa je odgovoril, da gre za velik krog ljudi. "Jaz vem, da nisem dobil podkupnine," je povedal. Milan M. Cvikl je dejal, da gre za sporen posel, zaradi katerega so nekateri na Finskem tudi zaprti. "Gre za škodljiv posel za davkoplačevalce," je dejal. ''Gre za objektivno odgovornost obrambnega ministra Karla Erjavca in predsednika vlade,“ je prepričan. Jelinčič je dejal, da so ga nekateri opozorili, da bi lahko bil "J" tudi sam. "Kar me ne bi presenetilo, saj so mi hoteli pripisati sporen orožarski posel. Potem pa so našli boljšo tarčo. In to je premier," je dejal. Sam sicer ne verjame, da je do podkupovanja res prišlo.

Nasprotno Golobič meni, da je zelo verjetno, da je do podkupnin res prišlo. "Poslovalo se je po navadah, ki veljajo v Sloveniji. To je sporno," je dejal. "Prvič se je zgodilo, da bi iz tujine prišla takšna resna obtožba. In to iz Finske, ki je druga na lestvici najmanj koruptivnih držav,“ je povedal. Janša je odgovoril, da gre za ugibanja brez prave podlage. Finski novinar naj bi podatke dobil iz Slovenije, je dejal.

Erjavec: Zadeva Patria ni povezana s Slovenijo.
Erjavec: Zadeva Patria ni povezana s Slovenijo. FOTO: Dare Čekeliš
Finci verjetno niso podkupovali sebe. Gregor Golobič

Erjavec pravi, da je posel škodljiv za prejšnjo vlado, torej za SD in LDS. Pravi, da ni dokazov, da je do podkupovanja prišlo. "Ni dokaza, ni dokumentov. Nič," je dejal. Kresalova je bila zelo nazorna. ''V dno duše me je sram. Skrivamo glavo v pesek, kot da se ni nič zgodilo. Upam, da slovenska vlada s tem nima nič," je dejala. Sok pa je prepričan, da je šlo za poskus vpliva na volitve. Parlamentarna komisija pa je delala tako, da bi obtožila Janšo, je prepričan.

Peče po drugi strani žal verjame, da je do podkupnin prišlo. "Naši preiskovalni organi ne delujejo samostojno. Takega orožja pa ne potrebujemo," meni. Erjavec je ponovil, da se je LDS-ova vlada odločila, da gre v posel. "To ni bila moja odločitev," je dejal. Pečeta ni prepričal, ''saj je pogodbo podpisal Erjavec''.

Soočenje
Soočenje FOTO: Dare Čekeliš
Če je podkupnine nekdo dajal, jih je moral nekdo prejet. Darko Krajnc

Krajnc se zaveda, da je treba obtožbe o podkupovanju vzeti resno. Če se dokaže korupcijo, bodo v SMS zahtevali Janšev odstop. Janša se je vrnil v zgodovino. "Zgodba se je začela leta 2004. Da se gre v nakup, je bilo odločeno že v prejšnjem mandatu," je povedal. Ministrstvo za obrambo je ravnalo očitno napačno, ker je razpisalo mednarodni razpis, pravi Janša, saj naj bi to motilo zdajšnjo opozicijo, ki naj bi dajala prioriteto Sistemski tehniki.

Bodo zaslišali tudi Erjavca?

Janša je razkril, da je bil danes z njim - podobno kot s Cviklom in ostalimi, ki so omenjeni v oddaji YLE - opravljen informativni pogovor s strani kriminalistov. "Povedal sem jim, da je edini očitek, ki je naslovljen name, iz oddaje," je dejal. Ministra Erjavca pa kriminalisti niso obiskali, prav tako po njegovih podatkih niso zaslišali nikogar z obrambnega ministrstva. ''Meni je zelo zanimivo, da me nihče ne zasliši.'' Zato sklepa, da zadeva ni povezana s Slovenijo.

Jelinčič je Cvikla pozval, naj pokaže dokumente, ki obremenjujejo Janšo.
Jelinčič je Cvikla pozval, naj pokaže dokumente, ki obremenjujejo Janšo. FOTO: Dare Čekeliš
Tožilstvo je postalo organ SDS. Sašo Peče

Cviklu se po drugi strani zdi zelo zanimivo, ker so ga kriminalisti obiskali dan po objavi oddaje na Finskem. ''Res, po letu in štirih mesecih, ko smo dokumentacijo s parlamentarne preiskovalne komisije predali tožilstvu, so se dan po oddaji na Finskem najavili kriminalisti.'' Pojasnil je, da je šlo za informativni pogovor, na katerem so izrazili zadovoljstvo z delom komisije. ''V podtonu pa jih je zanimalo samo to, kaj sem govoril s finskimi novinarji.'' Cvikl ne dvomi, da je obisk kriminalistov povezan z objavo oddaje ''Resnica o Patrii''. Kresalova se z Erjavcem ne strinja, obregnila se je tudi na delo generalne vrhovne tožilke Barbare Brezigar. Prepričana je, da tudi na Finskem tečejo postopki v zvezi s posli v Sloveniji. Erjavec je odgovoril, da je dobro, da tečejo postopki tudi na Finskem, ''če nekateri našim organom ne zaupajo''.

Oddaja o Janezu Janši?

Janša je nato spet poudaril, da je edini očitek nanj letel v oddaji. Golobič ga je pozval, naj ne dela žrtve iz sebe. Janša mu je odgovoril: ''Tukaj je razprava o Janezu Janši. Ker je bil Janez Janša obtožen na finski televiziji.'' Čudi se, ''ker je možno nekoga obtožiti tako težkega kaznivega dejanja, ne da bi predložili dokaze''. Jelinčiča medtem skrbi delovanje organov pregona. ''Policija dela slabo, ampak upam, da se bo delo izboljšalo.'' Računa, da bodo finski policisti pomagali slovenskim. Poudaril je še, da ne smemo obsojati brez dokazov. ''Ko pa se bo dokazalo, jih gremo vse zapreti!'' je bil odločen.

Erjavec pisal Patrii

Politiki si niso enotni, ali je bila diplomatska nota prava rešitev.
Politiki si niso enotni, ali je bila diplomatska nota prava rešitev. FOTO: Dare Čekeliš

In kaj bo s pogodbo? Cvikl je prepričan, da je treba pogodbo zamrzniti. Erjavec ga je vprašal, ali ima dokaze o podkupovanjih. "Cvikl zavaja slovensko javnost že tri leta,“ pravi Erjavec. Kresalova ga je nato že tretjič pozvala k odstopu. "Stvar očitno ni čista. Ste politično odgovorni, ne kazensko,“ je povedala Kresalova. Erjavec je dejal, da noben preiskovalni organ ni nič ugotovil, pa je že tri leta na udaru. "Pisal sem Patrii, naj razložijo, zakaj so na Finskem zaprti njihovi ljudje. Zanima me, ali je to povezano s Slovenijo. Naj pridejo in povedo, kaj je z dokumenti, ki naj bi dokazovali podkupovanje. Odgovor pričakujem v roku 24 ur. Če ne bodo odgovorili, bom posel zamrznil," je povedal Erjavec.

Tožbe, obtožbe, ''ste bili zraven?!''

Janša je nato vnovič poudaril, da vlada ni odločala o nakupu patrij. “Potočnika bom tožil za izrečene besede. Obtožba je bila prehuda, izrečena pa je bila v prehudem času,“ je dejal in dodal, da je dobro, da novinarji ne vedo za vsak korak slovenskih preiskovalnih organov. Kresalova je ogorčena, ''ker v državi, med ljudmi in politiki vlada kaos, ker smo razsuli temelje pravne države''. Dodala je, da ''smo o aferi čista lopata vse vedeli, o aktualni pa nič''. "Janša naj se obnaša kot predsednik vlade in naj pove, kaj bo naredil,“ je dejala. Janša ji je odgovoril, da se že tri dni trudi, da bi razčistil stvari. Prepričan je, da je finski novinar zgodbo gradil brez dokazov. Vmešal se je Cvikl, ki je dejal, da je finskemu novinarju povedal le tisto, kar "vi (Janša, op.a.) že nekaj mesecev nočete slišati“. "Na Finskem so ljudje zaprti, tu pa nič. Če obstajajo tisti, ki so dajali podkupnine, morajo obstajati tudi tisti, ki so jo prejemali,“ sklepa Cvikl. "Kako pa veste, da je bila provizija izplačana? Ali ste bili zraven?“ ga je izzval Janša. Cvikla je tudi vprašal, ali ima dokaze za takšne trditve.

Diplomatska nota zaradi televizijske oddaje

Darko Krajnc je poudaril, da Slovenija patrij tako ali tako ne potrebuje.
Darko Krajnc je poudaril, da Slovenija patrij tako ali tako ne potrebuje. FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi oddaje na finski televiziji je slovensko zunanje ministrstvo poslalo protestno noto na finsko veleposlaništvo v Ljubljani. Jelinčič ocenjuje, da je slovensko zunanje ministrstvo ravnalo prav. Obenem je ponudil rešitev za zadevo. Cvikla je izzval, naj pokaže dokumente, ''ki jih je očitno sam posredoval''. Cvikl mu je odvrnil, da njemu zadeva ni smešna. Zanima ga, zakaj so slovenski organi pregona reagirali šele zdaj, po objavi oddaje, ''šele zdaj pošiljamo note, pa vlagamo tožbe, prej pa nič''. Sok je prepričan, da je bilo treba nekaj narediti. ''Zunanji minister se je prav odločil,'' je dejal. Peče se ni strinjal: ''Diplomatska nota je izjemno ponesrečena.'' Ogorčen je, ker je Slovenija poslala noto zaradi televizijske oddaje. ''Ugled Slovenije bistveno bolj trpi zaradi note kot zaradi očitkov, ki so leteli na Janšo.'' Janša je zagotovil, da diplomatska nota nima nobene zveze z mediji. ''Obremenilni dokumenti so v finskem državnem podjetju, to pa je državna zadeva,'' je prepričan.

Kako naprej?

Kresalovo skrbi slovensko pravosodje.
Kresalovo skrbi slovensko pravosodje. FOTO: Dare Čekeliš

Sok je povedal, da je vesel, da se članov NSi ne omenja v aferi. Dokler pa ne bo videl dokazov, da je do podkupovanja res prišlo, bo verjel, da gre za konstrukt. Oddajo pa da ''so posneli na podlagi insinuacij iz Slovenije''. Kresalova je povedala, da se v stranki LDS zavedajo, da je potrebno spoštovati zakone, zato na prvo mesto v svojem programu postavljajo pravno državo. Erjavec je dejal, da bo Slovenija vedno kupovala orožje, ''saj smo članica različnih organizacij, ki to od nas tudi pričakujejo''. ''Orožje pa potrebujemo tudi za slovenske vojake, ki so na misijah po svetu. Žal pa se zgodba z nakupom oklepnikov uporablja za politične namene. Tisti, ki jim po anketah slabo kaže na volitvah, zlorabljajo nakup, da bi se uvrstili višje,“ meni Erjavec in dodaja, da jim to ne bo pomagalo.

Jelinčič je prepričan, da je dokumente na Finsko posredoval Cvikl.
Jelinčič je prepričan, da je dokumente na Finsko posredoval Cvikl. FOTO: Dare Čekeliš

Golobič je povedal, da je potrebno storiti vse, da bi nadzorne institucije delovale samostojno. Signali iz vlade pa ne kažejo v tej smeri. Meni, da je potrebna dobra in nova protikorupcijska klavzula k pogodbi s Patrio. Peče je opozoril, da bi morala Slovenija izstopiti iz Nata. Meni, da kupovanje orožja omogoča bogatenje nekaterih. Slovenija pa ne potrebuje orožja, pravi in dodaja, da je potrebno poskrbeti za življenjska področja. Sam je sicer prepričan, da je do podkupovanj prišlo. Janša ga je opozoril, da je izrekel težke obtožbe, za katere pa nima dokazov. Ugotovil je, da se zgodovina ponavlja, saj so ga pred 20 leti zaprli, zgodila se je Depala vas, nato še peticija ... "Razčistili bomo stvari,“ je obljubil.

Cvikl je opozoril, da so slovenski organi reagirali šele po objavi oddaje na finski televiziji.
Cvikl je opozoril, da so slovenski organi reagirali šele po objavi oddaje na finski televiziji. FOTO: Dare Čekeliš

Cvikl je povedal, da čas teče, tudi za Janšo. "21. septembra je čas za spremembe,“ je dejal. Pozval je, da je potrebno prevzeti odgovornost in ne napadati tiste, ki opozarjajo na nepravilnosti. Jelinčič je dejal, da njegova stranka ''ni bila nikoli vpletena v eno od takih svinjarij“. Povedal pa je, da bo tisti, ki je morebiti kriv, ali pa tisti, ki je po krivem obtoževal, odgovarjal. "Bolj bistveno je, da se ukvarjamo z življenjskimi problemi,“ je opozoril. Krajnc je dejal, da v stranki zagovarjajo pacifizem. "Nakup orožja ni prioriteta Slovenije. Pozabljamo na humanitarno vlogo Slovenske vojske,“ je povedal Krajnc. Denar bi bilo bolje vložiti v stanovanja, vrtce in drugo, je zaključil.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (713)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sg1@siol.com
08. 09. 2008 15.23
jj je bivši komunist in kot tak dobro namazan
mans
05. 09. 2008 16.40
sploh pa je vsa ta gonija novinarsko skropucalo naperjeno proti JJ, in ne moraš verjet, natanko tri tedne pred volitvami vse to udari ven. Naključje????? Po pameti na volitvah!
mans
05. 09. 2008 16.38
motika - Če si biu pozoren, Cvikl že dve leti govori ena in isto. Je kot kaseta na trak. Ko prideš do konca jo ponovno previješ in spet se pojavi Cvikl, in spet njegove nepravilnosti, pa 5o mio EUR, pa sist. tehnika, pa Pavček, pa korupcija in klientalizem, blablablabala............ prideš do konca.... previješ... in spet isto.:D Nekako se ne morem znebiti občutka, da bi se tako zavzemal za Sist. tehniko, ne da nebi bil plačan za to. V igri so podkupnine in sistemska tehnika rabi takšna trobila v parlamentu. Brez dvoma jih dobro plača. IN PREPRIČAN SEM DA JE CVIKL PLAČAN OD SIST. TEHNIKE.
motika
05. 09. 2008 16.16
A lahko prosim že končno nekdo utiša tega Cvikla. Če bi bil vsaj delček toliko pameten kot si želi biti, bi bil še znosen za poslušanje. Kretenizmi, ki pa jih iz njegovih ust poslušamo že nekaj let pa ne spadaja, ne na televizijo, ne v parlament. Sam nisem opredeljen, ampak za SD že zarada njega ne bi volil!! Da ne govorim o nadvse inteligentinih odgovorih in govorih Saška Pečeta.
PutMeister
05. 09. 2008 16.10
ljudje če še ne veste je Janez Janša v bistvu TAJKUN ker ima sam ravno toliko keša kot Šrot
Kozu_Ivan
05. 09. 2008 15.02
Vsi vemo da si finska nebi brez razloga mazala rok... Ne bit tok naivni...
pepi62
05. 09. 2008 14.51
Finski novinar je omenil, da bi si naj nekdo z pridobljenim denarjem od korupcije priskrbel pokojnino, s katero bo lahko preživel.Ali mi lahko nekdo razloži, če je g-pod Janez Janša(premier) sposoben preživeti z pokojnino 1500 eur na mesec, glede na njegove potrebe.
borut777
05. 09. 2008 14.39
Batista1 ti si en navaden bebec, ki podpiraš janšiste. To kaj se dogaja pod to vlado ni več v meji razuma. Ali si tako naiven da te janša tako slepi. Daj raje idi letake nosit od sds-ki jih bomo seveda plačali mi davkoplačevlci in da bos se več naivnih ljudi prepričal!! ubogi narod sloveski!!!
juventus
05. 09. 2008 14.29
Zdaj imajo spet štiri leta časa , da napravijo strategijo kako bi ukinili Janšo , sam bo težka .............
Kozu_Ivan
05. 09. 2008 14.27
Dobro dokazali ste, da to vlado podpira neizobražen narod...
odar
05. 09. 2008 14.24
Ta oddaja je priča, da si slovenska politika predvsem pa oblastna dela norca iz državljanov Slovenije. Pa kaj res mislijo, da smo tako naivni in da imajo opravka z bebci. To se mora končati. Mi smo v SFRJ imeli večjo demokracijo, kot je to sedaj. Ali smo res hoteli takšno demokracijo, kjer politiki ne vedo za državne praznike, kjer se politiki sprenevedajo glede načel kazenskega postopka itd. To počnejo, ker podcenjujejo narod, kateremu vladajo. Do sedaj so si uredili evropske plače in druge dohodke, žal pa si niso pogledali kaj v teh državah pomeni demokracija. To počnejo, ker jim mi državljani to dovoljujemo. Upam, da bo z volitvami tega konec.
BATISTA1
05. 09. 2008 14.15
Mogoče tvoja Kozu Ivan !?
Kozu_Ivan
05. 09. 2008 14.12
Nevem katera vlada je začela podpirat izdajalce slovenije belogradiste jim postavljat spomenike in se jim klanjat za to da so pobijali slovenski narod???
BATISTA1
05. 09. 2008 14.03
Kozu_Ivan --- glede na tvoje bedne komenetarje, maš res pravo ime ... Si tudi ti komunist, parazit Slovenskega naroda, izdajalec ?!?
Kozu_Ivan
05. 09. 2008 13.58
Slovenci rojeni za hlapce, klanec siromakov, .... itd.... dovgo časa nazaj izrečene besede se nas vse bol prijemajo! Da imejte Janšo in to vlado, samo ne se pritoževat nad inflacijo brezposelnosti.... Pred 4 leti ni bilo tolko lačnih slovencov in brezposelnih. Ta vlada pa govori samo za nazaj to kar se pa sedaj dogaja se pa presliš. Janša je bil pa včer kr lepo polulan na TV. Bogi! Sej on nebo najebu najebal boste VI VSI. Za sebe sem priskrbljen tako da me boli kita kaj se bo zgodil tu...moj kapital je na varnem ;)
juventus
05. 09. 2008 13.47
Lohka pa Janša vzame Kresalovo , da mu bo kuhala kavico .....
juventus
05. 09. 2008 13.34
Devet strank ,od tega bi morali eliminirati vsaj pet strank ...Preveč jih je , zato pa se dogajajajo samo sranja ...............
punca08
05. 09. 2008 13.03
Dol z KOZU_IVANom
juventus
05. 09. 2008 12.54
Sploh ni treba držati pesti ,kajti Janša ima še kar nekaj mandatov pred sabo ................
nx01
05. 09. 2008 12.52
Zares - LDS in DS, od meča ste živeli in od meča (svojega!!!) boste pogubljeni. Če kdo ne razume: dali ste si avtogol.