Slovenija

'Vsi smo na isti ladji, ki se potaplja'

Ljubljana, 12. 04. 2010 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje mora svoje ocene letošnjega poslovanja pripraviti še enkrat. Generalni direktor Fakin pa pravi, da številke 30. junija ne bodo nič drugačne.

Skupščina ZZZS je na današnji seji razpravljala o poročilih o poslovanju zavoda v letih 2008 in 2009. Dnevni red skupščine so na predlog generalnega direktorja zavoda Sama Fakina razširili tudi z informacijo o finančnem poslovanju v prvem četrtletju letošnjega leta in s podatki o projekciji poslovanja v letošnjem letu.

Kot je znano, zadnje projekcije strokovnih služb Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kažejo, da bi zavod letošnje leto lahko končal z okoli 100 milijoni evrov primanjkljaja, kljub vsem varčevalnim ukrepom, ki so jih vpeljali že lani.

Samo Fakin
Samo Fakin FOTO: POP TV

A predstavnik vlade v skupščini Stane Vencelj z ministrstva za finance je danes predstavljene izračune in predlagane ukrepe ocenil kot preuranjene. Po njegovih besedah so projekcije zavoda pripravljene na slabših podatkih od tistih Urada za makroekonomske analize (Umar) in ministrstva za finance in se zna zgoditi, da bo do konca leta zadeva že "manj tragična".

Predvsem bi po prepričanju Venclja morali počakati z zahtevami o poseganju v plače. Po njegovih besedah v tem trenutku še ni jasno, ali bodo tretjo in četrto uskladitev plač v javnem sektorju zamaknili ali morebiti celo umaknili. Dokler pa to ni jasno, bi po mnenju Venclja vsak tak sklep prejudiciral zadeve. Po njegovem mnenju bi se v primeru zelo slabe situacije tudi vlada začela pogovarjati o zadolževanju.

Ostri do izjav Venclja

Predstavnik delodajalcev v skupščini Igor Antauer je izjave Venclja zavrnil z oceno, da je neodgovorno odlagati problem pod mizo. "To je, kot da bi se virus z Gregorčičeve preselil na Župančičevo," je bil kritičen do Vencljevih pozivov, naj se še malo počaka.

Kritičen do izjav Venclja je bil tudi predstavnik delodajalske strani v skupščini Bor Rozman. "Tale blagajna se približuje stečaju. Če se ne bomo lotili ukrepov, tudi bolečih, se ne bo konec leta o čem pogovarjati," je opozoril. Vencljevo opozorilo, da zavod pri svojih izračunih še ni upošteval ocen Umarja, pa je zavrnil rekoč, da "Umar zadnjih osem let še enkrat ni dal pravilne napovedi" in se torej na take napovedi ne gre zanašati.

Predstavnica zavarovancev v skupščini Lučka Böhm je komentirala nekatere od predlaganih interventnih ukrepov. Glede predloga o omejitvi oz. zmanjševanju zaposlovanja v zdravstvu je dejala, da je to stvar managementa posameznih javnih zavodov. Kar se tiče predloga po zamrznitvi ali zamiku plač v zdravstvu pa je menila, da bi morali podpisnike kolektivne pogodbe pozvati, naj se ponovno usedejo k pogajanjem, ne pa da se skuša v plače posegati na ta način.

Predlog jim ni bil všeč

Zavod za zdravstveno<br>zavarovanje Slovenije
Zavod za zdravstveno<br>zavarovanje Slovenije FOTO: POP TV

Predstavniki delodajalcev in zavarovancev so se strinjali, da jim predlog ukrepov, kot so ga dobili na mizo, ni všeč. Oblikovali so skupen sklep, s katerim so zavodu naložili, da do 14. maja pripravi simulacijo finančnega rezultata - prihodkov in odhodkov -, do 30. junija pa še kvantificiran predlog ukrepov, s katerim naj seznani upravni odbor zavoda. Ta naj bi nato "ukrepal dalje".

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin je člane skupščine spomnil, da so zavod že lani obvezali, da se ne sme zadolževati. Četudi bi najeli kredit in če bi jim ga katera banka sploh dala, pa ga tako ne bi mogli vrniti, je dejal Fakin. "Vsi smo na isti ladji, ki se potaplja," jih je opozoril.

Glede sklepa skupščine, naj izračune pripravijo še enkrat z upoštevanjem podatkov za dodaten mesec, pa je poudaril, da maja ali pa 30. junija številke ne bodo nič drugačne kot danes.

Ob upoštevanju novih izhodišč Umarja bi se ocena primanjkljaja za letošnje leto po besedah Fakina zmanjšala za 10 milijonov evrov. Zavod ima še za okoli 55 milijonov evrov prihrankov iz prejšnjih let, kar pomeni, da bi jim za pokritje takega primanjkljaja zmanjkalo 40 milijonov evrov.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boko1970
13. 04. 2010 14.39
ZZZS je birokracija, ki kupčka naš denar za zdravstvo. Nikjer ni objavljeno kakšne plače imajo zaposleni v ZZZSju. Njihove plače so naš denar za zdravljeneje. Koristijo ga pa še za marsikaj (najemi pisarn, avtomobili, počitniški objekti, itd.) Tudi tu bi se dalo veliko privarčevati. Zdravila, sanitetni material, razna orodja za delo naj bi nabavljali direktno od proizvajalcev brez posrednikov. Tako pa je veriga posrednikov, ki draži vse skupaj.
Tonček Balonček
13. 04. 2010 12.05
'Vsi smo na isti ladji, ki se potaplja' - Problem je v tem, ker bo s te potapljaoče barke po nekater prišel helikopter, za druge so zagotovljeni rešilni čolni, za nekatere vsaj "pojasi za spašavanje", večina jih bo pa ponila v podpalubju, preživeli bodo pa naknadno izrazili "globoko pretresenost" in sožalje! Nekateri bodo z ladje odpeljali še bogat plen!
ex-patriot
13. 04. 2010 11.41
ZZZS je v rdečih številkah ker imajo zaposlene ljudi, ki tako malo po strani vodijo še svoja podjetja in so posredniki pri nakuph zdravil in opreme ter si s prirejenimi javnimi razpisi, ki ustrezajo samo podjetjem, ki jim da provoizijo, razdelijo največji del javnih sredstev. Da o beli mafiji ne izgubljam besed.
resslovenka
13. 04. 2010 07.47
Ni res gospod minister. Nismo vsi na isti ladji. Mi navadni državljani bomo potegnili ta kratko. Nam boste kršili pravice iz zdravstvenega zavarovanja. Pa ne bi bilo treba, če bi naredili red, rekli bobu bob in dejansko vedeli kdo pije in kdo plača. No ja kdo plača se ve.
cepec22
13. 04. 2010 07.22
Ce je samo ena lokomotiva je gibanje vlaka omejeno, saj je ze dovolj in prevec vagonov obesenih nanjo. To je vsem nam dobro znana stvar, a v nasi vladi, njim to ni znano. Vrzejo prec tja 10 mio tam 10 mio in zapirajo firme in smo tam kjer smo. V casu Janseve vlade so divje privatizacije in zapiranje firm bile preprosto kot ogenj brez kontrole. Seveda temu primerno se vse v drzavi zmanjsa, tudi denar za zdravstvo. In kaj sedaj sledi iz tega? Nismo se na dnu, a pot nas pelje tja. Sicer tudi gospod Fakin je eden od tistih, ki je precej denarja porabil zase, saj se tudi na njemu pozna. Ce bi bil v preteklosti bolj racionalen, bi po vsej verjetnosti danes ne tarnal toliko. Po stari logiki, namazejo tisti lezaj, ki cvili. Pa pomislite, koliko je casa odkar smo samostojni in ves ta cas zlorabe in kraje, pa se zivimo. S tem bo treba prekiniti in vsi tisti ki so zlorabljali bi morali zaceti z delom, pa bomo resili stvari! NIKOLI!!!!
princ69
13. 04. 2010 07.04
Me ga srat! A smo res vsi na isti ladiji????? Meni pa se zdi da ste vi politiki in tist s polnimi žepi našega denarja na eni. Mi ostali pa na drugi. Vi si boste lahko z denarjem privoščili zdravnila, mi pa bomo počasi umirali.
Peter Kralj 1
13. 04. 2010 06.56
Kaj se vsi skupaj sprenevedate! Vrnite pokojninskemu skladu lastnino, ki mu je bila odvzeta pred, med in po vojni! Vsem tajkunom se naj vzame 1/3 premoženja in da v pokojninski sklad.
manco-capac
12. 04. 2010 22.24
Kaj nam hočejo povedati? Dragi državljani, zdravstvena blagajna je skoraj prazna, zbolite lahko šele, ko bo kriza mimo!? Če pa kdo medtem umre, pa toliko boljše?
231koak
12. 04. 2010 22.12
231koak
12. 04. 2010 21.51
admin, zgleda da se ti tudi koristiš s potnimi stroški. zameži zraven pa si misli, da ti govorim to kar bi ti brisal .....pol pa spet poglej pa bejži
231koak
12. 04. 2010 21.40
V kliničnem centru dela ogromno ljudi iz štajerskega konca, ki se bahajo koliko dobijo potnih stroškov potem pa se jih po 6 vozi v avtu, mi pa vse to finaciramo........ jaz imam 4 letno šolo, pa sem takoj pomislil na organiziran prevoz recimo- ŽELEZNICE (pa še malo denarja nazaj steče)...... ukinit dežurstva,nadure ali pa jih uvest tudi za trgovko v šparu,komunalnemu delavcu ....vsem ,a nismo vsi enaki???????? uvozite zdravnike iz drugih držav,ali niso naša brača svetovno znani zdravniki?......... vi pa ne vem kolko faksov, pa samo pocate;aja vem, niste logiki ste bolj piflari
guna
12. 04. 2010 20.44
Pa Miklavčič je reku, kaj je že reku aja, da novemu ministru zapušča ......... brez dolgov
binmister
12. 04. 2010 20.03
Fakin ti se ne pretvarjaj ker ti in tebi podobni ste na jahtah . Tebe Fakin in tvoje istomišljenike in grabežljivce lahko samo potopi 1000 kg skala okrog vratu.banda lopovska
alterego
12. 04. 2010 19.58
jasno, da je tud zdravstvena blagajna pol prazna, saj se tud prispevkov za zdravstveno zavarovanje ne plačuje
binmister
12. 04. 2010 19.57
edgar 1 prav si napisal. naš zdravstveni sistem je že dolgo takšen kot Ruska podmornica Kursk
jain
12. 04. 2010 19.27
krka pa podraži zdravila za 100% samo zato, ker lahko... dajmo zmanjšat pravice bolnikov, plače zaposlenih, dajmo stisnit, da bo farmacevtska industrija lahko še povečala dobičke!
kure bedne
12. 04. 2010 18.37
Res je, da se vsaka ladja lahko potopi. Vendar se naše vse potapljajo z NAMENOM. Zdravstveni sistem je že tako ali tako dolgo pod vodo. Za vodilne pa UF (kradi dokler moreš). Jaz pravim. Morali bomo nazaj k naravi. Tablete tako niso koristne za naše telo. Danes večinoma prodajajo še samo generike.
Mojca Sandi
12. 04. 2010 17.59
Dragi državljani ker se je zdravstveni sistem zrušo prosim da se v primeru bolezni odpravite v gozd in najdete vrača.
MiroF
12. 04. 2010 17.57
Ja vsi smo že na isti ladji, samo z razliko, da mi uporabniki bomo ostali brez zdravljenja in brez denarja, izvajalci pa s kvalitetnim zdravjem pa enormo polnimi žepi. Dohtarji pa vodilni bogatijo, navadni smrtniki pa siromašijo in obolijo.
stomater
12. 04. 2010 17.51
res se potaplja cela slovenija...če nam paše al pa ne...