Slovenija

Zver opozarja na (ne)varnost

Ljubljana, 25. 04. 2006 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varnost na shodu študentov je bila vprašljiva, razlogi za protest pa so bili 'privlečeni za lase', meni Zver.

Shoda se je na Kongresnem trgu udeležilo okoli 10 tisoč ljudi
Shoda se je na Kongresnem trgu udeležilo okoli 10 tisoč ljudi FOTO: Dare Čekeliš
Študentska in Dijaška organizacija sta pojasnili, da je bilo za varnost na opozorilnem shodu Črna sreda minuli teden ustrezno poskrbljeno. Kot so zagotovili, je organizacija o povečanju števila obiskovalcev obvestila varnostno službo in ob skupnem dogovoru najela tudi dodatne varnostnike. Kot so zagotovili, so ves čas sodelovali s policijo, ki ni imela nikakršnih pripomb.

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je komentiral udeležbo dijakov na demonstracijah Študentske organizacije Slovenije minuli teden. Ob kritiki, da so bili argumenti za opozorilni shod "privlečeni za lase" ter da so protestirali proti nečemu, česar sploh ni, je organizatorjem očital zlasti, da so premalo poskrbeli za varnost. "Lahko bi se zgodila Lipa 2 in nato bi bil kriv minister," je poudaril Zver in napovedal ureditev vprašanja varnosti.

Predstavniki študentov in dijakov so izrazili prepričanje, "da živimo v odprti družbi, kjer ima civilna družba pravico do svobodnega izražanja", zato "poskus utišanja študentov in dijakov lahko razumemo kot očiten simptom premika v totalitarnost".

Minister dijakom - te naj bi organizatorji, kot je dejal, vključili, potem ko je kazalo, da bo premalo študentov - ne zameri udeležbe na protestu. Aktivno sodelovanje pri političnih aktivnostih je namreč po njegovem mnenju znak politične kulture. Pravic do demonstracij jim tudi ne namerava omejiti, vendar pa meni, da je pri tako množičnih shodih na prvem mestu varnost. Prireditelji tega z 21 varnostniki niso mogli zagotoviti, je ocenil Zver.

Študenti in dijaki so se na shodu z naslovom Črna sreda oborožili s transparenti
Študenti in dijaki so se na shodu z naslovom Črna sreda oborožili s transparenti FOTO: Dare Čekeliš

Na ministrstvu odkrivajo domnevne nepravilnosti

Od ministra bi pričakovali, da bo pred javnimi izjavami vsaj preveril dejanske podatke o številu varnostnikov, gasilske straže in nujne medicinske pomoči, ki na srečo ni rabila posredovati. Za varnost smo poskrbeli tudi z dodatnimi 250 varovalnimi ograjami. Študentska organizacija Slovenije


Na ministrstvu sedaj pripravljajo "posnetek stanja", da bi odkrili domnevne nepravilnosti, je dodal Zver. Razmišljajo o anketi, s katero bi ugotovili, kako so šole pristopile k shodu in kako so spoštovale predpise, na primer pravilnik o redu. Ob tem je zagotovil, da namen posnetka stanja niso drastični ukrepi, temveč jasna navodila ob morebitnih podobnih prireditvah.

Zver sicer trdi, da so bile demonstracije politično motivirane. Prepričan je namreč, da prevoz in prehrana ne moreta biti razlog za demonstracije, glede na to, da država iz poračuna namenja letno približno 33 milijard tolarjev za prevoze v šolstvu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.