Slovenija

Zupan za dialog, študenti sumničavi

Ljubljana, 07. 04. 2006 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Študentska organizacija ni zadovoljna z odgovori ministra za visoko šolstvo Jureta Zupana.

Miha Ulčar
Miha Ulčar FOTO: POP TV

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) v odzivu na današnje izjave Zupana zavrača ministrove trditve, da si vlada prizadeva za sporazum s študenti. V ŠOS so namreč prepričani, da do podpisa sporazuma med vlado in študenti še vedno ni prišlo prav zaradi poseganja ministra Zupana, ki "s študenti noče podpisati vsebinskega sporazuma, ampak sporazum, ki bi bil samo proceduralne narave," je ŠOS zapisala v sporočilu za javnost.

Iz današnjih izjav ministra je po navedbah ŠOS na prvi pogled razvidno, da se vlada strinja s skoraj vsemi študentskimi predlogi. Vendar predstavniki študentov opozarjajo, da to ne drži. "Pri ohranitvi študentskega dela je minister med vrsticami napovedal, da bo študentsko delo potekalo le še v okviru univerz ali institutov, pri reformi študentske prehrane pa je predstavnica ministrstva za delo jasno napovedala, da želijo prehrano omejili na menze," pojasnjujejo v ŠOS in dodajajo, da bodo vztrajali pri sklenitvi sporazuma s predsednikom vlade, ki bo uredil vsa nerešena vprašanja.

Študentska organizacija Slovenije za 19. april napoveduje opozorilni shod z naslovom Črna sreda. Namen shoda je opozoriti na vedno slabši socialni položaj študentov ter posledice predloga gospodarskih in socialnih reform, ki bodo ta položaj še poslabšale, je dejal Tomo Juvan s Študentska organizacija Slovenije.

Predsednik ŠOS Miha Ulčar je v sporočilu izrazil prepričanje, da si predsednik vlade Janez Janša želi sporazum, ki bo vseboval tudi vsebinske rešitve in bo zagotovil kakovosten študij, celoten šolski sistem ter enake možnosti mladim. Janša se je, kot še piše v sporočilu, lani strinjal s podpisom, a šele po predhodnem usklajevanju z ministrstvi na svetu vlade. "Po devetih mesecih usklajevanja se je minister Zupan samovoljno odločil, da ne moremo podpisati takega sporazuma, ki bi vseboval vsebinske rešitve," trdi Ulčar. V ŠOS tako pričakujejo, da bo Janša ministru Zupanu naročil pripravo vsebinskega sporazuma, ki ga bodo podpisali do konca tega meseca.

Predstavniki študentov so se odzvali tudi na izjave ministra o nesprejemljivosti ohranitve sedanje posebne osebne davčne olajšave za študente. Kot pojasnjujejo, veljajo za študentsko delo posebni pogoji tudi v drugih državah EU in pogosto predstavljajo oprostitev dajatev za delodajalca. Zato ŠOS vztraja pri tem, da se davčna obravnava te populacije ohrani na vsaj primerljivi ravni.

Zupan: 'Sprejemljivih je osem zahtev'

Dve zahtevi sta po Zupanovih besedah težko sprejemljivi - brezplačni javni prevoz ter ohranjanje študentske davčne olajšave.
Dve zahtevi sta po Zupanovih besedah težko sprejemljivi - brezplačni javni prevoz ter ohranjanje študentske davčne olajšave. FOTO: Dare Čekeliš

Glede 13 študentskih zahtev je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan dejal, da so se sestali predstavniki štirih resornih ministrstev in o njih razpravljali. Ugotovili so, da je osem zahtev za vlado sprejemljivih, nekatere pa so že izvedene.

Dogovor je po mnenju Zupana krovni dokument in naj bi urejal neke splošne metode, s katerimi vlada in študentje urejajo svoje zadeve. Minister je spomnil, da je bila konstitutivna seja predstavnikov vlade in študentov pred osmimi meseci. Sestali so se štirikrat, vendar do pogovorov o dogovoru niso prišli, saj so študentje zapustili sejo.

Kakovostnejše visoko šolstvo je nuja, se minister Zupan strinja s študenti. Večje financiranje visokega šolstva je z resolucijo določeno in ta zahteva je postavljena tudi v nacionalnem programu visokega šolstva.

Neodvisno pa so potekali pogovori v šestih delovnih skupinah, v katerih so sodelovali predstavniki štirih ministrstev, za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, za delo, družino in socialne zadeve, za zdravje in za finance.

Katere zahteve so sprejemljive?

Za predstavnike omenjenih ministrstev je sprejemljiva zahteva za 20.000 novih štipendij in na tem že delajo. Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je poudarila, da je tudi zanje cilj čim več štipendij, kar bi pomenilo končanje študija v roku, manj študentskega dela in čimprejšnjo zaposlitev.

Strinjajo se tudi z ohranitvijo študentskega dela, saj je pomembno in koristno. Vendar se je treba usmeriti na to, da bi bilo študentsko delo usmerjeno za delo na univerzah, v laboratorijih, da bi si študentje pridobili delovne izkušnje na mestih, na katerih bodo potem nadaljevali svojo poklicno kariero, meni Zupan.

Dosledna implementacija bolonjske reforme je še ena zahteva, s katero se strinjajo, prav tako ureditev položaja študentskih družin in študentov invalidov. Strinjajo se s študenti, da je potrebno zakonsko in finančno definirati določeni stvari.

Glede zahteve za zagotovitev zaposlitev v pol leta po diplomi, je Zupan povedal, da je to eden od lizbonskih ciljev, vendar to ne pomeni, da bo nekdo sedel doma in dobil povabilo za delo. To je skupno prizadevanje vseh strani; vlade, ki mora ustvarjati ustrezne pogoje in zakonodajo, delodajalcev, ki bodo zaposlovali diplomirance in mladi diplomiranci, ki bodo že v času študija navezali stike z bodočimi delodajalci in pokazali primerno delovno zavzetost.

Glede treh zahtev se morajo pogovoriti

Študija brez šolnin ne morejo zakonsko urediti, poudarja Zupan in dodaja, da se lahko pogovarjajo o javnih visokošolskih zavodih, ki jih financira država. Minister je poudaril, da država v programu priprave novega zakona pokriva vseh pet let bolonjskega študija, v nasprotju s sedanjim zakonom, ki ga je sprejela prejšnja vlada, in predvideva plačevanje petega letnika, razen ene tretjine socialno ogroženim študentom.

Višja subvencija za prehrano je stvar dogovora s študenti, meni minister. Strinjajo se, da so pogovori potrebni.

5000 novih študentskih postelj je zahteva, s katero se načeloma strinjajo, vendar je potrebno upoštevati tri pogoje. Upada namreč velikost generacije, ki se šola, kar pomeni, da se bo zmanjšal pritisk na število postelj. Praznijo se dijaški domovi, tako se dogovarjajo z ministrstvom za šolstvo in šport, da bi dijaške domove preoblikovali v študentske. Z odprtjem in regionalizacijo visokošolskega prostora pa želijo postavljati visokošolska inovativna središča po regijah, kjer bodo programi, ki ustrezajo regijskim zahtevam in gospodarstvu. S tem se bo omogočilo študij v domačem kraju večjemu številu študentov in s tem se bo zmanjšal pritisk na študentske postelje.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

caroll
18. 04. 2006 20.46
Pozdravljena Erna in tebi podobni študenti!Z veseljem sem prebrala tvoj komentar in vse čestitke tebi in tvojim staršem,ki so te vzgojili v pridno in delavno dekle.Pogumno še naprej in vso srečo pri izpitih in zaposlitvi!!!
ernazgur@gmail.com
18. 04. 2006 19.47
Pozdravljeni. Pritegnil me je ta študentski protest, ki se vedno večkrat pojavlja. Sama sem izredna študentka in sem stara 22 let, delam že od 16 leta in s tem sem si sama zaslužila svoj avto, ki ga tudi vzdržujem. Živim v podnajemniškem stanovanju s sostanovalcem, s katerim si deliva stroške in zdraven opravljam še študij ki ga plačujem redno vsak mesec in opravljam razna študentska dela. Meni ne manjka nič in če bi bili vsi drugi študentje tako samostojni in odgovorni, se ne bi pritoževali. Doseči želijo, da bi bilo študentsko življenje brezplačno, tudi za tiste ki so "večni študentje", vendar sami najraje ne bi delali nič. Kaj pa tisti ki se borimo da preživimo, brez štipendije in raznih dodatkov.... Razlike so prevelike, za vse bi moralo biti enako. Srečo imajo seveda tisti, katere podpirajo starši, vendar ni pri vseh tako. Kdor si resnično želi študirati oz. nekaj postati, bo za to sprejel čisto vse pogoje. Mislim da je država že dovolj storila za nas in to z brezplačnim prevozom bi bil pa že višek, kajti tudi drugi ljudje morajo zaslužiti. Upam da moje mnenje ne bo dvignilo prahu. Lep pozdrav