Slovenija

Zelena luč OZP: je primeren trenutek za priznanje Palestine?

Ljubljana, 03. 06. 2024 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
63

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je podprl predlog vlade za priznanje neodvisnosti in suverenosti Palestine. Za sklep je glasovalo devet članov odbora, proti so bili trije poslanci SDS.

Ljubljanski grad v barvah palestinske zastave
Ljubljanski grad v barvah palestinske zastave FOTO: Bobo
Največja opozicijska stranka SDS je tik pred sejo vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, kar bo za vsaj 30 dni odložilo sprva za torek načrtovano odločanje na izredni seji državnega zbora. Poslanci bodo v torek na seji sicer opravili razpravo o sklepu vlade za priznanje, ne bodo pa glasovali o njem.

Podporo sklepu o priznanju Palestine so v šesturni razpravi napovedali v koalicijskih strankah Gibanje Svoboda, SD in Levica, na drugi strani pa so razloge proti nizali poslanci SDS in NSi. Vladi oziroma koaliciji so očitali, da je predlog vložila tik pred evropskimi volitvami, in ga označili za predvolilni manever.

Izpostavljali so tudi, da za priznanje Palestine niso izpolnjeni pogoji, ter opozorili, da vlada ni pretehtala posledic, ki jih bo imel za odnose med Slovenijo in Izraelom. Tako poslanci SDS kot NSi so opozarjali, da ni pravi trenutek, da Slovenija podpre Palestino, tudi zato, ker nima legitimnega vodstva.

Poslanci iz vrst koalicijskih strank so na drugi strani poudarjali pomen čimprejšnjega priznanja Palestine, tudi v luči vprašanja bodočih mirovnih pogajanj, ki bodo lahko produktivna le, če se bosta pogajala enakovredna partnerja.

Odbor je sicer zavrnil postopkovni predlog SDS, da bi o predlogu najprej opravili javno predstavitev mnenj. Ta bi omogočila pridobitev mnenj in stališč strokovne in širše javnosti glede tega občutljivega zunanjepolitičnega vprašanja, je pojasnil Zvonko Černač.

Kot je dejal poslanec opozicijske stranke, ki je tik pred sejo vložila predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine, bi tako med drugim dobili odgovore, kakšne zunanjepolitične posledice bi imelo priznanje Palestine za Slovenijo. Poudaril je tudi, da hitrost, s katero se odvijajo postopki za priznanje Palestine, ni potrebna.

"V Gazi je danes pekel na zemlji, zato moramo priznati Palestino kot državo, zato moramo to storiti zdaj," pa je poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Tako kot imajo svojo državo Izraelci, imajo to pravico tudi Palestinci, je dodala.

Priznanje Palestine je dokončna potrditev dolgoletnega slovenskega stališča, da je trajno rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav, je poudarila. Priznanje po njenih besedah pomeni tudi stopnjevanje političnega pritiska za čimprejšnji začetek mirovnega procesa, ki bo pripeljal do trajnega miru.

Vprašanje priznanja Palestine je "vroče in bo vroče še dolgo", priznanje pa bo imelo posledice za Slovenijo in zelo malo za razmere na Bližnjem vzhodu, je dejal predsednik SDS Janez Janša. Razpravo v tednu pred evropskimi volitvami je označil za politično dejanje, ki ni povezano s solidarnostjo ali humanimi občutki.

Jernej Vrtovec (NSi) je menil, da je razprava močno okrnjena, ker se dogaja tik pred evropskimi volitvami. Strinjal se je s trditvami, da je trenutek priznanja po 7. oktobru lani precej bolj neprimeren, kot bi bil prej. Gre za državo, ki nima ustave, ne priznava pravil, ni demokratična, je dejal.

Matej Tašner Vatovec (Levica) se ni strinjal s tem, da Palestine ne bi smeli priznati zaradi dogodkov 7. oktobra lani, saj se ta "ni zgodil v vakuumu". Menil je, da bi morala Slovenija Palestino priznati precej prej.

Slovensko priznanje Palestine ni slepi naboj, ampak sporočilo, da se je treba vendarle začeti enakovredno pogovarjati, je dejal Dušan Stojanovič (Gibanje Svoboda). Predrag Bakovič (SD) pa je poudaril, da je priznanje pravi korak, saj bo ustvarilo bolj enakovredne in pravične pogoje za pogajanja.

Po besedah Anžeta Logarja (SDS) je ključno vprašanje, ali ima priznanje smisel, če neposredno ali vsaj posredno ne prispeva h koncu morije v Gazi. Zanimalo ga je, kaj "solo priznanje" pomeni v odnosu med Slovenijo in Izraelom.

Fajon pa je opozorila, da poziv izraelskega zunanjega ministra Izraela Kaca, naj DZ ne sprejme sklepa o priznanju Palestine, razume kot vmešavanje Izraela v notranjepolitične zadeve Slovenije. Morda je posledica tega tudi predlog SDS za razpis referenduma, je menila.

Na njeno izjavo se je odzval Janša. Tega, da zunanje ministrstvo neke države reagira na napovedan akt druge države, po njegovem ni mogoče označiti za vmešavanje. Dodal je, da iransko zunanje ministrstvo poziva države, naj priznajo Palestino, slovenska vlada pa je temu sledila.

Ob različnih mnenjih, med drugim o primernosti trenutka in o tem, ali so za priznanje izpolnjeni mednarodnopravni pogoji, je stališča na seji predstavilo tudi več mednarodnih pravnikov in diplomatov.

Diplomat Tone Kajzer, sicer predsednik strokovnega sveta SDS za zunanje zadeve, je spomnil, da danski parlament prejšnji teden ni podprl priznanja Palestine in med argumenti za to navedel, da niso izpolnjeni mednarodnopravni pogoji.

"Priznanje da, ampak ali je zdaj pravi trenutek?" je vprašal mednarodni pravnik in nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, ter opozoril, da bi bilo napačno, če bi priznanje izpadlo kot nagrada Hamasu. Pri takih dejanjih je po njegovem zelo slabo, če politiko vodi javno mnenje, ne pa resen razmislek, ali pa celo drugi interesi.

Slovenija se lahko izkaže kot država, ki je razumela prelomnost trenutka in priznala Palestino kot državo, pa je menil nekdanji predsednik republike Danilo Türk, prav tako mednarodni pravnik. Izrazil je upanje, da bo DZ odločitev sprejel zdaj in da bo dala nov zagon slovenski zunanji politiki.

Tudi upokojeni veleposlanik Roman Kirn je ocenil, da je priznanje Slovenije treba gledati v kontekstu, da se s tem dejanjem podpre napore tistih sil, ki si prizadevajo najti luč na koncu tunela.

Da je priznanje politično vprašanje in političen akt, vendar ni nobene mednarodno pravne ovire, da se država tega ne bi lotila, je ocenila mednarodna pravnica Vasilka Sancin. V luči načela odgovornost zaščititi mora vsaka država sprejeti vse možne ukrepe, da bi preprečila nadaljevanje tovrstnih kršitev. Če je priznanje eden tovrstnih ukrepov, je zagotovo legitimno, je dodala.

SDS je sicer tik pred sejo odbora vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, kar bo za vsaj 30 dni odložilo sprva za torek načrtovano odločanje na izredni seji državnega zbora. V luči tega predloga je Türk opozoril, da je treba v Sloveniji razmišljati tudi o tem, kaj pomeni biti suverena država.

Slovenija je suverena država, njene odločitve niso odvisne od tega, kakšna skupina se bo oblikovala glede priznanja Palestine. "Tu vidim problem referenduma: države ne sklicujejo referendumov za priznanje držav," je opozoril Türk in posvaril pred ustvarjanjem dvomov v suverenost države.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
03. 06. 2024 21.58
+1
v koalicinski pogodbi tega sploh ni ...s tem vam samo spreobraxano pozornost od domacih problemov.
Janez23
03. 06. 2024 21.52
+2
Res je sposobna ta Golobova vlada. Najprej so plesali, potem so nam dvignili davke, nato so izbrisali kazni vsem, ki so bili proti Janši, sedaj pa se ukvarjajo s Palestinci in splavom na Poljskem. Težave v zdravstvu, šolstvu, javni upravi, gospodarstvu, cestnem prometu, javni RTV, po poplavni obnovi, nizki nataliteti, kriminalu etnične manjšine in migrantov, ...... to vlado ne zanima.
Delavec_Slo
03. 06. 2024 21.54
+1
St. Gallen
03. 06. 2024 21.46
+2
.....ce pa imate pol softverja/hardverja v slo izraelskega.... muceki
Delavec_Slo
03. 06. 2024 21.55
+1
To je pa že preveč za naše vladne pajace!
Delavec_Slo
03. 06. 2024 21.38
+5
Mi smo res bolani-oziroma vlada je fejst bolana!!!
JanezOrban
03. 06. 2024 21.21
-5
Takoj priznat palestino,Janševi hribovci pa podpirajo genocidnike,ker jim je pastir tako rekel!
odpisani zasedli vlado
03. 06. 2024 21.15
+2
Z palestino naj Izrael čimprej obračuna tako kot se spodobi in ni potrebno nobeno priznanje od nikogar.Ve se kaj in kdo so palestinci in kako je potrebno ukrepati proti takim.
jedupančpil
03. 06. 2024 20.48
+5
dokler bomo mi zamaske zbiral pa dokler nas boste farbal z co2 - mi tako dol visi da se tla brusijo
Nace Štremljasti
03. 06. 2024 20.44
-4
janša janšari je priznal kosovo svoje poreklo pa ni bilo referenduma kdo kaj ve zakaj
jedupančpil
03. 06. 2024 20.45
+3
VR tak Urbin sin
03. 06. 2024 21.13
-4
Če bi mu Palestina ponudila častni doktorat danes SDS ne bi glasoval proti
old skul
03. 06. 2024 20.43
+8
Od druge svetovne vojne do danes se tam koljejo, zdaj ko se mi ukvarjamo z njimi pa bo mir? Čist realno, sds ima prav, nimajo vlade, države, volitev,...človek načeloma ne nasprotuje nekemu narodu pravico do svoje države ampak, ne vem no...Izrael si je v tem času naredil državo za zgled, kaj pa tam...vzgajajo teroriste?
Vse je nateg
03. 06. 2024 20.45
+8
Mamuth
03. 06. 2024 20.42
+5
Izraelci so izrodki , hamasovci pa še slabši. Ne vem zakaj se fajonka meša tu zraven
Eagle76
03. 06. 2024 20.39
+9
Slovenska vlada se ukvarja bolj s Palestino, kot s Slovenijo!
jedupančpil
03. 06. 2024 20.46
-1
Uporabnik1812060
03. 06. 2024 21.18
JustMe2021
03. 06. 2024 20.34
+5
In ze samo zaradi tega bi najraje dal svoj glas SDS-u🤷🏻‍♂️
Nidani
03. 06. 2024 20.34
-6
SDS, cokla Slovenije! Sramota človeštva!
kokicas
03. 06. 2024 20.32
+9
Mi dvomiljonska država se ukvarja in krega priznati Palestino ali ne pa kaj njim dogaja v glavi to ne spremeni nič. Kaj se je dogajalo v Bruslju v zadnjih letih kaj so zagovarjali naši izvoljeni večina državljanov je bilo neugodno med covid časom pa proti podpori vojni že v ukrajini kaj šele sedaj ta vojna palestina in Izrael kaj spremeni to za navadnega državljana v sloveniji? Res so povsem zašli izven okvirov normalnega in Slovenije
jedupančpil
03. 06. 2024 20.29
+6
banda zarukana, mi naj pa zamaske zbiramo???
jedupančpil
03. 06. 2024 20.28
+7
kaj ce bi nas kdo vprasal???? kot za konoplo
branko-r
03. 06. 2024 18.23
+13
pod nobenim pogojem sicer pa vemo da ta koalicija želi Sloveniji najslabše
vednokontra
03. 06. 2024 16.57
+3
pekoči, Ali spet v omami.
Grma53
03. 06. 2024 14.09
+16
Migranti niso srečni v Gazi, Libiji, Maroku, Tuniziji, Jemnu, Iraku, Iranu, Pakistanu, Afganistanu, Siriji, Libanonu. Kje so torej srečni ??? V Nemčiji, Franciji, Angliji, Nizozemskem, Belgiji, Španiji, Italiji, Švedskem, Norveškem, Avstriji, Švici. Srečni so tudi v Sloveniji, na Hrvaškem. Skratka, srečni so v vseh ne -i slamskih državah. Čudno, zakaj ne bi bili srečni v "srečnih islamskih državah", Bahrainu, Abu Dabiju, Katarju, Dubaju, Arabskih Emiratih, pri svojih bratih. Jih morda tam nočejo ??? In koga krivijo za svojo nesrečo ??? Ne krivijo islama. Ne krivijo svojega vodstva. Ne krivijo sebe. Krivijo države, v katerih so srečni. In potem, ko pridejo v države kjer bodo srečni, jih želijo spremeniti, da bi postale kot države iz katerih so prišli, v katerih niso bili srečni. Bolano !
JustMe2021
03. 06. 2024 20.34
+11
Tocno tega ne razumejo vsi ti ki tako odprtih rok vabijo migrante🤷🏻‍♂️in nikoli ne bodo doumeli ker se grejo neko kvazi socutje…in s tem si perejo umazane duse.
CenterDesno
03. 06. 2024 13.01
+17
Boli me levo J za palestino in desno J za izraelce, fajonka dej to na referendum če upaš, ampak zraven daj še vprašanje : "ali si za izgon fajonke iz slovenije" obkroži DA ali DA.