Slovenija

ZSSS: Vlada bi ekspresno hitra pogajanja, a mi bi radi kakovosten zakon

Ljubljana, 18. 09. 2012 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi odzivi ZSSS na predlog pokojninske reforme so razmeroma pozitivni, v ZSSS pa ocenjujejo tudi, da je ta vlada bistveno bolj pripravljena sklepati kompromise. Imajo pa nekatere svoje pripombe.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so predstavili svoj prvi odziv na predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Po besedah izvršne sekretarke za socialno področje ter varnost in zdravje pri delu Lučke Böhm so prvi odzivi razmeroma pozitivni, saj je vlada upoštevala nekatere sindikalne zahteve.

V ZSSS kot dobro ocenjujejo določbo, da bo za starostno upokojitev dovolj 40 let pokojninske dobe brez odbitkov in 60 let dopolnjene starosti, bodo pa predlagali, da se potrebna pokojninska doba za ženske zmanjša na 38 let.

Kot pozitivno vidijo tudi določbo, da se je obdobje za odmero pokojninske osnove glede na leta 2011 predlagano pokojninsko reformo s 30 skrajšalo na 28 najugodnejših zaporednih let minus tri najslabša leta.

Bo pa sindikat v pogajanjih po besedah Böhmove predlagal, da se v reformi glede na zdajšnji predlog izboljša položaj tistih, ki so se zavarovali že kot najstniki, prav tako tistih, ki so študirali.

Semolič želi, da bi pogajanja potekala brez pritiskov iz Bruslja.
Semolič želi, da bi pogajanja potekala brez pritiskov iz Bruslja. FOTO: Miro Majcen

V sindikatu tudi predlagajo, da se izenačijo t. i. bonusi in malusi, saj so v predlogu bonusi začasni, malusi pa doživljenjski. Precej pozornosti v pogajanjih nameravajo nameniti tudi višini pokojnin, saj po besedah Böhmove niso prepričani, da se bo padanje pokojnin z reformo popolnoma ustavilo.

"Dejstvo, da je vlada upoštevala nekatere naše ključne zahteve, daje upanje, da bodo tokrat pogajanja uspešnejša in da bo možno priti do nekega sporazuma," je dejala Böhmova. Vendar pa to ne pomeni, da ne bodo predlagali sprememb in drugačnih rešitev, kot so zdaj v predlogu.

"Čakajo nas pogajanja," je dejala Böhmova, ki pravi, da se zavedajo, da si vlada želi, da bi bila ta pogajanja ekspresno hitro končana, a da je za ZSSS bolj pomembno, da pripravijo res kakovosten zakon, ki ga potem ne bo treba popravljati. "Mi se nameravamo od člena do člena pogajati," je dejala in dodala, da gredo na pogajanja z neko mero optimizma, ker menijo, da je ta vlada bistveno bolj pripravljena sklepati kompromise.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič pa je dodal, da si želijo, da se pogajanja začnejo brez pritiskov. "Ne smejo biti pod pritiskom gospodov, ki ne poznajo razmer," je povedal in pri tem mislil na pritiske iz Bruslja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prognostik
18. 09. 2012 18.14
+0
40 let delavne dobe za vse pa v penzijo in ni važno koliko si star ,brez malusov seveda. Nekatiri so začeli delati pri 15-ih letih in bodo pri 55-ih letih starosti imeli 40 let delavne dobe in naj gredo v penzijo,dovolj so delali.
dannyer
18. 09. 2012 19.02
+1
dannyer
18. 09. 2012 19.02
+1
prognostik
18. 09. 2012 19.30
Mogoče jih je res malo ,samo zakaj bi pa oni morali delati 5 let več kod pa tisti ,ki so začeli delati pri 20-ih letih.
prognostik
18. 09. 2012 19.32
Minus mi je pa prilepil pa sigurno kakšen kvazi umetnik ,ki nima uro delavne dobe ,ima pa fajn penzijo !!!!!
vicvic
18. 09. 2012 17.39
+1
Reforma je tu že s tem ko ni dela za tako množico ljudi. Kako naj kaj vplačajo v sklad, če nimajo kje zaslužit. Mislim, daa bo to že hudo za vso to mladino iz generacije od 20 - 3o let.