Slovenija

ZPIZ: Ponovili bodo razpis

Ljubljana, 21. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravni odbor ZPIZ bo ponovil razpis za mesto generalnega direktorja zavoda.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Foto: POP TV)
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Potem ko vlada ni dala soglasja k ponovnemu imenovanju Janeza Prijatelja za generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), se je upravni odbor zavoda odločil za ponovil razpis za omenjeno mesto. Upravni odbor je hkrati ostro kritiziral razloge, zaradi katerih je vlada zavrnila imenovanje Prijatelja.

Srečko Čater, predsednik Upravnega odbora ZPIZ
Srečko Čater, predsednik Upravnega odbora ZPIZ FOTO: POP TV

Obrazložitev vlade, zakaj ne daje soglasja k ponovnemu imenovanju generalnega direktorja je sprožila burno reakcijo tako rekoč vseh članov upravnega odbora, ki menijo, da so argumenti neutemeljeni in žaljivi.

Srečko Čater, predsednik Upravnega odbora ZPIZ-a je dejal, da obrazložitev vlade v zelo negativni luči predstavlja tako delo upravnega odbora, skupščine zavoda in tudi celotnega kolektiva.

Drago Ščernjavič
Drago Ščernjavič FOTO: POP TV

Nezadovoljen je tudi predstavnik sindikata Drago Ščernjavič, ki pravi, da je obrazložitev vlade napisana, "kot da smo neka zarotniška skupina, ki delujemo, ne vem proti komu." Ščernjavič je ob tem dejal, da je predlagal ministru, naj se udeleži seje upravnega odbora. "Mislim, da je dolžan, da bi se moral odzvati in danes biti na seji in pojasniti obrazložitve v teh točkah," dodaja Ščernjavič.

Vlada je v svoji obrazložitvi za takšno zapisala, da je neobičajno dolgo na vodilnih funkcijah ista skupina ljudi, za kar so se povečale možnosti za oblikovanje medsebojnih interesov. Poleg je vlada zapisala še, da so bile v poslovanju zavoda ugotovljene resne napake in slabosti.

Anka Tominšek
Anka Tominšek FOTO: POP TV

Anka Tominšek, predstavnica upokojencev je dejala, da je s strani vlade pričakoval soglasje in da ne ve ali je šlo v tem primeru za politično odločitev ali ne.

Poleg neimenovanja direktorja zavoda pa bo, kot kaže po besedah ministra Janeza Drobniča, po tem, ko je skupščina zvrnila plačilo akontacije v višini deset tisoč tolarjev, prišlo še do predčasne zamenjave nekaterih njenih članov.

Čater opozarja, da so tovrstne politične odločitve lahko nevarne za demokratičnost države. "Kažejo, da bi si nekateri želeli vedriti in oblačiti po svoji podobi, kar pomeni, če si naš, si naš, če pa nisi naš, potem pa nisi zaželjen," še pravi Čater.

Predsednik skupščine ZPIZ Jože Zakonjšek
Predsednik skupščine ZPIZ Jože Zakonjšek FOTO: POP TV

Predsednik skupščine ZPIZ Jože Zakonjšek pravi, da je na tem področju vlada suverena. Imenuje tako upravo zavoda kot člane skupščine kapitalske družbe in nadzornega sveta. Tako lahko imenuje tudi člane oziroma sedemčlansko ekipo, ki prestavlja vlado v skupščini zavoda.

Veliko govora je bilo tudi o akontaciji, ki je upokojenci pri januarski pokojnini ne bodo dobili, član upravnega odbora vlado pozvali, naj še enkrat preuči možnosti za izplačilo.