Slovenija

ZOO vse bolj buri duhove

Ljubljana, 01. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po opozorilu zaposlenih v ljubljanskem živalskem vrtu o domnevnih nepravilnostih in brutalnih usmrtitvah živali, ki naj bi jih naročil direktor, na dan prihajajo nove zgodbe. Oglasili so se najditelji mladiča divje svinje, ki so ga oddali v azil živalskega vrta, potem pa iz medijev izvedeli, da so ga ustrelili.

Direktor je bil za komentar nedosegljiv. Očitno pa se je zgodba šele začela dobro razpletati. Na dan prihaja še več novih podrobnosti, o katerih pa tudi bivši zaposleni zaenkrat še nočejo javno spregovoriti.

Družina Esenko je še zelo mlado divjo svinjo našla v Zasavskem koncu, ko je precej zdelana tavala po cesti. Ker so doma ljubitelji živali so jo vzeli pod svoje okrilje.

Sonja Esenko:"Otroci so jo zelo vzljubili, jo imeli za igračko, dali so ji celo ime, Pika. Potem pa smo ugotovil, da divje svinje ne moremo imeti kar doma."

Ker bi na kateri od kmetij verjetno kmalu končala na krožniku, so se odločili, da jo oddajo v azil živalskega vrta. Piko so v azil sprejeli brez težav. Ko pa se je družina odpravila v živalski vrt z vrečko jabolk, da bi nahranili in obiskali svojo Piko, je niso mogli najti.

Sonja Esenko: "Takrat pač nisem nobenega spraševala, no naslednji dan pa sem po poročilih slišala in zvedela o vsem tem. Bili smo zelo zgroženi."

Veterinarska inšpekcija nima nadzora nad usmrtitvami

Živalski vrt nadzira območni urad veterinarske inšpekcije. A nadzora nad usmrtitvami nimajo. Preverjajo le bivanjske razmere in oskrbo živali.

V.d. direktorja Veterinarske uprave Slovenije Simona Salamon je povedala, da poleg bivanjskih razmer in oskrbe živali izvajajo tudi nadzor ob uvozu živali, ker morajo pred tem odobriti prostor za karanteno kamor se te živali namestijo. "Lahko povem, da sta v živalskem vrtu zaposlena tudi dva veterinarja in veterinarski tehniki in da od njih nismo dobili nobenih prijav, nobenih pritožb."

Predsednik sindikata delavcev živalskega vrta Miha Dobrovoljc: "Če bi oni vedeli kaj naj iščejo bi bilo verjetno drugače. Če pa gledajo papirje, najbrž vse 'štima', ker mi vse vodimo pod 'pogin'. Prav tako se ne ve na kakšen način so bile te živali pobite in s kakšnim razlogom. Mi vemo, da je bilo precej živali pobitih brez utemeljenih razlogov."

Očitkov na račun direktorja Vojka Vesela, kar noče biti konec. Oskrbniki trdijo, da so po njegovih navodilih na črno v Slovenijo pripeljali tudi nekaj zaščitenih živali
Očitkov na račun direktorja Vojka Vesela, kar noče biti konec. Oskrbniki trdijo, da so po njegovih navodilih na črno v Slovenijo pripeljali tudi nekaj zaščitenih živali FOTO: POP TV

Prav tako nismo mogli pregledati dnevnikov o zapisih, zdravstvenem stanju in oskrbi živali, ker jih ima veterinar, ki je trenutno na dopustu. Očitno pa imajo v živalskem vrtu tudi nekaj živali, ki so bile v Slovenijo pripeljane kar na črno.

Miha Dobrovoljc: "Ja pripeljali naj bi 3 črne štorklje, 5 belih čapelj in 5 žličark. To je res, ker jih je šel eden od naših oskrbnikov iskat in sicer po direktorjevih navodilih. Takrat je bilo to strogo tajno."