Slovenija

Znova nad koroške Slovence

Celovec, 28. 03. 2008 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na avstrijskem Koroškem se je zaradi razprav o spremembi volilnega reda vnela ostra debata o slovenski manjšini.

Na avstrijskem Koroškem se je zaradi razprav o spremembi volilnega reda vnela ostra debata o slovenski manjšini. Deželni glavar Jörg Haider je znižanje praga, ki bi vstop v deželni zbor omogočil manjšim strankam, zavrnil z besedami, da nima razumevanja za to, da "radikalni slovenski funkcionarji zganjajo zmedo tudi pri nas v deželnem zboru."

Po Haiderjevih besedah deželni zbor ne sme postati "oder za požigalce in razdiralce".
Po Haiderjevih besedah deželni zbor ne sme postati "oder za požigalce in razdiralce". FOTO: Reuters

Socialdemokratska stranka (SPÖ), ljudska stranka (ÖVP), Zeleni ter svobodnjaška stranka (FPÖ) na avstrijskem Koroškem se načeloma strinjajo glede znižanja volilnega praga za vstop v deželni zbor, saj je sedaj treba vsaj v enem izmed štirih volilnih okrožij v deželi zbrati okoli deset odstotkov glasov. Visok prag je bil uveden po uspehu slovenske Koroške Enotne liste (KEL) leta 1975, ki je tedaj le za las zgrešila vstop v deželni parlament. Obenem je bilo naselitveno območje koroških Slovencev razdeljeno na tri volilna okrožja, s čimer je kakršni koli slovenski politični stranki onemogočen volilni uspeh.

Načelnemu dogovoru SPÖ, ÖVP, Zelenih in FPÖ o omilitvi pogojev za vstop v deželni zbor za manjše stranke odločno nasprotujejo v Zavezništvu za prihodnost Avstrije (BZÖ) deželnega glavarja Haiderja. Sporna je zanje predvsem možnost, da bi v prihodnje v deželni zbor lahko prišla tudi slovenska Enotna lista (EL).

Po Haiderjevih besedah namreč deželni zbor ne sme postati "oder za požigalce in razdiralce". V deželnem zboru je treba ohraniti "stabilne razmere," je Haider v četrtek dejal pred novinarji v Celovcu in dodal, da bi nastala "škoda za demokracijo, če bi radikalni slovenski funkcionarji sedeli v deželnem zboru".

Pri vprašanju dvojezičnih krajevnih tabel pa je deželna vlada avstrijske Koroške z glasovi BZÖ in ÖVP sprejela stališče glede napovedi avstrijskega ustavnega sodišča, da bo preverilo potrebo po dvojezični topografiji v Dobrli vasi in Žitari vasi na osnovi 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP). Po oceni deželne vlade je v ADP govor o zaščiti narodnih manjšin, zaradi česar podatki iz popisov prebivalstva o pogovornem jeziku ne morejo biti osnova za določitev potrebe po dvojezični topografiji. Za to bi bilo treba izvesti posebno ugotavljanje velikosti manjšine. V skladu s tem po prepričanju BZÖ in ÖVP v Dobrli vasi in Žitari vasi ne sme biti dvojezičnih krajevnih tabel.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
31. 03. 2008 19.46
dejansko je žalostno srečat vindišarja, ki misli, da govori v nemškem jeziku. Ko ga vprašaš zakaj se razumeta misli, da mi v sloveniji znamo vindiš nemščino. Res žalostno. Potujčevanje, asimilacija, to nemci sistematično počno že stoletja in bili danes že tukaj, če ne bi bilo Maijstra. Kar se tiče radikalnih slovencev so pa gotovo mislili na radikalno željo po mirnem postavljanju slovenskih krajevnih tabel na slovenskem okupiranem ozemlju. Rupel, Pahor, mal rečta kero za naše avstrijske 'prijatelje'...Da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak...
srpko
28. 03. 2008 19.33
Zgodbo o VINDIŠIH si nisem zmislil. Pred leti je tv slo imela dokumentarno odadajo o slovencih živečih na koroškem v avstriji. Povprašani slovenci so zanikali da so slovenci (čeprav so govorili slovensko) ter se novinarju izjavili da so VINDIŠI. Te ljudi pa lahko razumem. Kot del slo populacije so od plebiscita 1919 naprej bili izpostavljeni vsem možnim oblikam asimilacije. Za tam živeče nemce - nepotreben tujek (južnjaki, manj vredni slovani....in podobno). Čistokrvni slovenec (torej rojen v slo družini) je priznal da so doma govorili nemško prav zaradi tega da se ne bi razlikovali od domačinov ter si stem zmanjšali možnosti za uspeh v nemškogovoreči družbi. Prav primer slo populacije na koroškem dokazuje da manjšina brez ustrezne zakonske zaščite ima malo možnosti da obstane. Sicer pa je nestrpno ravnanje avstrijcev do svojih manjšin po I sv.vojni je posledica dejstva da je Avsrugarska do svojega razpada bila velika in mogočna država. Po vojaškem porazu v I sv.vojni pa so veliko ozemlja in "svojega ljudstva " izgubili.
kaki11@email.si
28. 03. 2008 18.58
parefin ti si sigurno otrok in nimaš pojma kaj pišeš. Koroški slovenci se niso odcepili od domovine. SHS ni bila nikoli domovina Slovencem, niti Jugoslavija ni bila domovina Slovencem. Moja domovina je zgloj in vedno bila samo Slovenija, tudi v YU. Srpko, ti pa si provokator. Dobro veš kaj pomeni vindiš. Tako da te ne bom učil.Pa še nekaj Jelinčiča ne moremo primerjati s Haiderjem, ki je novodobni nacist, Zmago je pa nacionalist, kar je razlika. Zmago ni nikoli omenil, da smo mi nadrasa, kar Haider in haimandinst misli zase.
inexslo@hotmail.com
28. 03. 2008 18.31
VINDIŠI. ja koj ku.... so pa windiši??? za tebe sigurn srbi ne?? parefin,, lot sem že omenil pojdo na mejo v kraj libeliče kjer ti lepo povedo, da so se avtricji zanalašč preslili v cono a, da bi spodkopali referendum....da ne govorim kake pravice so jim obljubili,, ti se greš pa nekega slovenca pa nimaš pet posto razčiščen.. mislim nebi jaz, zgleda, da si teslo.. aja pa SNEGOLJUB SEM...pfff zihr sem avstrijc v tem primeru si ti izdajalec slo naroda, ker slovenci smo najbolj smučarski narod, ti pa ne maraš snega....
bnam 2707
28. 03. 2008 17.06
parefin:dobro,da govoriš v prvi osebi,še posebno,če se v tem smislu tudi prepoznaš.Koroški Slovenci niso izdajalci in tudi niso bili za Avstrijo.Plebiscit je bil zgoljufan,kar ve vsak malo bolj poučen osnovnošolec. vsekakor pa je na tem forumo bolj malo takih,ki bi se lahko prepoznali v takem smislu kot si se sam.Vsak ve kaj je in mirno lahko to tudi izrazi.Ti si pač se!
Tojrsu
28. 03. 2008 16.04
Ja je neka razlika. Jelinčič se ne spravlja na avtohtone manjšine, kar pa je še bolj pomembno - ni na oblasti :)
urkoo7
28. 03. 2008 15.44
Ne vem, zakaj se Slovenci tako razburjamo in zgražamonad Hajderjem, avstrijskim Jelinčičem.Razlika je le v tem, da Avstrijci niso tolk butasti, da bi takšnega "človeka" podprli z 20% na volitvah.
parefin@yahoo.com
28. 03. 2008 14.59
Samo res. Kaj se sploh bunimo mi SLOVENCI zaradi teh IZDAJALCEV ki so se samovoljno odcepili od maticne drzave k nekem germanskemu narodu. Sedaj so nemci. Za nemce so neki balkanci za slovence niso slovenci - NO COUNTRYS PEOPLE! AHAHHA! Ko jih jebe! Pa naj se naucijo izgovarjati Rrrrrr ce se imajo za koroske slovence IZDAJALCI BEDNI!
srpko
28. 03. 2008 14.47
+1
Slovencev na koroškem - ni. Oni zase pravijo da so VINDIŠI. Škoda razburjanja.
inexslo@hotmail.com
28. 03. 2008 13.45
ja naj mi najde enega radiklanega slovenca razen jorasa ter jelinčiča,,, no pa maistra, če ga lahko prebudi.. joras se s hrvatam ubada jelinčič si pa prot avstrijcan ni č n upa...
sasop1@hotmail.com
28. 03. 2008 13.12
"škoda za demokracijo, če bi radikalni slovenski funkcionarji sedeli v deželnem zboru" Slovenci smo teroristi povezani z al-kaido in z samomorislkimi bombnimi napadi teroriziramo avstrijsce. LOOOOOOOOOOOOOOOOOL Haider je ziher pe... in pe....!!!
theta
28. 03. 2008 13.07
Prostovoljne prispevke bi blo treba pobirat, za heroja, ki Haiderja spravi k rakom žvižgat... dam vse kr imam...
pravicen
28. 03. 2008 11.13
Saj bo Rupetina mogoče celo protesno noto napisal kaj bi pa vi radi ? LOL
parefin@yahoo.com
28. 03. 2008 10.50
Ce bi nasa drzava bila kaj, bi lahko.... ampak to so le sanje, kajti nasa drzava in mi smo en kup dreka! Kaksna eksplozija v celovcu, trstu, itd. nebi skodila!
theta
28. 03. 2008 10.21
Tega haiderja bi blo treba reda naučit - zdaj je schengen - lahk bi kaki navijači mal ga prebutal, namest da se med sabo klofajo.