Slovenija

Erjavec uspel z ultimatom

Ljubljana, 19. 11. 2009 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iz stranke DeSUS so sporočili, da Franc Žnidaršič ni več vodja njihove poslanske skupine. Na tem mestu ga bo zamenjal Joško Godec. Žnidaršič se temu ne namerava podrediti.

Franc Žnidaršič
Franc Žnidaršič FOTO: POP TV

Spor, ki je v DeSUS izbruhnil po imenovanju Henrika Gjerkeša na mesto ministra za lokalno samoupravo, je pripeljal do razkola v poslanski skupini. Potem ko je predsednik stranke Karl Erjavec v sredo napovedal odstop, če kot vodja poslanske skupine ne bo odšel Franc Žnidaršič, je pet poslancev DeSUS danes predsednika DZ Pavla Gantarja obvestilo o zamenjavi vodstva poslanske skupine.

Poslanci Joško Godec, Anton Urh, Franc Jurša, Vasja Klavora in Matjaž Zanoškar so sklenili, da Žnidaršiča ne želijo več na mestu vodje poslanske skupine, zamenjal pa naj bi ga Joško Godec. Ta je pojasnil, da se ne strinjajo z načinom vodenja poslanske skupine, z zamenjavo Žnidaršiča pa bodo po njegovih besedah doprinesli k izboljšanju odnosov med stranko in poslansko skupino.

'Na trhlih nogah'

Franc Žnidaršič, kot je pojasnil, o tej odločitvi še ni bil obveščen. Poudarja pa, da je pet poslancev z Erjavcem imelo "skrite sestanke", na katere pa z Vilijem Rezmanom, ki mu je stranka odrekla gostoljubje, nista bila povabljena. Sicer pa je zadeva po njegovem mnenju "na več kot trhlih nogah" in se ji ne namerava podrediti.

Kot je še dejal, mora predsednik DZ sedaj presoditi, ali je odločitev legitimna in v skladu s poslovnikom, saj so poslanci odločali brez njegove navzočnosti. Za zdaj zato ne razmišlja o prestopu v drugo poslansko skupino, ko pa bo njegova zamenjava na mestu vodje poslanske skupine uradno potrjena, bo moral razmišljati, kako naprej.

'Erjavec hotel imeti poslansko četico'

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Blaž Garbajs

Tudi Rezman pričakuje odgovor predsednika DZ, saj je poteza petih poslancev DeSUS po njegovi sodbi v nasprotju s poslovnikom. Ne ve se namreč, kako in kdaj se je poslanska skupina sploh sestala, ker z Žnidaršičem o njej nista bila obveščena. "To je tipičen način zarotniškega delovanja," še pravi Rezman.

Predsednik stranke Erjavec je sicer po Rezmanovih besedah že pred časom nakazal, da želi imeti svojo "poslansko četico". "Sedaj jo ima in bo z njo počel, kar želi početi," dodaja. Kar se tiče njiju z Žnidaršičem, pa Rezman poudarja, da sta še vedno člana poslanske skupine ter da zanj nihče drug kot Žnidaršič ne bo vodja poslanske skupine.

Erjavec zadovoljen z odločitvijo poslancev o razrešitvi Žnidaršiča

Z odločitvijo poslancev DeSUS, da razrešijo vodjo poslanske skupine Franca Žnidaršiča in na to mesto postavijo poslanca Joška Godca, sem zadovoljen, saj Žnidaršič ni želel izvajati politike stranke. Karl Erjavec

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pričakuje, da se bodo napetosti sedaj umirile in da se stranka ne bo več ukvarjala le sama s seboj. Po besedah Erjavca dosedanji vodja poslanske skupine DeSUS ni razumel, da je poslanska skupina (PS) del stranke in da v državnem zboru izvaja politiko, ki jo sprejme stranka. Kot je dejal, pa si tudi sam ni predstavljal, kako bi nadaljeval z delom kot predsednik stranke, če bi bil vodja PS Žnidaršič.

Ta po besedah Erjavca že ves čas zatrjuje, da predsednik vodi stranko nedemokratično, trdil je, da je bil nedemokratično izpeljan tudi kongres stranke, zaradi česar naj bi bili sklepi, ki jih je sprejel, v nasprotju s statutom stranke. "To seveda ni res," je poudaril Erjavec in dodal, da je v takšnih razmerah težko vzpostaviti neko sodelovanje.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bosta poslanca Rezman in Žnidaršič sedaj zapustila poslansko skupino, je Erjavec odvrnil, da Rezman zanje "ni več član poslanske skupine, ne glede na to, ali poslovnik državnega zbora omogoča njegovo izključitev". Odslej Rezman po besedah predsednika ne bo več vabljen na sestanke PS, niti ne bo mogel nastopati v imenu stranke DeSUS.

Glede Žnidaršiča pa je pojasnil, da je vodja PS s strani poslancev doživel nezaupanje, da pa težko komentira, kako se bo odločil. Če bo nadaljeval svoje delo v poslanski skupini, pa Erjavec pričakuje, da bo kot njen član konstruktiven in da bo delal v dobro programa stranke.

'Avtonomno odločitev je treba spoštovati'

Predsednik DZ Pavel Gantar je pojasnil, da gre za avtonomno odločitev poslanske skupine, ki sama izbere svojega vodjo, zato jo bo upošteval. O njej bo obvestil člane kolegija ter mandatno-volilno komisijo, ki se bo z zamenjavo v vodstvu poslanske skupine le seznanila.

Kot je znano, je predsednik stranke DeSUS in okoljski minister Karl Erjavec v sredo napovedal odstop z obeh položajev v primeru, da kot vodja poslanske skupine ne bo odšel Franc Žnidaršič. Kot je pojasnil Erjavec, se je za ta korak odločil, ker "Žnidaršič ne želi spoštovati sklepov stranke".

Svet DeSUS je namreč 28. oktobra sprejel sklep, da poslancu Viliju Rezmanu stranka odreka gostoljubje, a je ta kljub temu ostal njihov poslanec.

Sklep o negostoljubju je svetu stranke sicer predlagal predsednik stranke Karl Erjavec, potem ko je po njegovih besedah zaradi izjav Rezmana prišlo do velikega razburjenja na terenu. Rezman je namreč javno izrazil nezadovoljstvo nad postopkom izbire Henrika Gjerkeša kot kandidata za ministra za lokalno samoupravo, s stališči poslanca pa je soglašal tudi vodja poslanske skupine Žnidaršič

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
20. 11. 2009 11.51
M-teorija Nobeden od argumentov ni dovolj tehten, da bi ohranil takšno stranko pri nas. Ta stranka ustvarja le legitimizacijo procesa ustvarjanja in pobiranja rent na račun vseh nas; seeda za njihov kratkoročni vpliv in efekt. Dinamična analiza vzdržnosti je že davno tega pokazala, da imamo izpada vsaj dveh dekat let, ker se ti pajaci v parlamentu guncajo na naše stroške!
M-teorija
20. 11. 2009 11.26
gospakatja20.11.2009, 09:41 Ja stranka, ki ima tako induvidualističen interes in tako ozek delokrog in progam, ki praktično v vseh svojih točkah ima v ospredju le eno; to so penzije,penzije in spet penzije, je res vprašljiva. Po drugi strani me spominja na mladinske organizacije, ki so jih vodili pedesetletniki, le da je tu obratno, da najdemo med njimi takšne kot je Karel, v najboljših letih. Saj imajo tisti, ki jih volijo vso pravno podlaga, le moralna je vprašljiva, ker volijo z egoističnimi nameni in ne za dobro vseh.
mitja1236
20. 11. 2009 09.47
KAHL EJAVC JE MAL ČUDEN DED!
gospakatja
20. 11. 2009 09.41
celoten desus bi moral oditi s parlamenta. če ima stranka upokojencev sploh kak smisel ( po tej logiki, bi morala vsaka kategorija imeti svojo stranko ; torej stranka predšolskih otrok, šolarjev, študentov, ljudi v delovni dobi, upokojencev, bolnikov, zdravih ljudi, športno aktivnih , poležuhov, veganov, vegetarjancev, vsejedih, debelih, suhih,lepih, grdih, pametnih, neumnih, poštenih, barab,.... ), ga ima v tem, da skrbi za koristi upokojencev znotraj vlad, ki zanje ne skrbijo- in kaj so izcoprali ti skrbniki interesov upokojencev? polovično zamrznitev pokojnin!!!!!!!!!!!!!!!!!! to pa res upraviči njihov mandat!
resslovenka
20. 11. 2009 07.54
Utišati in onemogočiti drugače misleče? Dokler bo tako se pri nas ne more kaj dosti spremniti. Sem mislila, da so leta diktature mimo. Očitno ni tako.
maraton62
20. 11. 2009 07.50
Žnidaršič se je vedno zavzemal za malega človeka, Erjavec pa samo takrat, ko je imel koristi.
M-teorija
20. 11. 2009 06.59
RADO6219.11.2009, 22:37 Seveda je zanimivo. Važna je fasada hiše, kaj je pa v njej pa očitno ni tako pomembno.
RADO62
20. 11. 2009 00.43
osat19.11.2009, 22:551 ... A si ti majstr mogoče zamenjal Žnidaršiča za koga druzga ??? ha ha ha... Kakšne bedarije pa ti klatiš ???? Pameten, pronicljiv.... Nekaterim res ni pomoči.... heh
radirkar
19. 11. 2009 22.55
Žnidaršič pravzaprav sploh ne sodi v Desusovo druščino. Je namreč pameten, pronicljiv, pošten in sposoben politik.
RADO62
19. 11. 2009 22.37
M-teorija19.11.2009, 22:25-2 Zanimivo, da je potem motor od Zagoraca odšel k LDS-u in karoserijo pustil LIPI.... Pa tudi domnevna karoserija od SNS-a je spet prišla v parlament in lipa zasluženo ostala zunaj... Žgajner Tavševa pa sedaj recimo ne nosi položnic od obubožanih upokojencev Pahorju.... Zanimivo kajneda ???? heh
M-teorija
19. 11. 2009 22.25
Kako bi že rekel Zagorac. V poslanski skupini je ostale le še karoserija brez motorja, duše avtomobila.
zahod.west
19. 11. 2009 22.24
tale znida pa ima glas kot kaka hijena.
maraton62
19. 11. 2009 22.14
Jaz pa mislim, da je Žnidaršič v primerjavi z Erjavcem neprimerno bolj pošten, zato ga tudi podpiram.
galiot
19. 11. 2009 22.00
Naj gre v penzijo čeprav je pred nedavnim izjavil,da ne ve kaj bi v pokoju počel.Njegova izjava je tudi ,da bi moral človek ,čim dlje delati.Seveda takšno delo kot ga upravlja Žnidaršič je možno do 90 let pa še čez.Po teh izjavah si ga je marsikdo zapomnil.Naj gre v eno tovarno ,pa bo videl do katerega leta starosti bo lahko delal....
RADO62
19. 11. 2009 21.00
Me pa prav zanima v kateri stranki bo sedaj naprej jecljal tovariš Žnidaršič.... heh
radirkar
19. 11. 2009 20.44
Tonček Balonček! Naj ti bo končno enkrat za vselej jasno, da Janši ne more ničesar škoditi!
Tonček Balonček
19. 11. 2009 19.33
Janša bi upokojencem zdaj namesto 100 EUR dal 200 EUR in voklilni glasovi bi se obrnili v njegov prid! Če bi že lani dal 200 EUR /ali 300, da bi bilo bolj zanesljivo!), bi gotovo zmagal, pa Virant ne bi smel šariti s svojim totalno amaterskim plačilnim sistemom javnih uslužbencev, to, je bil res absurd in sramora za nekega profesorja javne uprave! Časis e spremijajo in Janši lahko njegovo bizarno spreobrnenje v katoliško vero samo škoduje!
tedo974P8medo
19. 11. 2009 18.58
Brezzveze, da se v Desusu kregajo, itak jih po naslednjih volitvah zelo verjetno ne bo več v parlamentu.
PORTOS13
19. 11. 2009 18.38
Kdo je glavni v stranki se ve in nekdo mora voditi stvar. Najhujše pa je, ko imaš v stranki ali bilokje ljudi, ki bite radi izriniti in to sta bila Žnidarščič in Rezman, ki sta bila ... In take je potrebno nagnati.
Milan Koleznik
19. 11. 2009 18.21
dajte ga v penzijo in mu je izračunajte 480 evrov,bomo videli če bo glasoval za mirovanje pokojnin,če ne gre drugače dajte tako da mu bo količnik prinesek 480 evrov,pa bo a ne.