Slovenija

Minimalno plačo bi uskladili s pragom revščine

Ljubljana, 21. 12. 2010 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minimalna plača je nižja od praga tveganja revščine. ZSSS zato vlado poziva, naj jo dvignejo za 31 evrov. Na ministrstvu za delo pa poudarjajo, da letos že velja nov bistveno višji znesek minimalne plače.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) meni, da bi bilo treba pri uskladitvi minimalne plače za januar poleg inflacije upoštevati tudi druge dejavnike, med drugim prag tveganja revščine, ki je v letu 2009 znašal 593 evrov. To bi pomenilo, da bi bilo treba minimalno plačo s sedanjih 562 evrov neto dvigniti za 31 evrov.

Na ZSSS pravijo, da ministrstvo za delo s tem, ko minimalno plačo usklajuje zgolj z rastjo cen življenjskih potrebščin, zanemarja več dejstev.

Trenutni neto znesek minimalne plače je s 562 evri za 31 evrov nižji od praga revščine v letu 2009, je povedal izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič. Pri tem navaja resolucijo Evropskega parlamenta iz oktobra letos, ki med drugim pravi, da mora biti plača, ki omogoča preživetje, vedno nad pragom revščine.

Minimalna plača je plačilo za delo in mora zagotoviti dostojno življenje, so odločni pri ZSSS.
Minimalna plača je plačilo za delo in mora zagotoviti dostojno življenje, so odločni pri ZSSS. FOTO: Miro Majcen

Poleg tega je raziskava Inštituta za ekonomske raziskave, ki so jo upoštevali pri letošnjem dvigu minimalne plače, ugotovila, da odrasla oseba za preživetje potrebuje vsaj 606,32 evra, je dodal Rožič.

"Prebivalstvo ima vse večje probleme s plačevanjem vsakodnevnih stroškov. Znesek minimalne plače se mora uskladiti s pragom revščine," je dejal sodelavec ZSSS Goran Lukič. Pri tem je navedel podatke, da se je število izplačanih enkratnih izrednih denarnih socialnih pomoči od 31.660 leta 2008 lani povečalo na 47.424, do konca oktobra letos pa je bilo teh 40.534.

Z minimalno plačo trenutno približno 42.000 delavcev

Predsednik ZSSS Dušan Semolič pravi, da je pritisk na dvig minimalne plače pritisk na prerazporeditev ustvarjenega v podjetjih. "To je pritisk na prerazporeditev denarja iz plač in nagrad uprav v korist delavcev, ki živijo najtežje. Je pritisk na vodilne, da izboljšajo poslovanje podjetij, da poskrbijo, da bodo proizvajali izdelke z višjo dodano vrednostjo," je dejal. Po podatkih sindikata minimalno plačo trenutno prejema okoli 42.000 delavcev.

Po zakonu o minimalni plači se pri določitvi minimalne plače upoštevajo rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oz. gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Minimalna plača za januar 2011 se bo uskladila vsaj z rastjo cen življenjskih potrebščin v decembru letos glede na december lani. Znesek minimalne plače po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji določi minister, pristojen za delo.

Ministrstvo vztraja: Pogojev za drugačno usklajevanje minimalne plače ni

Na ministrstvu za delo pravijo, da bo znesek minimalne plače objavljen najkasneje do 31. januarja. Točko glede minimalne plače je ministrstvo sicer uvrstilo tudi na dnevni red jutrišnje seje ESS,  ko naj bi socialni partnerji opravili predhodni posvet o novi višini minimalne plače v skladu z zakonom.

Na ministrstvu pravijo, da dejanski znesek rasti cen še ni znan, saj te podatke dobijo v zadnjih dneh leta. Imajo pa podatek o oceni rasti cen, ki temelji na enajstmesečnem gibanju cen, in sicer da  bo medletna rast cen 1,8 odstotka. "Tolikšno naj bi bilo ob uresničitvi teh pričakovanj povečanje minimalne plače in tudi najnižjega, tako imenovanega prehodnega zneska minimalne plače, ki ga lahko izplačujejo delodajalci, ki so o tem z delavci oziroma njihovimi predstavniki dosegli sporazum," so sporočili z ministrstva.

Sicer na ministrstvu za pretežni del leta razpolagajo tudi z ostalimi podatki in ocenami, ki so relevantni za odločanje o višini  minimalne plače. "Menimo, da slednji kažejo, da pogojev za drugačno usklajevanje minimalne plače kot zgolj z rastjo cen življenjskih potrebščin v letošnjem letu ni," so prepričani na ministrstvu.

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da je bil v letošnjem letu na predlog vlade v državnem zboru sprejet nov zakon o minimalni  plači, ki je določil nov bistveno višji znesek minimalne plače. Minimalna plača se je tako z novim zakonom zvišala za več kot  eno petino (23 odstotkov) oziroma za dobrih 136 evrov bruto (približno 100 evrov neto), in sicer na 734,15 evra bruto (562 evrov neto). "Znesek 562 evrov je bil določen na podlagi izračuna vrednosti košarice minimalnih življenjskih stroškov," so še dodali na ministrstvu.

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
21. 12. 2010 19.56
V povprečju zasluži delavec v Severni Ameriki okoli 20 eurov na uro, kaj pa v Sloveniji?
laufer
21. 12. 2010 18.25
To, z dvigom minimalne plače, je bila poteza za rast inflacije!
Nauders
21. 12. 2010 18.12
raje predlagajmo priključitev Avstriji
Tonček Balonček
21. 12. 2010 17.44
Daleč so že časi, ko je bil predsednik valde Janez janša in smo imeli dobre plače, bila je gospodarska rast in plače so sde dvigale, vsako leto nam je bilo lepše, neki anonimni izdajatelji so ans nagovarjali v brezplačnikih, upokojenci so mesecd pred volitvami dobili po sto EUR, dijaki tople obroke zastonj, še malo in dobili bi še uniforme, brezplačna urjenja, morda orožje, motivacijske tečaje, duhovno oskrbo in še kaj! Pogrešamo tiste čase, lepo je bilo in videli smo svetlo prihodnost, zdaj imamo pa vlado, ki ni sposobna do konca pripeljati niti posla s patriami, priplutje Triglava v matično luko je njen maksimum! Žalostno! Skrajni čas je, da Žerjav prevzame vodenje vlade, Janša pa postane minister za obrambo!
galiot
21. 12. 2010 17.06
Vladnim vrstam že dolgo ni mar kako državljani živimo.Njim je mar kako reševati samooklicano elito in seveda njih same...
bemtisunac
21. 12. 2010 17.03
admin...marš u....!!!!!!
korintos1
21. 12. 2010 16.49
SuperX A leta 2008 se pa nisi spomnil, da imaš premalo plačo? Pa ne primerjaj je s bencinom.
arhimed_33
21. 12. 2010 16.47
Še en znak,da vlada ne želi dvigniti minimalne plače,da zakone sprejemajo le za elito in da jim je mar za narod kako živi.Takšna svinjarija se je dogajala 100 let nazaj.Narod rabijo le zaradi davčne številke,da imajo kje molzit....
korintos1
21. 12. 2010 16.47
Semolič, a ne bi to šlo bolj humano pred tremi leti, ko so še debele krave dajale mleko? Malo pozno si se spomnil,..
NEBOM-GA-BIKSAL
21. 12. 2010 16.29
jankoinmetka1 21.12.2010, 15:53 4 Pazi, zaradi 31,20 se bomo pogajal. Ampak da so pa prevzeme delal, pa podjetja okradli to pa ni blo treba pogajanj. In kaj si bomo lahko kupili za 31,20? Božično smrekco? kos kruha? IMAŠ PA ZELO DVOLIČEN OBRAZ-----včeraj si pa čisto drugače govoril-banda ušiva
Soulless
21. 12. 2010 16.28
Jaz delam v firmi,ki ima neprkinjeno redno proizvodnjo stvari,ki so v višjem cenovnem razredu.Pa imam neto plačo 535 evrov.Morda marca naslednje leto 562 evrov....A res ne morete nam delavcem privoščiti dostojanstvenega življenja?Potem nas pa hočejo še do smrti zgarat.Slovenija je sramota.
wonn
21. 12. 2010 16.25
počasi bomo vsi na minimalni,ker ne dvigajo sorazmerno, čez dve leti bom imel enako plačo kot čistilka,pa s tem ne mislim nič slabega, ampak gre se za odgovornost,ki roko na srce ne more biti enaka Miha Gemajl plače z vodilnimi ne bodo nikoli enake,ker oni že znajo poskrbeti za sebe,vsaj v naši firmi !!!
SuperX
21. 12. 2010 16.14
31 eur???? Pa kaj ti bo 31 eur, če danes skoraj vsaka stvar stane 4 eur? Dvignite jo za 310 eur, a ne znate? Uvedite minimalno in maximalno plačo pa jo porazdelite med ljudi in bo vse v redu, saj vi delate razlike in dopuščate tako neravnovesje. Ne pa da ima en plačo 10.000 eur zato da čiča cel dan pa lapa, hodi na draga kosila, v fitnes, masaže itn, delavc k GARA na mrazu pa 500 eur. Dajte min 1000, max 4000 dokler ne bodo vsi imeli najmanj 1000 NETO pa bo, stvar rešena, pa malo manj se bo v tujino hodilo pa žrlo na račun davkoplačevalcev in bomo vsi srečni ter siti. Potem se tudi razburjali ne bomo če bo bencin za 1 cent na liter dražji. Joj ej... kot da bi imel otroški vrtec v parlamentu, daj se že zresnite. Ni dnarja.. jah če ga zapravte za vse možne prčkarije potem ga pa res ni, čudn, ne rabiš 5 diplom zato, da to razumeš. Tukaj se pričkate o dvigu plač za par eur obenem pa vsi pozabljate, da bodo vse druge stvari tako visoko nabili, da bodo ravno to kar bodo kao dali, potem nazaj vzeli. Koliko je bil poln tank bencina (55l) leta 2008??? 46 eur, in koliko je danes? 70 eur, evo vam razlike pa toliko o dvigu plač, vidim kako so jo dvignili ja!
nikhrast
21. 12. 2010 16.12
Govori se kot da je plača socialna podpora; plača se zasluži. Pa kakšen pomen ima 562 eurov neto, to je verjetno na mesec. Če delavec dobi bonus ali trinajsto plačo, potem to sploh nima pomena. Pa vsi ne plačujemo iste davke, govori se o bruto plačah. Pa koliko teh delavcev sploh ima stalno sluzbo, tisti ki delajo za minimalno plačo verjetno delajo sezonsko, pa na kontakt, pa začasno, kdo pa zdaj sploh dela osem ur na dan. Je Slovenija res tako zaostala da folk še vedno dela samo osem ur na dan. Poglej, minimalna plača se postavi na 5 eurov na uro, potem pa naj folk dela koliko ur hoče, več dela vež zasluži.
nikajana
21. 12. 2010 16.10
Za minimalno plačo velja ista defenicija po ZDR, kot za naj rečem "normalno" plačo, na to osnovo se obračunajo vsi dodatki malica, prevoz................
przelmuding
21. 12. 2010 16.07
Na ministrstvu je ena sama lažniva banda, zakaj pa potem dobivamo plačo neto 522 euro. to je pa zato ker so iznašli spet neko prehodno obdobje kjer je to možno. zdaj se je plača delavca ki ima 30 let delovne dobe izenačila z delavcem ki ima en mesec delovne dobe. neto plačo na firmi upoštevajo spodaj pri končnem izračunu ne pa zgoraj da bi se prišteli dodatki na delovno dobo itd če zdaj greš s to plačo na banko prosit posojilo na primer 1000 euro ti zavrnrjo ker je plača premala. Lopovska država daje samo tajkunom in politikom.
mori007
21. 12. 2010 16.03
Ma kakšen dvig.....potem ne bo dovolj za krajo......raja naj bo naga in bosa bo za tajkune več ostalo.....
jankoinmetka1
21. 12. 2010 15.59
v termah čatež so vsi zaposleni na minimalcu, čeprav veljajo za največjo turistično ustanovo pri nas, s hoteli tako na slovenskem primorju, termami v BiH, ostalimi lastništvi v ostalih turističnih in neturističnih podjetjih.... uprava za nagrade avtomobile, genaralni direktor pa na sestanke s helikopterjem.... Kako pa misliš, da bojo še naprej živeli razkošno. Če bojo dvignili za 31 € ne bojo mogli več se s helikopterjem vozit okoli.
Alojz Železnik 1
21. 12. 2010 15.57
Tonček: "ko smo ljudi prepričevali, da ej zaebnik najboljši lastnik" Ah Tonček, ali ti ločiš med zasebnim lastnikom in goljufom?
jankoinmetka1
21. 12. 2010 15.56
Leto 2005 : minimalna plača 520€ (125000 sit) Leto 2010: minimalna plača 560€ (134400 sit) V dobrih 5 letih se je plača dvignila za 40€.....dobro nam gre :(( Gotovo si delodajalci mislijo: V petih letih 40€, zdaj pa v enem letu 31€ - to pa ne bo šlo tako hitro. :)