Slovenija
Oglas

Znate reči ne? Poglejte nekaj nasvetov, kako postaviti meje ...

Ljubljana, 26. 08. 2024 08.49 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Aljoša Bagola: Ne! je moč

1. Mama vas vabi na večerjo, vendar imate druge načrte. Kaj storite?

a) Spremenite svoje načrte, da je ne bi razočarali.

b) Na vse pretege poskušate uskladiti večerjo in svoje načrte.

c) Sporočite ji, da ste zaposleni, in predlagate primernejši čas.

2. Vaš partner želi, da se opravičite za nekaj, kar ste storili. Vendar ne mislite, da ste storili kaj narobe. Kaj storite?

a) Opravičite se, da bo "mir v hiši".

b)Izogibate se razpravi in se kujate.

c) Zavrnete opravičilo in namesto tega prosite za pojasnilo.

3. Sodelavec bo kmalu zamudil rok in vas prosi za pomoč pri dokončanju projekta. Ste pa že zasedeni s svojim delom. Kaj storite?

a) Delate nadure, da vam uspe dokončati svoje naloge in sodelavčev projekt.

b) Odgovorite, da ste zaposleni, a se počutite krivi, ker ste ga pustili na cedilu. 

c) Odgovorite, da zaradi prezasedenosti niste na voljo za pomoč, dokler ne končate svojih obveznosti.

Če ste pretežno odgovorili z a, so vaše meje neobstoječe ali skrb vzbujajoče prepustne. Postavljanje meja se vam zdi predrzno, sebično in strašljivo, saj drugih nočete razočarati. Vsakič pa s popuščanjem na cedilu pustite sami sebe in ste zaradi tega razočarani, potrti in ujeti v občutke nemoči in celo obupa. A brez skrbi, vse lahko spremenimo, če se za to odločimo! Tako kot smo se naučili voziti avto, se lahko korak za korakom naučimo tudi zdravo, spoštljivo in pravočasno postavljati meje. A lepo po vrsti. Najprej moramo namreč: - prepoznati, kateri naši odnosi potrebujejo meje (odnos s partnerjem, sodelavci, starši, prijatelji ali otroki), - si biti na jasnem, kakšne so naše potrebe in pričakovanja, - znati vse skupaj kljub sprva neprijetnim občutkom sporočiti jasno, odločno, brez opravičevanja in brez ovinkarjenja. Tako v svoji prihajajoči knjigi Ne! je moč priporoča Aljoša Bagola, avtor uspešnic in priljubljeni predavatelj, ter doda: "Šele ko se postavimo na prvo mesto, imamo zadnjo besedo pri tem, kakšno bo naše življenje."

Aljoša Bagola: Ne! je moč

O novi knjigi Ne! je moč

Aljoševa težko pričakovana knjiga govori o moči besede NE. Uči nas, kako odgovorno, spoštljivo in pravočasno postaviti meje ter se osvoboditi nerazumnih pritiskov in zahtev okolice. Dragocene izkušnje, ki jih je več kot dvajset let nabiral v vihravih odnosih v vrhu slovenskega gospodarstva, prepleta s skrbno izbranimi modrostmi priznanih psihologov in strokovnjakov za odnose ter navdušujočimi zgodbami ljudi, ki so postavili meje in zaživeli močneje. Aljoša v svoji prihajajoči knjigi (ki je sodeč po odzivih na družbenih omrežjih uspešnica že pred prihodom na prodajne police) stke navdušujočo lekcijo o pomembnosti besede NE in postavljanju zdravih meja v službi, partnerstvu, prijateljstvu, pri vzgoji ...

O dogodku Ne! je moč v Cankarjevem domu

Aljoša, sicer tudi ambasador prvega nacionalnega programa duševnega zdravja pri NIJZ, bo izid svoje nove knjige pospremil še z enim izmed svojih talentov. Kot vedno razprodan predavatelj in navdušujoč motivator bo s svojim novim predavanjem Ne! je moč zagotovil svežo motivacijsko poslastico za vse, ki si v svoje življenje želijo vnesti več stabilnosti, radosti in predvsem trdnih, zdravih meja. Ne zamudite enkratne priložnosti, da znanje o postavljanju meja poglobite ob nepozabnem druženju s prijatelji v Cankarjevem domu, kjer bomo obenem proslavili izid istoimenske knjige Ne! je moč, ki bo na ta dan izšla pri Mladinski knjigi. Dogodek bo pospremil še pogovor z avtorjem in njegovo ženo Ivo Krajnc Bagola.

Aljoša Bagola: Ne! je moč

Aljoša Bagola je eden najbolj priljubljenih avtorjev pri nas in vsestranski kreativec. Kot slovenski kreativni direktor desetletja se je po hudi izgorelosti umaknil iz oglaševalskih vod in svojo ljubezen do kreativnosti usmeril v pisanje knjig. Njegov prvenec Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke je navdušil bralke in bralce ter postal najbolje prodajana knjiga leta 2020 pri nas, njegova druga knjiga Srečo, prosim, pa se je dve leti zatem zavihtela na drugo mesto najbolj prodajanih knjig. Obe knjigi, ki sta izšli pri Mladinski knjigi, se skupaj ponašata že s skoraj desetimi ponatisi doslej in sta uspešnici tudi na Hrvaškem, prvo pa še letos čaka izid v angleškem jeziku.


Naročnik oglasne vsebine je Mladinska knjiga Založba d. d. in Aljoša Bagola s. p.