Slovenija

'Znanstvenike prizadene, če so očitki izpostavljeni na tak lahkoten način'

Ljubljana, 28. 07. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
256

Hubert Potočnik na obtožbe Tine Gaber, partnerke predsednika vlade, da je študija, katere soavtor je, temelj za morebitno sistemsko korupcijo, odgovarja, da so zelo korektno opredelili vse aspekte invazivnosti nutrije na mokriščne ekosisteme ter tudi stroške zmanjševanja populacije. Po njegovih besedah je celoten znesek – torej 539.000 evrov – predstavljal tako upravljanje in spremljanje populacij kot učinkov in je bil delež, ki je bil namenjen le odstranjevanju oziroma odlovu nutrij, "le nekaj odstotkov oziroma morda 10 do 20 odstotkov tega zneska".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Očitki Tine Gaber prizadeli tudi avtorje študije
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: Očitki Tine Gaber prizadeli tudi avtorje študije
  • Iz 24UR ZVEČER: Ali je predsednik vlade posegel v stroko?
    04:50
    Iz 24UR ZVEČER: Ali je predsednik vlade posegel v stroko?

"Cenim, da je gospa borka za pravice živali, kakor tudi vse institucije, ki se borijo za to. Vendar na področju varstva narave, upravljanja s prostoživečimi populacijami, še posebej, če gre za invazivne vrste, je takšen nazorski pogled pravzaprav nesprejemljiv," je prepričan biolog Hubert Potočnik.

Zatrjuje, da so v sami študiji zelo korektno opredelili vse aspekte invazivnosti nutrije in tudi pižmovke na mokriščne ekosisteme ter tudi stroške zmanjševanja populacije. "S kolegi, soavtorji te študije, smo pravzaprav precej zgroženi oziroma užaloščeni, da do takih stvari prihaja," je priznal v oddaji 24UR ZVEČER. Kot pravi, tako biotehniška fakulteta kot kolegi odločno zavračajo vsa namigovanja, da bi šlo v tem primeru za kakršno koli sistemsko korupcijo.

Dejal je, da taki očitki znanstvenike in raziskovalce vedno prizadenejo: "Še posebej, če so prineseni ali izpostavljeni na tak lahkoten način, brez kakšne poglobljene analize v tem primeru," dodaja. Meni, da je v primeru take javne osebnosti precejšnja škoda, da se na tak način spodkopavajo znanost, znanstveno delo in pomen znanstveno-raziskovalnih institucij v sodobnem svetu.

Pojasnjuje, da so v študiji ugotavljali, na kakšen način so se v tujini organizacije in vlade lotile zmanjševanja tako invazivne vrste, kot je nutrija: "Na različnih območjih, z različnimi pristopi, kakor tudi ukrepi, s katerimi so to dosegali. To je seveda vključevalo tudi stroške in samo naročilo je vključevalo tudi oceno stroškov upravljanja s populacijo nutrij, ki pa ni vključevala samo populacije nutrije, ampak tudi pižmovke, ter učinke, ki bi jih to zmanjševanje imelo na druge živalske skupine, rastline in posamezne habitate na Ljubljanskem barju v šestletnem obdobju."

Po njegovih besedah je celoten znesek – torej 539.000 evrov – predstavljal tako upravljanje in spremljanje populacij kot učinkov in je bil delež, ki je bil namenjen le odstranjevanju oziroma odlovu nutrij, "le nekaj odstotkov oziroma morda 10 do 20 odstotkov tega zneska".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
01. 08. 2023 18.42
-2
....in tukaj se ne javljajo nobeni "znanstveniki", ampak šarlatani, ki si mislijo, da jim bodo z njihovimi šarlatanskimi hipotezami tekli v njihove privatne žepe lepi davkoplačevalski denarci iz proračuna, v kolikor jim še ne tećejo. In seveda jim tečejo!!!
BroNo1
28. 07. 2023 21.56
+2
No, če nas taki vodijo, ki so diplomo pridobili tako kot Tina Gaber nam se res ne piše dobro?! Danes imamo tudi fakultete, ki so sam sebi namen in diploma ni vredna nič?! In kot taki, nesposobni, se zaposlujejo v javni upravi in kako bi človek pričakoval napredek?! S takim folkom ne…..in tudi to je narobe, prletijo z diplomo, plača v nebo, od njega nič celo svojo delovno dobo….aja on ima faks???????
Rock8
28. 07. 2023 20.58
+2
TargetHacker
28. 07. 2023 19.38
+3
Tina Gaber in njena kosmata nutrija 😁
Armagedon1
28. 07. 2023 19.23
-4
...Med te skorumpirane šarlatane štejemo seveda tudi Lovsko zvezo Slovenije (LZS), ki prav tako amatersko in nestrokovno razglaša, da je potrebno vse nutrije v RS pobiti in jih zmasakrirati (jih zmleti v hrano za pse ali morske prašičke. Sramotno od vodstva LZS, ki tako poliva gnojnico po liku lovca, kot naj bi lovec bil.
Armagedon1
28. 07. 2023 19.17
-5
Tina Gaber Golobovi vladi ne povzroča prav nobenega škode, ampak ravno nasprotno. Kot zaščitnica živali (še posebno nutrij), vladi povzroča samo koristi. Saj so tudi naše nutrije zelo lepe, zelo prijazne in zelo koristne živali. Žal se tega šarlatani iz biotehniške fakultete in Kastelic iz krajinskega parka ter vsi drugi, ki podpirajo poboje in masakare teh lepih živali nutrij, sploh ne zavedajo. Ker tega ne dojamejo in ne dojemajo. Izgleda, ra so prišli do svojih diplom s plonkanjem in z drugimi goljufijami. Saj niso prav nobeni strokovnjaki. Bravo Tina Gaber! Le tako, pogumni in herojsko naprej! In ne oziraj se na zlobne jezike in na zle in hudobne ljudi, ki pljuvajo po tebi. Saj te s tem samo krepijo in ti dajejo veljavo ter zavedanje, da delaš prav!
zvoneti
28. 07. 2023 16.24
-4
Jankovičevim ladjicam*-plavajočim apartmajem so nutrije pomalicale nekatere dele novih plavajočih apartmajev in nemudoma so vse strokovne služne ugotovile, da so krive-invazivne in škodljive ter nemudoma odredile odstrel. Nezakonit kanal C0 , ki ogroža pitno vodo za 300.000 ljudi pa v celi državi ne najde enega človeka s strani stroke in politike, ki bi bil sposoben zadevo ustaviti. Tina prosim pomagaj, očitno si edina, ki lahko pomaga.
Harpuna
28. 07. 2023 16.09
+8
Kdaj pa bo govora o odstranitvi največje invazivne vrste,ki leze v našo državo vsakodnevno in se ja razmnožila že na deset tisoče in povzroča milijonsko škodo državljanom.
Rock8
28. 07. 2023 14.24
+3
Baje so izvrstne na žaru....south america kitchen@.com🤪
METKA102
28. 07. 2023 14.11
+6
Nutrije so bile zlata vredne dokler so se v njihovo krzno odevale tovarišice. Tovarišica se je svojim možem - npr. predsednikom občine ali pa direktorjem 'fabrke' odpeljala s fabrškim avtom, ki ga je vozil seveda fabrški šofer. Tovarišica se je oblekla v prekrasen krznen plašč z nutrij, za katerega je bilo po moji oceni potrebno kakšnih 50 živali ali pa morda več. Na glavo si je posadila klobuk, ki ga ji je po meri naredila priznana modistka. Ja, in seveda rokavice in gležnjarčki na nogah oblečeni v najlonke, ki so se zelo težko dobile. Le privilegirani so jih dobili, preko zvez, seveda. Usnjena torbica, rokavice in čevlji so bili rjave barve, ker črne je imela že vsaka kmetica ali pa delavka. Pa so se odpeljali na ogled odprtja nove tovarne ali pa vrtca ali kaj podobnega Tam so bili spodobno pogoščeni in domačini so bili vsi vzhičeni, da so k njim prišli tako visoki gostje. No, pa so se tovarišice spremenile v gospe, njihov mož - tovariš direktor je postal gospod direktor. In moda se je spremenila. Nutrije niso bile več prestiž, nekateri so se še norčevali iz gospa, ki so jih oblekle le za dan mrtvih. Kje so sedaj ti dragoceni plašči, bogve. Mogoče so jih molji požrli. In, ker ni bilo več zaslužka z njimi, so jih rejci lepo spustili na Barje in tam okrog, in ja, živali so svobodno zaživele.
Miroslav Vulovic
28. 07. 2023 14.00
+14
Kdo neki je Tina Gaber, da bi upoštevali njeno mnenje o čemerkoli? Edina njena "kvalifikacija" je, da je partnerica trenutnega predsednika vlade. Treba jo je preprosto ignorirati.
alenka.NN
28. 07. 2023 16.50
+5
piše da je spremljevalka, niti ne partnerica....ja pa tak vpliv ima na njega, včasih so bile spremljevalke lepo tiho do sobe....
Smuuki
29. 07. 2023 11.54
+0
To zgodbo so naredili mediji ne ona. Niso bistvo nutrije. Nekatera minula dela na področju elektrike verjetno vsaj po navedbah medijev niso ravno vzorna. Preiskave ne tem področju so mediji preusmerili v nutrije. Mi kot ponavadi nasedli in se gremo kdo ima bolj prav. Če je namen nutrije zmanjšat se to lahko naredi potiho in nikomu nič. Tako pa.....
zvoneti
28. 07. 2023 13.45
+11
Nutrije onesposobile plavajoči hiški na Špici/ preberite na spletu; Turistični projekt Ljubljanskih parkirišč in tržnic, ki je v pristan v Gruberjevem prekopu v začetku leta zasidral dve plavajoči hiški, ne poteka po načrtih vmes je posegla tudi narava, saj so cevi hišk poškodovale nutrije, zato jih bodo morali zdaj zamenjati s takimi, ki bodo bolj odporne proti glodavcem.......
flojdi
28. 07. 2023 13.42
-1
Nutrije je TočnoNekdo Privlekel" k nam zaradi Zaslužka..potlej jih pa(VelePrijaznež)ni pobil..ampak izpustil.on je kriv vsega. /sicer pa..Ubijanje(sploh neotrebno)se bo vsem sovpletenim lepo poVrnilo./vse se Vrača..in Dobro in Slabo.
flojdi
28. 07. 2023 13.45
-4
.in to pri nutrijah medotkih volkcih...in ja..mravljicah pajkcih polžkih ......
zvoneti
28. 07. 2023 13.33
+3
Nutrije – prijazne priseljenke iz Južne Amerike/preberite prispevek objavljen 2015;Marko Jonozovič z oddelka za gozdne živali in lovstvo Zavoda za gozdove RS pravi: nutrije na letni ravni povzročijo razmeroma malo škode, nekaj sto evrov,Bolezni ne prenašajo in s svojim bivanjem za človeka z izjemo manjše škode niso moteče, lovci so jih prvič opazili že 1939, 1988 so jih najprej opazili pri Polšniku pri Litiji, dve leti pozneje pri Notranjih Goricah na Ljubljanskem barju, zdaj jih lahko opazimo tako rekoč po vsej Sloveniji, Nutrije ne prenašajo bolezni in s svojim bivanjem za človeka z izjemo manjše občasne škode niso moteče. Kako to, da je sedaj taka panika in vse diametralno nasprotno po desetletjih bivanja teh živali med nami. Namig; šerif, Plavajači apartmaji na Ljubljanici......biznis bogatašev.
Rock8
28. 07. 2023 14.20
+4
Časi se spreminjajo....nova spoznanja ....zdaj jih je preveč in tudi bolezni prenašajo...žal bo treba poseči vmes...
zvoneti
28. 07. 2023 15.41
-1
Poguglajte članek l.2008:Nutrija naj bi bila po besedah Andreja Orešnika z biotehniške fakultete ne onesnažujejo okolja in ne prenašajo kužnih bolezni, ki bi bile nevarne za druge živali ali človeka. Sicer pa so vodne podgane rastlinojede živali, ki imajo dovolj hrane na obrežjih, za okolje pa ne predstavljajo nobene nevarnosti. "Po mojem mnenju so nutrije na obrežjih Ljubljanice lepa popestritev naravnega okolja," je še dejal Orešnik. Sicer pa imamo v Ljubljani podgan kolikor hočete na vsakem vogalu, ki prenašajo zelo hude bolezni pa se nihče ne obremenjuje. Jaz nisem zagovornik nutrij, je pa tudi slepcu jasno, da če žival živi z nami 40 let in ni bil odstrel niti omenjen nikjer v strokovni literaturi, da je sila nenavadno nenadno hitenje in študije po tem, ko so pomalicale šerifove kable na plavajočih hiškah v Ljubljani.
Rock8
28. 07. 2023 21.17
+2
Kobansko
28. 07. 2023 12.58
+3
Kaj pri "srpu in kladivu" sem naredi, da sem si zaslužil tako vlado. Pa ne samo to, to je širša epidemija, ki prehaja na partnerke in partnerje. Norost in iskanje pozornosti sta res nalezljiva. Naš premijer pa je kot Samson, ne močen, ne iznajdljiv, še manj z okusom, ampak, ko je zgubil lase, je tudi pamet pojenjala.
Boris6116
28. 07. 2023 12.49
-1
Po tekšni logoki smo Homo sapiens invazivna vrsta v Evropi. Popolnoma smo izpodrinili neandertalce!
flojdi
28. 07. 2023 13.47
+1
?neandertalcef je še vedno veliko./sicer pa začenjam sumit , da so celo Pametnejši od
Resnica v obraz
28. 07. 2023 12.42
+9
Kobiljeglava vplivnica s pametjo kokoši
Macu Picu
28. 07. 2023 12.40
+5
Včasih smo rekli totemu revežu "nimaš niti za burek". Danes rečemo žabarju "nimaš niti za nutrijo".
Macu Picu
28. 07. 2023 12.34
+5
Kot izgleda Slovenci nismo sposobni izvoliti predsednika vlade, ki bi bi mož in ne šleva. Praksa je porazna, Drne brez dobre žene, vsi ostali pa v tem stilu. Še Janez se je zonegavil.
alenka.NN
28. 07. 2023 16.58
+4
nisem Janezova 'fenica', sam prosim, ne žalite njegove Urške in je ne primerjajte z Gaberco....Urška se zna obnašati, kot se spodobi za ministrovo partnerico-ženo, pa še naravno lepa je....
girica
28. 07. 2023 12.24
+10
Od kod Tini pripis vplivnica? Ko jo pogledam, je kot miss..., katere so vse za svetovne nazorske utopije. Problem je v vas medijih in žal nas, ki to prebiramo klikajo všečkajo... Življenje bi bilo veliko bolj zdravo, sproščeno in normalno, če nebi gledal dnevnika, socialnih omrežij, politike.
Macu Picu
28. 07. 2023 12.46
+5
Miss kot nutrija, podobno kot ona ki je skočila iz baričevičkinega zverinjaka. Isti modus operandi.