Slovenija

Znan vzrok za onesnaženje vode, ta še vedno ni neoporečna

Ljubljana , 06. 08. 2024 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vzrok onesnaženja pitne vode iz vodarne Močila so bili hlapi, ki so nastajali pri odpravi garancijskega zahtevka in se prek praznega povezovalnega cevovoda prenašali naprej v zrak nad pitno vodo, so sporočili iz podjetja Kolektor Sisteh. Voda na tem območju še vedno ni pitna.

26. julija so prebivalci naselij Močila, Gorenje Polje in zaposleni v Industrijski coni Anhovo zaznali vonj pri uporabi pitne vode. Vodo zagotavlja vodarna Močila, kjer so bili nemudoma sprejeti vsi varnostni ukrepi. Distribucija pitne vode omenjenim lokacijam je bila ustavljena, zagotovilo se je nadomestno oskrbo s pitno vodo, so sporočili z Občine Kanal ob Soči.  

Občina Kanal ob Soči in podjetje Alpacem Cement d.d. ter Kolektor Sisteh so takoj skupaj pristopili k urejanju neposredne situacije, zatrjujejo na občini: "Vsi napori vseh navedenih so usmerjeni v čimprejšnjo ponovno zagotovitev pitne vode prizadetim občanom in zaposlenim v industrijski coni." 

Pipa
Pipa FOTO: Shutterstock

Vodarna Močila je sicer v lasti družbe Alpacem Cement d.d.. Nosilec vodnega dovoljenja je Občina Kanal ob Soči. Občina ima ustanovljeno javno službo za oskrbo s pitno vodo (Režijski obrat), ki je tudi upravljalec vodarne Močila. Podjetje Kolektor Sisteh je izvajalec vzdrževanja sistema ter dobavitelj tehnologije v vodarni Močila. 

V poročilu podjetja Kolektor Sisteh je navedeno, da so bili vzrok onesnaženja pitne vode hlapi, ki so nastajali pri odpravi garancijskega zahtevka in se preko praznega povezovalnega cevovoda prenašali naprej v zrak nad pitno vodo v rezervoarjih le-te, kjer so se vezali z vodo in od tod naprej distribuirali v sistem v času izvajanja del podjetja Ekoling d.o.o. (kot dobavitelj rezervoarja permeata) za odpravo reklamacije na predmetnem rezervoarju. Kot izhaja iz poročila Kolektor Sisteh so bila navedena garancijska dela enkratnega značaja.  

V dogovoru z Občino Kanal ob Soči je Alpacem Cement vodarno prenovil leta 2022. Občina Kanal ob Soči in podjetje Alpacem Cement d.d. usklajujeta vsebino najemne pogodbe za vodarno Močila in si intenzivno prizadevata, da  do dogovora čim prej pride, še dodajajo na občini. Kot so zatrdili, si prizadevajo v najkrajšem možnem času ponovno zagotoviti varno oskrbo z neoporečno pitno vodo. 

Kot so pokazale že preliminarne analize vzorcev, odvzetih na dan onesnaženja v petek, je pitna voda onesnažena s stirenom, ki je bil prisoten v vseh vzorcih. V prvi celici pitne vode v vodarni Močila so izmerili koncentracijo stirena, ki je več kot 30-krat večja od priporočenih mejnih vrednosti Svetovne zdravstvene organizacije, so danes pojasnili na občini.

Stiren je po podatkih s spleta brezbarvna tekočina z močnim vonjem, ki se uporablja za pridobivanje polistirena, enega najpogosteje uporabljenih tipov plastike. V Sloveniji mejne vrednosti za stiren v pitni vodi po navedbah občine nimamo, saj se pričakuje, da je pod zaznavno vrednostjo.

Do onesnaženja s stirenom je prišlo neposredno v avtomatizirani vodarni Močila, ki je v lasti podjetja Alpacem Cement, med vzdrževalnimi deli. Čeprav vodarno upravlja režijski obrat občine Kanal, ta ni bil naročnik vzdrževalnih del in o njih niti ni bil obveščen, so poudarili na občini.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

videmc1
07. 08. 2024 15.07
Nihče ne bo ugotavljal krivde, nihče ne bo odgovarjal, nihče ne bo kaznovan in voda bo še vedno oporečna. Saj ni res, pa je 😬
Nace Štremljasti
06. 08. 2024 18.44
+3
kjer se pojavi korektor je štala višje cene,slaba kvaliteta ko bodo lastniki kektorja,cementarne Anhovo živeli ob taki gteznici se bo hitro to spremenilo dobiti lokacije kjer imajo vikende ter hiše pripelješ na travnik gnojnico da pognojiš pa da vidimo kaj bodo rekli na to dokler pa tega ne bo bo pa to kot je
bandit1
06. 08. 2024 18.29
+3
Če jo s sterehe loviš je bolj čista.
St. Gallen
06. 08. 2024 18.06
-4
saj ste na referendunu rekli yok, ko je slo za vodo
mr.poper
06. 08. 2024 18.06
+7
Vodno dovoljenje ima občina ,vzdržuje pa Kolektor voda pa že leta in leta ni pitna . Ni kaj dodat, porabniki vode imajo jeklene živce ali pa so polpismeni !
SlobodaNE
06. 08. 2024 18.01
+2
Nemogoče Ljubljanica je čista
trdovrat
06. 08. 2024 17.49
+3
Čudna zgodba?