Slovenija

Znan datum referenduma

Ljubljana, 10. 04. 2010 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Naknadni referendum o arbitraži bo predvidoma 6. junija. Arbitražni sporazum naj bi parlament namreč ratificiral naslednji teden.

Piran
Piran FOTO: Mateja Klavs

Kot poroča Žurnal24, bo naknadni referendum o arbitraži 6. junija, spletne Finance pa dodajajo, da je drugi možen rok teden kasneje, torej 13. junija. V tednu po 19. aprilu bo namreč parlament ratificiral arbitražni sporazum, še pišejo Finance. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar nam je povedal, da je ratifikacija takrat na dnevnem redu seje, glede datuma referenduma pa je dejal, da "je to povsem verjetno, če bo do referenduma res prišlo“.

Da bo referendum junija, so se na načelni ravni dogovorili predsedniki parlamentarnih strank že 26. marca, ko je Gantar tudi povedal, da bo parlament dokument ratificiral aprila. Koalicijski prvaki so ob tem sklenili, da bo izid referenduma zavezujoč.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 04. 2010 13.47
Ljudstvo se ne more nikdar odlo;ati o meji, to je smešno! Lahko pa svojim politikom (vladi, parlamentu...) odvzame (z referendumom) mandat, da ne odloča o meji. To je pač vsa modrost, torej ne gre za odločanje o meji, kot si kdo naivno predstavlja, ampak o tem, če lahko kdo od ljudskih predstavnikov o tem sploh lahko odloča oz. ima pooblastila! Referendumsko vprašanje nikakor noi predmet odločanja o določitvi poteka meje, ne bodite otročji! Meja ni stvar naših volilnih upravičencev, o njenem poteku njih pač nihče ne bo nič spraševal!
majlo5
11. 04. 2010 13.15
Kako ste samo naivni Slovenceljni. Še niste skapirali, da ste v tej zgodbi samo zadržek za Hrvate, dokler Srbija ne uredi pristopnih pogajanj in istočasno s Hrvaško vstopi v EU. EU in ZDA si nikakor ne smejo dovoliti vstop Hrvaške brez Srbije.To bi bila destabilizacija regije. Koliko referendumov in zadržkov bi potemtakem imeli Hrvati do Srbov? Ko bodo pa vsi v EU ne bo več pomembno nič.
samo56789
11. 04. 2010 12.35
Če nekdo poveča svoje premoženje za več, kot je prijavil v svojih davčnih napovedih ( razen dedovanja in iger na srečo ) je lopov, kriminalec, na pa uspešen podjetnik. Zakaj politika od njih ne zahteva dokazov o njihovem sumljivem povečanju premožnja. ZATO KER SO NJIHOVI GOSPODARJI LOPOVI. Od tistih, ki ne morejo dokazati legalnih virov svojega povečanja premoženja se le to vzame in ga nameni za znižanje davčnih bremen poštenih državljanov Slovenije.
samo56789
11. 04. 2010 12.29
Pokojninska reforma, družinski zakonik, meja s Hrvaško, ..... Zakaj že imamo politike ? Če ti ne zmorejo sprejemati pomemebnih političnih odločitev, ki bodo povečali blaginjo večine državljanov v Sloveniji, potem naj bodo nove volitve, na pa referndumi. Število referendumov samo kaže, kako nekredibline poltike imamo, ki eno govorijo in obljubljajo, drugo pa delajo ( zase, za svoje prijatelje in botre ). Rezultatov pa od nikoder.
frnandl
11. 04. 2010 11.19
Če se že moramo ljudstvo na referendumu odločati o meji in o hrvaški za vstop v EU, potem se odločimo tudi o pokojninski reformi.Današnja vlada tako ni sposobna za nobeno zadevo sama odločati, če pa že , potem pa sadno kupo zmeša.Pahor; pokojninska reforma jeneizogibna;Svetlik pa: odstop od reform bi bil neodgovoren do mlajše in srednje generacije. Čudo nebeško.Mater sem zabit,bojijo se za mlade,da bi morali več delati.Po starem bi šel čez štiri leta v pokoj,po novem pa grem čez točno deset let.Če pa grem prej,bom pa imel skoraj dvesto evrov manjšo pokojnino.Meni samo vrnite,lahko brez obresti,denar,katerega sem šestintrideset let odvajal v pokojninski sklad.
Tonček Balonček
11. 04. 2010 08.29
Meddržavne meje so vedno določene, če so, z meddržavnimi in mednarodnimi pogodbami, ki jih potem ratificirajo parlamenti, so del emdnarodnega prava. Lahko, da se državljani ne strinjajo z mesami, ampak jihm to nič ne pomaga. Dejstvo je, da meja s Hrvaško ob osamosvojitvi obeh držav ni bila določena, ampak takrat "to ni bilo pomembno"! Dejstvo je tudi, da so naše meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko določili drugi, velesile, pa če bi imeli 10 referendumov! Slovenija in Hrvašak še zdaleč nista edini državi, ki nimata urejene meje. Celo Kanada in ZDa imata na svoji, resda skoraj 9000 km dolgi, meji veliko spornih točk. Dejstvo je, da če se državi ne moreta dogovoriti o meji, preostanejo le tri možnosti, namreč arbitraža, sodišče ali pa meja ostane nedoločena! Katastri sami po sebi tu ne igrajo nobene vloge, poglejte samo, koliko je mejnih sporov znotraj Slovenije, med sosedi (prim. A. Aškerc: Mejnik).
unja1.m
11. 04. 2010 08.24
referendumi in volitve morajo biti,da imajo še ovce kaj od življenja
Uporabnik113189
11. 04. 2010 06.36
Mislim, da je zelo pomembno ločiti razliko med vlado, parlamentom in državljani z referendumom.. Sploh ni nujno, da so vsi sklepi vlade in sporazumi v skladu z voljo državljanov..To je navsezadnje pravica vlade, zato jo imamo, da se odloča strokovno o stvareh ki jih običajni ljudje ne razumemo.. Sploh ni nujno, da se državljani strinjamo z odločitvami parlamenta, posebej če so izglasovane na zelo pičli večini enega ali dveh glasov nad polovico. Te odločitve so milo rečeno sporne. Je pa velika verjetnost, da se večina državljanov strinja, če gre za dvotretjinsko večino- podporo. In parlament ima navsezadnje svoje pristojnosti kot politično telo. Če se državljani na referendumu odločimo proti, to ni nobena sramota za Slovenijo, ker gre za voljo ljudstva, ki meni da nas EU ali nekdo drug izsiljuje in da se je politika uklonila temu izsiljevanju. Parlament ima kljub temu še vedno dvotretjinsko večino da sporazum ratificira in se volji ljudstva upre (ker smo pač državljani neuki). Zato bo moj glas proti arbitraži. Osebno mislim, da je dosežek Pahorja z arbitražo in zunanjo politiko do hrvaške v danih razmerah izjemen uspeh vreden vse pohvale. Vendar na žalost ne DOVOLJ DOBER, da bi podpisali in se za vse večne čase odpovedali Istri v zameno pa dobili neko služnost, lastniki bodo pa hrvati. Slovenci imamo neodtujljivo pravico do svojega morja s katerim smo vstopili v v zvezo SHS 1918 in z njim tudi izstopiti ob dokončnem razpadu Jugoslavije. Ne pa z nekakšno farso o služnostni pravici..
DarthRevan
11. 04. 2010 01.12
manco-capac 10.04.2010, 18:42 2 Če mi gospod Pahor še enkrat omeni nujnost pokojninske reforme, potem bom tudi jaz proti! Mogoče bo potem odstopil in bomo dobili drugo vlado. Slabša kot ta, že ne more biti. ----------- O, lahko bi bilo slabše.
DarthRevan
11. 04. 2010 01.11
Millena 10.04.2010, 21:06 0 Zakaj ne razpišejo kr nove volitve da zamenjamo tole bando k tole nam samo uzemajo in nam nič ne dajejo u zameno. .--------------------- Odogovor na tvoje vprašanje se skriva v Ustavi RS.
Tonček Balonček
10. 04. 2010 22.10
Pa saj bi po volitvah samo zamenjali bandite! A ni škoda? Namesto "Prijatelja" bomo izvolili novega "Perijatelja"! To ni nikakršna rešitev! Volitve imamo končno lahko vsak mesec ali npr. za božič in na cvetno nedeljo! Pa saj še Cerkev uči, da morata zakonca potrpeti, serazumeti, vztrajati itd., češ da kar je bog zvezal, naj človek je ločuje! Volitve so demokratična gesta, če smo jih imeli, ne moremo kar naprej zahtevati predčasnih! Ali pa jih ukinimo, ker je očitno, da so rezultati teh demokratičnih postopkov ena sama žalost. Brez zveze, proslavljamo neke absurdne 20 letnioce svobodnih volitev, pa vemo, kako je DEMOS takoj razpadel in smo na oblast ponovno dobili komunajzarje!!!! A smo se za to borili? A zdaj bomo pa kar vsako leto volili parlament, kot bi vsako leto menjal ženo, ker mi pač ni všeč in ne dela tako, kot sem pričakoval ob poroki? To je smešno, neresno, otročje, ni v skladu z evangelijem! Potrpeti je potrebno, upati ter moliti! Spoštovati oblast, pravzaprav je to božja volja! LE BOG VE. ZAKAJ JE DOBRO TAKO KOT JE, MORDA GRETZA NAĆRT, O KATEREM SE NAM ŠE SANJA NE, gre za kak višji cilj!? Skrivnost?
Millena
10. 04. 2010 21.06
Zakaj ne razpišejo kr nove volitve da zamenjamo tole bando k tole nam samo uzemajo in nam nič ne dajejo u zameno.
Tonček Balonček
10. 04. 2010 21.04
Skrajni čas, odkar je razpadla tista Jugoslavija in nimam več prostega izhoda na morje, komaj še sham, kot da bi bil kak Švicar ali Avstrijec, grozno! Vsi na referendum, sami odločamo o svoji usodi, sicer je pa o tem veliko govoril že pokojni Edvard Kardelj! Nujno rabim koridor na svobodo!!! Gremo fantje in dekleta, , na referendum, nič več na udarniške akcije, zdaj so drugi časi!! Imamo volitve, referendume in plebiscite! Pa koga brigajo penzije, če lahko rešujemo izhode na morje!? To je tema za naivneže!
apiar
10. 04. 2010 20.03
Predlagam zakon po katerem bi morali biti v novi občini zaposleni iz prejšnje, oziroma skupno število zaposlenih nič povečati. Bi bilo toliko novo nastalih miniaturnih občin?
mirjana.ck@siol.net
10. 04. 2010 19.50
še en referendum, ki ga ne bomo spoštovali,..stvarmno smo v krizi
b77
10. 04. 2010 19.36
hočemo tudi nove volitve!!!!!!!!!!!!!!!!!!! milom ali silom
mirora
10. 04. 2010 19.25
pismo, koliko denarja bo šlo za ta brezvezni referendum.
p0mijek
10. 04. 2010 19.07
sprejeli vi arbitražo ali ne, blokirati hrvaške več ne morete!! hrvaška je sprejela ta sporazum in se drži dogovorov in si želi rešitve, medtem pa ko slovenija... pa še ne vemo kaj bo ponovna blokada po zavrnitvi sporazuma katero je sama oblikovala, bi bila kaplja čez rob in bo EU stopila vmes in SLO bi sebe izolirala. skratka, v tem primeru bil bi diplomatski škandal. kakor koli obrneš vse je za en ...
mcvetka59
10. 04. 2010 18.50
zkaj nikol ni referenduma z vprašanjem npr. ali zvišamo plače? ali bi šli v penzijo pri 50ih? ipd itd
mcvetka59
10. 04. 2010 18.48
a mamo preveč dnarja?!?!?!?!