Slovenija

'Zmagala maneken in lepotica'

Zagreb, 23. 09. 2008 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški mediji med ključnimi razlogi za poraz Janše navajajo vpletanje vlade v vodenje podjetij, medije in pravosodje. Sanader pripravljen na nadaljevanje dialoga s Slovenijo.

Slovenija zavila v levo, zmagala maneken in lepotica, poroča na naslovnici današnji zagrebški Jutarnji list. Reški časnik Novi list ocenjuje, da bo novi slovenski zunanji minister Ivo Vajgl, medtem ko zagrebški tednik Nacional na tem položaju vidi predsednico LDS Katarino Kresal.

"Maneken in lepotica"
"Maneken in lepotica" FOTO: Dare Čekeliš

Janeza Janšo so zrušili njegova avtoritarnost in aroganca ter poosebljanje vlade, v kateri je zadušil svoje koalicijske partnerje na desnici NSi in SLS, ocenjuje Jutarnji list. Zagrebški časnik dodaja, da Janše pred afero dogovarjanja o incidentih v Piranskem zalivu niso rešili niti mediji, ki jih nadzoruje.

"Janša je zamenjal voditelje velikih podjetij, udaril je na medije in pravosodje, potem pa sta se proti njemu obrnila kapital in javnost," ocenjuje zagrebški časnik. Dodaja, da bi Janša lahko v opoziciji ostal osamljen s protislovnim Zmagom Jelinčičem. Jutarnji še ocenjuje, da bo nova vlada Boruta Pahorja glede odprtih vprašanj nedvomno zahtevala obnovo pogajanj s Hrvaško.

Hrvaška od Pahorja pričakuje dve zadevi. Prvič, nadaljevanje urejanja problema meje v skladu z blejskim dogovorom in nadaljevanje dela meddržavne komisije, ki pripravlja spor za arbitražo. Drugič, hitro ratifikacijo protokola o vstopu Hrvaške v Nato, tako kot nevprašljivo podporo Zagrebu na poti v EU, piše današnji Novi list.

Reški časnik spominja, da je bil Pahor glede odnosov s Hrvaško kot opozicijski politik pogosto trd ali celo trši kot zunanji minister Dimitrij Rupel. Dodaja, da je Pahor v Evropskem parlamentu relativiziral lanski blejski dogovor o arbitraži, ko je zahteval, da je vprašanje uveljavitve hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu problem Hrvaške in EU, ne pa bilateralno vprašanje Ljubljane in Zagreba.

Novi list pozdravlja Ruplovo slovo od ministrskega stolčka ter napoveduje, da bo zelo verjetno novi šef slovenske diplomacije Ivo Vajgl. "K odnosom s Hrvaško bo nedvomno pristopil bolj racionalno in zmerno," so prepričani v Novem listu.

Prve napovedi iz Ljubljane kažejo, da bi lahko bila nova ministrica za zunanje zadeve Katarina Kresal iz LDS, ki je lani tudi ostro kritizirala ideje o mednarodni arbitraži glede meje s Hrvaško, pa navaja današnji Nacional. Poudarja, da bo nova vlada zaradi slabe večine v parlamentu glede večjih vprašanj, kot so odnosi s Hrvaško, prisiljena sodelovati z desnimi strankami.

Ivo Sanader in Janez Janša
Ivo Sanader in Janez Janša FOTO: Damjan Žibert

"Sicer pa je realno pričakovati, da Pahorjeva ekipa ne bo delala problemov, kakršni so bili v mandatu Janeza Janše," ocenjuje Nacional v tekstu z naslovom "Slovenija brez sprememb zunanje politike". Zaključil je, da nikomur na Hrvaškem ne bo žal, ker Ruplu, ki je eden izmed največjih poražencev slovenskih volitev, ni uspelo priti v parlament.

Sanader pripravljen na nadaljevanje dialoga

Hrvaški premier Ivo Sanader je izrazil pripravljenost za nadaljevanje dialoga o urejanju odprtih vprašanj s Slovenijo, ne glede na to, ali bo vlado sestavil sedanji premier Janez Janša ali vodja SD Borut Pahor.

"Volitve so potekale pričakovano in potrdile raziskave javnega mnenja, ki so napovedovale, da bo zgolj en poslanec več v prid Janševi ali Pahorjevi stranki. Treba pa je počakati na oblikovanje nove vlade, ker še vedno ni jasno, kakšna bo," je odgovoril predsednik hrvaške vlade na novinarsko vprašanje, kako komentira izide nedeljskih volitev v Sloveniji.

Dodal je, da Hrvaška ostaja pripravljena za nadaljevanje pogovorov v skladu z lanskim dogovorom na Bledu, in sicer da se vprašanje meje uredi pred mednarodno pravosodno institucijo. Sklenil je z besedami, da izid slovenskih volitev ne bi smel vplivati na delovanje dveh mešanih hrvaško-slovenskih komisij za vprašanja meje.

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hanse
24. 09. 2008 20.55
Da se nebi med nami fovšija razvila,nam bo vlada trojčke povila. FORCA SD-LDS-ZARES.pokažite nam, da znate.Pa ne obupajte
Delodajalec
24. 09. 2008 16.01
Jelinčiča za min. za zunanje zadeve !!!!!!!!!!! Problem z braćo rešen en,dva,tri.
brankasrbijanka
24. 09. 2008 13.19
Njeno visočanstvo MKRANJC se oglasi le občasno, ko ji dovolijo dostop do neta. Ima kazen. Ni dovolj volilcev novačila. Princ Teme ji je odvzel pristop...
brankasrbijanka
24. 09. 2008 13.17
HAKIHAK@13:07 Ja kaj nas is pripne škrlatno znamenje z napisom, da je predsednica najmanjše parlamentarne stranke. Ima razlog, da je zadovoljna, saj je ob prevzemu stranke imela LDS komaj opazno podporo... GO KATARINA!!
hakihak
24. 09. 2008 13.10
zdaj me pa že mal skrbi, da ni koga kap!!!
hakihak
24. 09. 2008 13.10
spet pa sprašujem, kje so naši ministri, zgodovinarji in vsevedi po imenih exim, manjakranjc...???
hakihak
24. 09. 2008 13.07
brankasrbijanka24.09.2008, 12:35Sem že napisala enkrat pa ponovim za tiste,ki niste prebrali. Na Katarino ste moški jezni, ker jo primerjate s tistim kar imate doma in ženske ste jezne nanjo, ker vaš moški vidi, kaj ima doma... Sposobnost, intelegenca, lepota... tri v enem... in zato naj jo bo sram? ne da bi jo bilo sram, samo na realna tla se naj postavi. LDS JE NAJMANJŠA STRANKA V PARLAMENTU IN TO SE NAJ ZAVEDAJO!
enya27
24. 09. 2008 12.58
lepotica&maneken - a ne diši to malo po fovšiji? hrvaški časopis pa res nebo hvalil slovenskih politikov... sicer pa se lepota&pamet ne izključujeta vedno
brankasrbijanka
24. 09. 2008 12.35
Sem že napisala enkrat pa ponovim za tiste,ki niste prebrali. Na Katarino ste moški jezni, ker jo primerjate s tistim kar imate doma in ženske ste jezne nanjo, ker vaš moški vidi, kaj ima doma... Sposobnost, intelegenca, lepota... tri v enem... in zato naj jo bo sram?
janzeko
24. 09. 2008 12.30
Ena blondinka več........
frajla10
24. 09. 2008 09.03
Cosmos: Boljše grd in pameten, kot pa lep in neumen. :P Lepota izgine če še ne veš, pamet pa ostane... Toliko o tem...
Hahaha.Maneken in lepotica?Tile hrvati potem res nimajo pojma kaj je lepota ali pa spet nekdo tukaj pretirava oziroma ne ve prevesti.Zver in katastrofa so verjetno napisali saj je eden grši od drugega.
frajla10
23. 09. 2008 22.11
Bog si ga vedi kaj si ljudje mislijo v tujini ko preberejo naslov: ZMAGALA LEPOTICA IN MANEKEN....:) Pomoje si mislijo: kaj slovenci nimajo nobenih boljših kandidatov da izvolijo take nesposobneže. Sedaj bosta s Kresalko celo lahko skupaj nakupovala obleke v Milanu z zasebnim avtomobilom in parcele na črno...Tole bo pa res še pestro, namreč ljudje bodo hudo pozorni sedaj na sladke obljube in dogajanje ker se delimo na dva pola...
nightangel
23. 09. 2008 21.49
Kaj nam bo pomagala ta silna lepota čez nekaj časa, ko bomo travo mulili? Zato pa Slovenci vedno nastradamo,ker gledamo na lepoto politikov,ne pa na pamet!
Buena Vita
23. 09. 2008 21.40
hja, Tonček Balonček zdaj bo vse v mavrično,dežela slovenska bo ena sama pravljica,kaj boš pa zdej pisal, greš na yu-tube
endvatrilovi
23. 09. 2008 20.39
Ma saj je že med študenti mednarodnih odnosov več boljših kandidatov kot Katarina! Ampak ego je včasih premočen (kot je bil pri desničarju Drobniču)... Volkovi levice so pa 4 leta stradali in so lačniii :-)) PS: Poptv pa melje svojo levo usmerjeno mantro naprej...
Tonček Balonček
23. 09. 2008 20.20
Res škoda, da so zmagali ti kmunisti, pa sem se že veselil, da bi Jelinčič postal minister za kulturno dediščino npr.
CezDrnInStrn
23. 09. 2008 20.04
# hakihak 23.09.2008, 19:41 tonček uporabljaj slovenske črke saj si v sloveniji!!!!! sploh pa ne vem, kdo je zmagu na volitvah???? kresalova in golobič se obnašata, kod da sta ona glavna. če se spomnimo je LDS najmanjša stranka v parlamentu!!!!! e , pahor, pojedla te bosta v enem letu!!!!!! najbolje da naredi SD koalicijo s DESUS, SLS SMS in SNS se bo vsaj rešu zajedalcev ala kresal - golobič!!!!! Ahahaha ta je dobra! Se strinjam ;)
tony_abcde@yahoo.com
23. 09. 2008 20.01
imam občutek, da bo Pahor plačal previsoko ceno za uresničitev svojih sanj (biti predsednik vlade)
tony_abcde@yahoo.com
23. 09. 2008 19.56
pahorja bodo na žalost pokopale barakude, ki so okrog njega in SD