Slovenija

Življenjska pot Franca Rodeta

Ljubljana, 22. 02. 2006 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski nadškof Franc Rode, prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja v Vatikanu, je med 15 novimi kardinali.

Franc Rode
Franc Rode FOTO: Dare Čekeliš

Slovenski nadškof Franc Rode, prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja v Vatikanu, je med 15 novimi kardinali.

Franc Rode se je rodil 23. septembra 1934 v Ljubljani. Šolo je najprej obiskoval v bliž-njih Jaršah in nato v Domžalah, maja 1945 pa je z družino zapustil Slovenijo in odšel v Avstrijo, tako da je šolanje nadaljeval najprej v begunskem taborišču v Judenburgu, nato na gimnaziji v Lienzu in v Spittalu ob Dravi. Rodetova družina se je nato izselila v Argentino, kjer je Franc v Buenos Airesu nadaljeval šolanje, leta 1952 pa je stopil v misijonsko družbo (lazaristi).

V bogoslovje je vstopil v Buenos Airesu: Študijska pot ga je nato prek Rima pripeljala v Pariz, kjer je bil leta 1960 posvečen v duhovnika. Tri leta pozneje je v francoski prestolnici doktoriral iz bogoslovja. Leta 1965 se je vrnil v Slovenijo, kjer je bilo njegovo prvo službeno mesto pri Sv. Jožefu v Celju. Leta 1967 je prišel v Ljubljano, kjer je postal ravnatelj bogoslovcev lazaristov, hkrati pa je začel predavati na Teološki fakulteti.

Po šestnajstih letih bivanja v domovini ga je pot vnovič zanesla v tujino, v Vatikan, kjer je leta 1981 prevzel službo v takratnem papeškem Tajništvu za dialog z neverujočimi, do imenovanja za novega ljubljanskega nadškofa pa je bil od ustanovitve marca 1993 tajnik Papeškega sveta za kulturo.

5. marca 1997 je papež Janez Pavel II. Rodeta imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita. Kmalu po tem, ko je 7. aprila istega leta v upravo prevzel škofijo, je bil izbran tudi za predsednika Slovenske škofovske konference. V času opravljanja škofovske službe v Ljubljani je veliko pozornosti posvetil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo. Po njegovem prizadevanju je bil 14. decembra 2001 podpisan Sporazum med Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih.

11. februarja 2004 je papež Janez Pavel II. dotedanjega ljubljanskega nadškofa in metropolita imenoval za prefekta Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, ki velja za enega največjih in najzahtevnejših uradov rimske kurije. Od 26. februarja 2005 je prefekt Rode tudi član Kongregacije za škofe, ki je med drugim pristojna za imenovanje novih škofov ter usmerjanje dela škofovskih konferenc.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.