Slovenija

Življenje za kokain

Ljubljana, 16. 02. 2006 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na črnem trgu v Sloveniji kroži nevarna mešanica kokaina in atropina, ki je tudi smrtonosna.

Center za forenzične preiskave pri generalni policijski upravi je v prejetem vzorcu s pomočjo posebne analize poleg kokaina potrdil tudi prisotnost atropina ter še fenacetina in lidokaina, ki pa sta v vzorcih kokaina pogosto prisotna, je sporočil inštitut za varovanje zdravja. Zaužitje mešanice kokaina in atropina je lahko smrtno nevarno, saj tako obe snovi pospešujeta bitje srca, opozarjajo.

V Sloveniji je bila zadnja množična zastrupitev z atropinom leta 2003 zaradi s semeni kristavca onesnažene ajdove moke.

Po poročanju strokovnjakov sistema za zgodnje opozarjanje na nove psihoaktivne snovi je pojav mešanice kokaina in atropina tokrat prvič uradno potrjen pri nas, medtem ko se je konec leta 2004 mešanica že pojavila v Italiji in nekaterih drugih evropskih državah.

"Prisotnost mešanice kokaina in atropina na črnem trgu pomeni večje tveganje za zdravje uporabnikov. Učinki so odvisni od odmerka, načina vnosa in razmerja snovi. Med psihičnimi učinki izstopajo razdražljivost, tesnoba, halucinacije, spremembe razpoloženja, nasilno vedenje in motnje zavesti, redkejše so psihotične motnje oziroma izguba stika z realnostjo. Zastrupitev z mešanico se lahko konča tudi s smrtjo, saj protistrup ne obstaja," je pojasnila predstojnica informacijske enote za prepovedane droge Mercedes Lovrečič.

Na možnost pojava mešanice na slovenskem črnem trgu so prvi opozorili strokovni sodelavci nevladne organizacije DrogArt, ki se ukvarja z zmanjševanjem škodljivih posledic plesnih drog. Uporabniki so jim namreč poročali o težavah, povezanih z uporabo kokaina. Težave - zamegljen vid, suha sluznica, pospešen utrip srca - so podobne znakom predoziranja z atropinom.

Nacionalni korespondent sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi Rajko Kozmelj opozarja, da se je z mešanico kokaina in atropina decembra 2004 zastrupilo več uporabnikov prepovedanih drog v štirih evropskih državah, in sicer so na Nizozemskem zabeležili 16 zastrupitev, v Belgiji 12, o več primerih zastrupitev so poročali tudi iz Francije, v Italiji pa so zabeležili 16 primerov zastrupitve, od tega se je en primer končal s smrtjo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.