Slovenija

Življenje je zopet polno

Ravne na Koroškem, 15. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden izmed tistih s presaditvijo srca je Toni Apohal, ki mu je zaradi povsem običajne viroze začelo pešati srce. Bolezen je tako hitro napredovala, da ga je lahko rešila le presaditev. Zgodbo smo posneli na njegovem domu.

Toni Apohal je bil vse življenje zdrav. Ko so leta 1994 končali z gradnjo hiše, je opazil, da je pogosto utrujen. Njegovo zdravje se je hitro slabšalo in spomladi naslednje leto so mu v Kliničnem centru zdravniki povedali, da ga lahko reši le presaditev.

Do presaditve je Toni večino časa preživel v bolnišnici, saj je bilo najpomembneje, da ostane zdrav. Neke avgustovske noči je k njemu v bolnišnico v Slovenj Gradcu prišel njegov zdravnik in mu povedal, da ga v Ljubljani čaka srce. "Prosil sem zdravnika, če me lahko za nekaj trenutkov pusti, da zadeve premislim. Zdravnik mi je dal minuto, saj več časa nismo imeli," pravi Apohal.

"Z mano v sobi je bil še nekdo s podobnimi težavami, s tem, da so njemu kasneje presadili srce in pljuča. Ko nama je zdravnica povedala, kaj naju čaka in da gre za rutinski poseg, da nama ni potrebno skrbeti, sva si dejala vse lepo in prav, ni pa nama bilo vseeno, čas pred operacijo sva preživela tiho, strmela sva v strop. Precej mešani občutki so bili," je o času neposredno pred operacijo dejal Apohal.

Peturno presaditev je odlično prestal. Ko se je zbudil, se je počutil tako dobro, da je mislil, da mu srca sploh niso presadili: "Takoj sem vprašal, če bi lahko en sendvič – sem velik ljubitelj teh reči – pa mi je zdravnik rekel, da je še malo prezgodaj, je pa bil vesel, saj je bil to dober znak."

Kmalu je odšel domov. Seveda ga je zanimalo, čigavo srce so mu presadili, vendar so darovalci in prejemniki anonimni. "Sicer sem nekaj let pozneje od nekih znancev zvedel, da bi radi starši darovalca radi vzpostavili stik z mano, načrtujem, da se bom spomladi – ko se umirijo zimske razmere – srečal z njimi," pravi Apohal.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Zdaj pri Apohalovih živijo še bolj polno življenje. Vsi so glasbeniki, Toni je pred presaditvijo igral v glasbeni skupini, zdaj pa nadaljujuje s samostojno kariero. Pred meseci je izdal prvo zgoščenko. Sin Tomaž je napisal glasbo za novi slovenski film, hčerka Mateja pa je odlična pianistka. O očetovi bolezni nerada govorita, saj je najpomembneje, da je zdaj zdrav, pravita. Enako meni tudi njun oče, ki je po zaslugi darovanega srca dobil novo življenjsko priložnost.