Slovenija

Zidar in Tovšakova na prostosti

Ljubljana, 13. 02. 2008 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./E.Ž./Š.Z./B.K./K.Š./J.B./E.K./B.T.
Komentarji
263

Preiskovalni sodnik ni odredil pripora ne za Ivana Zidarja ne za Hildo Tovšak. Oba se bosta tako branila s prostosti.

Pridržane v aferi gradbincev so s sedmimi maricami prepeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika.
Pridržane v aferi gradbincev so s sedmimi maricami prepeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika. FOTO: POP TV
Imena ostalih pridržanih uradno še vedno niso uradno znana. Po neuradnih podatkih, ki jih navaja 24UR, pa naj bi šlo za Ivana Krofliča, namestnika Tovšakove, kočevskega podjetnika Srečka Gabriča in Tomaža Žiberta iz Kontrole zračnega prometa Slovenije.

Poleg Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja so osumljeni še Ivan Demšar, Borut Farčnik, Tomaž Žibert, Srečko Gabrič, Jožef Andrijašič, Stanislav Černe, Alojz Bokan, Zmago Geršak in Ivan Kroflič, pa je poročal SVET na Kanalu A.

Akcija v aferi gradbincev se je nadaljevala tudi danes, ko so policisti okoli 15. ure na letališču Jožeta Pučnika odvzeli prostost še eni osebi. Po podatkih 24UR naj bi šlo za nekdanjega šefa logistike na ministrstvu za obrambo in sedanjega lastnika podjetja SI Sport, Boruta Farčnika. Prav tako naj bi danes opravili še več hišnih preiskav.

Policija je že včeraj v obsežni akciji zoper gospodarski kriminal pridržala sedem oseb, med katerimi so tudi vodilni v SCT, Vegradu in Primorju. Ovadbe zoper sedmerico, ki so jo pridržali včeraj, naj bi bile okoli 19. ure spisane, prebrali naj bi jih tudi odvetniki. Osumljence so nekaj čez 20. uro s Policijske postaje Moste s sedmimi maricami prepeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika na ljubljansko sodišče.

Zidar ima po zatrjevanju njegovega odvetnika resne zdravstvene težave. Sodnik zanj ni odredil pripora.
Zidar ima po zatrjevanju njegovega odvetnika resne zdravstvene težave. Sodnik zanj ni odredil pripora. FOTO: POP TV

Prvi je okoli 20.30 ure pred preiskovalnega sodnika stopil direktor SCT-ja Ivan Zidar, ki ga zastopa Aleksander Čeferin. Po zaslišanju sodnik ni odredil pripora, zato se je okoli 21.50 ure Zidar že odpravil s sodišča. "Sodišče je skladno z zakonom ugotovilo, da ni zakonske podlage za pripor," je povedal Čeferin. Sicer je prvi mož SCT-ja po Čeferinovih besedah v zelo slabem zdravstvenem stanju, zato ga je popoldne v priporu v Mostah obiskal kardiolog.

Zidarju je na zaslišanju sledila prva dama Vegrada Hilda Tovšak, ki jo zastopa Peter Fašun. Tudi zanjo preiskovalni sodnik ni odredil pripora. Ob odhodu s sodišča je dejala, da bo izjavo podala v četrtek. Je pa omenila, da je bilo v kazenski ovadbi govora le o kontrolnem stoplu na ljubljanskem letališču. Oba, tako Zidar kot Tovšakova, sta sicer noč s torka na sredo preživela na Policijski postaji Moste.

Črnigoj se je skliceval na imuniteto, danes že na delovnem mestu

Policija je iz poslopja podjetja Primorje pospremila direktorja Dušana Črnigoja.
Policija je iz poslopja podjetja Primorje pospremila direktorja Dušana Črnigoja. FOTO: Dare Čekeliš
Pridržani so obtoženi nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril pri postopku javnega naročanja, podjetja pa naj bi sodelovala pri več spornih poslih.

Od oseb, ki so jih pridržali včeraj, je policija sinoči ob 23.45 uri odpravila pridržanje in izpustila na prostost generalnega direktorja Primorja, Dušana Črnigoja. Kot državni svetnik se je namreč skliceval na imuniteto. Policija je državnemu svetu (DS) takoj posredovala obvestilo in pobudo, da zaradi nemotenega pričetka kazenskega postopka čim prej odloči o podelitvi imunitete.

V DS so za petek dopoldne že sklicali sejo mandatno-imunitetne komisije, na kateri se bodo seznanili z informacijo. A, zanimivo - komisiji predseduje prav Črnigoj. Kakor koli že, DS na pobudo policije ni dolžan odločati o podelitvi imunitete, to mora storiti le na zahtevo sodišča, je povedala predstavnica DS za stike z javnostjo Damjana Zelnik. Brez dovoljenja DS njegovega člana ne smejo pripreti, niti proti njemu začeti kazenskega postopka - razen če so ga zalotili pri kaznivem dejanju, za katerega je zagrožena kazen nad pet let zapora. Več bo znanega v petek, po seji mandatno-imunitetne komisije DS. Črnigoj bo moral sicer v vsakem primeru v kratkem stopiti pred preiskovalnega sodnika.

Da je bil Črnigoj danes že na delovnem mestu, je potrdil predstavnik za stike z javnostjo v ajdovskem gradbenem podjetju Edo Pelicon. Pojasnil je še, da je bil v podjetju normalen delovni dan, v stavbo, kjer je sedež družbe in ki so jo kriminalisti zaprli v torek zjutraj, pa so zaposleni lahko vstopili v torkovih popoldanskih urah po odhodu kriminalistov.

Tudi pod drobnogledom Dursa

Prizor, ki ga Slovenija še dolgo ne bo pozabila. Predsednik uprave SCT-ja Ivan Zidar v marici. Dogodka ni želel komentirati.
Prizor, ki ga Slovenija še dolgo ne bo pozabila. Predsednik uprave SCT-ja Ivan Zidar v marici. Dogodka ni želel komentirati. FOTO: POP TV
Policija lahko osebe pridrži do 48 ur, rok pa se izteče v četrtek ob 6. uri zjutraj. V tem času se oseba bodisi izpusti bodisi se jo privede na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika, ki lahko pridržanje podaljša za 24 ur. Odločitev, ali bodo osebo privedli pred preiskovalnega sodnika, je v rokah državnega tožilca, ki usmerja postopek.

Kot je za 24ur.com potrdil tiskovni predstavnik Dursa Iztok Verdnik, je davčna uprava že sredi lanskega leta začela tako imenovane ciljne preglede na področju gradbeništva. Na podlagi analiz in prijav so presodili, da gre za tvegano področje, na katerem so davčne utaje pogoste. Gre predvsem za utaje pri obračunavanju vhodnega in izhodnega DDV in s pomočjo fiktivnih družb. Nekatere preglede so opravili v sodelovanju s posebno skupino tožilcev in policijo, vendar jih na Dursu zaradi interesa preiskave niso vnaprej napovedovali. Nekaj pregledov je že končanih, nekateri še potekajo, nekatere pa bodo šele začeli, je povedal Verdnik.

Posle sklepali pod mizo?

"Med preiskovanjem smo iskali predmete in dokumentacijo, ki bi utegnila biti dokaz v kazenskem postopku," sta na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktor Uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave Aleksander Jevšek in vodja Skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu Harij Furlan. Kot sta dodala, so pridržali sedem oseb, vendar o imenih nista želela govoriti.

Direktorica velenjskega Vegrada Hilda Tovšak.
Direktorica velenjskega Vegrada Hilda Tovšak. FOTO: POP TV
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je povedal, da je komisija policiji pripravljena odstopiti dokumentacijo, ki bi lahko pomagala. Vendar pa se v preiskavo ne bodo vključili, ker za to nimajo zakonske podlage.

Kriminalisti so se lotili preiskave poslovanja zaradi povezave z gradnjo 100-metrskega stolpa na letališču Jožeta Pučnika, kar so potrdili tudi v Vegradu. Javni razpis za izbiro izvajalca gradnje stolpa - projekt je vreden 20 milijonov evrov - je bil že objavljen, vendar izvajalec še ni bil izbran, prav tako še ni bilo izdano gradbeno dovoljenje za izgradnjo. Obstaja namreč sum, da gre za kartelni dogovor med ponudniki, med katerimi so vsa tri podjetja, ki so se znašla pod drobnogledom kriminalistov. Podjetja so na javni razpis oddala ponudbe, ki so se razlikovale le za nekaj 100 evrov.

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medobranko@hotmail.com
16. 02. 2008 22.00
Kot vidim nobeden ni postavil vprašanja kolikor so pa na SCT-ju naredili letaliških stsolpov do zdaj? Niti enega. Naj dajo ta posel podjetjem iz tujine ki imajo za sabo par sto narejenih stolpov in so profesionalci ne pa tem kramparjem saj sem mal pogledal finiture na njihovih cestah in mostovih-Obup.
Emil Kvar
15. 02. 2008 03.23
v redu je ker je vlda dala zeleno luč za takšne predvolilne akcije. Drugo pa je če bodo ti ljudje obsojeni. Kajti naš pravni sistem ne deluje in sicer se pojavijo razni Čeferini in procesne napake na sodiščih, nato oprostitev osumljenih in na koncu astronomske odškodnine.
doki007@email.si
14. 02. 2008 12.45
ha ha ha ,..kako gleda tajkunka hilda ,...kot zaboden vol ,...ha ha ha
politik70
14. 02. 2008 12.31
exim Vsi smo na tem vlaku ki mu je im Slovenija! Strojevodja sliši na ime Ivan Janez Janša! Sicer izučen obramboslovec apak trenutno vozi naš vlak + še malo Eu lokomotivo.. Nikar sedaj ne skači z njega je nevarno! Raje odgovori oziroma napiši svoje mnenje! Brez žalitev če zmoreš!
exim@t-2.net
14. 02. 2008 12.22
politik70: s tvojega vlaka se bom umaknil, ker ne vidim možnosti pametnega dialoga, pa čeprav sva si na nasprotnih bregovih. Ti stalno nekaj blebetaš, nič ne poveš. jaz pa žal nisem tako zelo pameten, da bi ti znal parirati. Zato- adijo in lepo se imej!
politik70
14. 02. 2008 12.21
exim in še to Kaj ma tukaj zraven levica? Sem levičar pa kaj? Te to moti? Koga zagovarja mod obtoženih? Sicer so pa skoraj vsi bolj vaši kot naši! Sploh Hildica je ultra levičarka ....
politik70
14. 02. 2008 12.18
exim Kje sem napisal da mi ni prav oziroma da sem proti aretacijam? Način izvedbe ja ta me pa moti! Vse tudi že izpustili iz pripora! Če so krivi (dokler se jih pravnomočno ne obsodi so nedolžni) bojo spokal kufre in adijo! Evrov majo ba je cele kontejnerje(po podatkih desničarjev) Zaspret tri velike živine na enkrat je skrajno neumna poteza! Zakaj? Ker to niso male ribice! Za take komade treba imeti veliko ekipo strokovnjakov ki je pa Slovenija nima! Nimamo še nobenega pravnomočno obsojenega Tajkuna! Tukaj grejo pa naenkrat premetat vse gradbene firme! Kako naj sploh vejo kaj iščejo? Usmerjanje iskanje kordiniranje zasliševanje to niso heci! Od tega je odvisen ves nadaljni postopek! In garantiram ti da niso nič našli kajti če bi nebi nobenega izpustili pa če ga trikrat infarkt šlata! Torej so že skoraj čisto nedolžni! KAšna ovadbica zaradi sprejemanja poslovnih daril in kakšen evro utajenega davka! Ali smo to pričakovali? Poleg tega dva pripeljejo z osebnim avtom Zidarja pa z kiblo? Nebi ti tudi ponorel na Zidarjevem mestu? Zakaj samo njega s kiblo druga dva pa kot gospda in gospo? Kje je tukaj vaša enakost pred zakonom? Veš da bo tožil državo zaradi tega? Kdo bo to plačal? Janša,Bajuk,Vizjak? Malo morgen! Mi bomo to plačali med nami boš pa tudi ti pa če ti je prav ali ne! Se ti ne zdi tale igrica malo predraga za nabiranje predvolilnih glasov? Ti datumi aretacije ne sovpadajo z prikritjem pizdarij na MZZ?
exim@t-2.net
14. 02. 2008 11.58
politik70: malo se bom pozabaval s tvojimi trditvami: " jaz ne zagovarjam...." Kako je to dvolično in lažno: seveda zagovarjaš levico, saj vztrajno trdiš, da je SDS (JJ) kriv za vse, kar se dogaja v Sloveniji. Pa ti veš, da je JJ šele 3 leta na vladi? Pa ti veš, da je maloumno trditi, da je za vse kriv(a) JJ in sedanja vlada? In kaj ti ni prav, če je policija/tožilstvo sprožila tako obsežno akcijo? In kaj imaš od tega, če JJ dodeliš to racijo? Če si včeraj poslušal JJ, ko je odgovarjal na novinarska vprašanja in je odgovoril enemu prenapetemu novinarju nekako takole, da če bi znal postaviti v kronološke okvire njegov govor v parlamentu in načrtovanje racije mesece nazaj, potem takega vprašanja ne bi postavil. Tudi tebi velja isto. Prosim te, da najprej premisliš, nato blekneš. DarthRevan: govori, ne komentiraj po sistemu: degradacija in nato likvidacija. ne tako, to ni OK! Meni je ful prav, če človek zagovarja svoja stališča (enkrat bi moral priti na "četrtke" z mojimi kolegi, pa bi videl, kako se mnenja krešejo. NIKOLI žaljivo, vendo pa goreče zagovarjamo vsak svoje mišljenje. Ko se razidemo, smo že z mislimi pri naslednjem "debatno vročem četrtku".
politik70
14. 02. 2008 11.08
exim Si ti pismen? Sem kje napisal da podšpiram gradbeniški lobi? Katere osebe se pojavljajo in kateri strani pripadajo? Plačala bova pa oba o to pa dobro vem! Samo z razliko da jaz ne zagovarjam nobenega ti pa lopove ki so vpleteni v tale šmorn z Janšo vred! Samo v tem je razlika med nama! Ne moreš verjet niti priznat da je SDS do vratu v tem smrdečem dreku! Samo po levih se tolče pa sploh ne vem zakaj samo po levih? Je Hilda kdaj koli imela kaj z levo stranjo?
DarthRevan
14. 02. 2008 11.02
Zmrzljivi Exim, zakaj potem mi sploh o čemerkoli govorimo, glede na to da uradnih informacij skoraj ni? Mislim, če je človek tiho ti ni prav, če človek ni tiho, ti ni prav...a je tebi sploh kdaj kaj prav? Pa ne pozabi natakniti kape na glavo, da te ne bo zmrzal v njej preveč prizadela.
exim@t-2.net
14. 02. 2008 11.00
politik70: trobilo SvetnakanaluA: uporabljal stavke, ki se NE začenjajo z:" po neuradnih informacijah"... Počakaj na URADNE informacije, potrpi do uradnih rezultatov, NE napenjaj elastike, da ne poči(š). Zakaj ti je interes molčati in krasti še naprej? Meni ni, saj krade(š) meni moje! In tudi jaz imam zadosti!
doki007@email.si
14. 02. 2008 09.45
exim ,......kot jaz vem to dela kriminalistična policija s tožilstvom ,...ne pa janša ,....!!! ----zato ga nimate kej hvalit.......
politik70
14. 02. 2008 09.34
Exim-oblečeni in nadaljevanje Po neuradnih informacijah je dokumentacijo iz ponudbe SCT in Primorja na podlagi odločitve prvega moža največjega slovenskega gradbenega podjetja Ivana Zidarja naknadno "popravljal" Ivan Demšar iz SCT. Žibertu naj bi jo prek posrednika Boruta Farčnika, nekdanjega vodje logistike na ministrstvu za obrambo v času Jelka Kacina, izročil Zmago Geršak, direktor kranjskega podjetja Gradbinec GIP, ki je v lasti Primorja, in sicer po navodilu predsednika uprave te družbe Dušana Črnigoja. Ker tudi spremenjena ponudba po Žibertovi oceni domnevno ni ustrezala pogojem iz razpisa, sta jo SCT in Primorje v začetku januarja znova "popravila"; tudi tokrat jo je Žibertu dostavil Farčnik, ki naj bi tri dni prej Črnigoju po telefaksu poslal Žibertova "navodila" glede "popravka" ponudbe. Na drugi strani naj bi se predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak 23. januarja v Kranju skupaj z Gabričem osebno sestala z Žibertom. Zadnji naj bi od Gabriča prevzel mapo z dokumenti in jo še isti dan pregledal skupaj z Ivanom Krofličem, direktorjem področja inženiringa v Vegradu, ki so ga kriminalisti v torek pridržali skupaj s Tovšakovo. Žibert naj bi Gabriču že pred tem povedal, da Vegradova ponudba ne ustreza pogojem iz razpisa, da pa "jo lahko napiše tako ali pa tako, odvisno, koliko sem motiviran", saj da "ima originale", ki jih lahko zamenja in nato uniči. Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti z nadzorom elektronskim komunikacij ujeli tudi pogovor med Tovšakovo in Krofličem izpred enega tedna, v katerem mu prva zatrjuje, da "je stolp njihov in da jih bo to nekaj 'koštalo'". Še isti dan naj bi Tovšakova neznanemu moškemu v pogovoru povedala, da "je eliminirala vse, SCT, Primorje, vse". Gabrič naj bi sicer - vsaj tako naj bi zatrdil Žibertu - kot nagrado za posredništvo po vsej verjetnosti dobil stanovanje v novi ljubljanski soseski Celovški dvori, ki jo gradi Vegrad.
politik70
14. 02. 2008 09.33
Exim-oblečeni Ke vem da ne bereš dnevnika ti bom posredoval par zanimivih člankov! Kot trdijo naši viri, naj bi tako Žibert, ki je bil kot gradbeni inženir ključen član komisije, igral dvojno igro, saj naj bi enako "storitev" ponujal tako SCT s Primorjem kot Vegradu. Oba ponudnika naj bi jo sprejela, a za različno "ceno". Medtem ko naj bi SCT in Primorje konec minulega leta pristala na Žibertov pogoj, da v popravljeno ponudbo kot podizvajalca električnih instalacij vključita njegovega svaka in samostojnega podjetnika Janeza Bidovca, naj bi od Vegrada konec januarja prek posrednika Srečka Gabriča, še predlani kandidata SDS za župana občine Osilnica in prijatelja brigadirja Toneta Krkoviča, prejel denarno nagrado v še neugotovljeni višini.
manjakranjc@hotmail.com
14. 02. 2008 09.32
Dan, Ljudje gre za običajno postopanje v takih primerih. Očitno res samo BERETE naslove člankov! Politik70, Pa ja nimaš tako urejenega "podstrešja", kot je to razvidno iz oblike postov.?! Pozdrav M.K
exim@t-2.net
14. 02. 2008 09.26
doki007: in tebi je smešno, da te je prejšnja oblast 12 let kradla. Si pa res nagec! Zakaj ne priznaš, da se je končno našel nekdo, ki je rekel. ZADOSTI! Žal vem za odgovor: zato, ker je tebi in tvojim odgovarjalo, da kradete. Kajne bonsai9, ...in ostala malopridna lena sodrga!
doki007@email.si
14. 02. 2008 09.05
ha ha ,...to je vse prepozno ,...janši bo zmankalj časa da bo vse pripru,......saj se mu izteka mandat ,.....!!!! ----je pa res da je to nabiranje predvolilnih točk .,..... češ da folk vid neki pa miga fant v tej smeri .....!
kosir_maks
14. 02. 2008 08.55
nortgb: A misliš, če so jih spustili na prostost , da so oprani krivde ! Samo branili se bodo na prostosti ! Sej niso vsi, ki se jim sodi, avtomatično v priporu in jih na vsako obravnavo pripeljejo s kiblo iz Povšetove !!
strelka23
14. 02. 2008 08.46
Izjava JJ da bo privarčeval dosti davkoplačevalskega denarja je svetovna.Kaj boš varčeval ko več nič nimaš?Volitve so pred vrati!Zakaj tega ni naredil v prvem ali drugem letu svojega mandata?Upa,da NE bo izvoljen in takrat do metal novi vladi,kako jih je razkrinkal vlada pa jih je izpustila.
exim@t-2.net
14. 02. 2008 08.45
Hvala Bogu, da pri nas dela pravni sistem! Kaj ste nestrpni, polikomisarji? Vse se bo lepo dokazovalo po pravni poti. In mar res mislite, da bi si tožilci/policija/kriminalisti privoščili fiasko? To bi vi šele vriskali, če bi bili imenovani poslani v pripor, brez da bi bil za to izpolnjen vsaj eden od pogojev za pripor. Sedaj pa nimate vzroka popljuvati vlade (čeprav je racija narejena brez posreovanja vlade), ste ponovno žaljivi, napadalni, skratka, popolnoma ste izgubili kompas!