Slovenija

Žiberna: Prejšnji direktor je 'zamočil'

Ljubljana, 09. 11. 2007 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančna izguba na onkologiji nastala tudi zaradi neodgovornosti prejšnjega direktorja, pravi Žiberna.

Odbor za zdravstvo je sklenil, da bodo na eni od prihodnjih sej razpravljali o poslovnih rezultatih Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana. Pobudo je na podlagi poročanja medijev po četrtkovi seji sveta zavoda, na kateri so obravnavali poslovne rezultate za prvo polletje, podala poslanka Cveta Zalokar Oražem (Zares).

Darko Žiberna
Darko Žiberna FOTO: POP TV

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna je dejal, da izguba gotovo je, ob tem pa pripomnil, da "skozi medije ne bodo dobili prave resnice, saj so naslovi v medijih velikokrat pompozni in marsikdaj rumeni".

Poslanci bodo na ministrstvo za zdravje in vodstvo OI naslovili prošnjo, da jim posredujejo poročilo o poslovanju zavoda. Žiberna je poudaril, da se na ministrstvu ne skrivajo pred razpravo o teh vprašanjih. Poslancem je predlagal, naj ministrstvu omogočijo, da pregleda poslovanje tako OI kot Univerzitetnega kliničnega centra, da ugotovijo, kje so razlogi za izgubo.

Žiberna je poslancem še pojasnil, da na ministrstvu že spremljajo zadevo. V sredo se je tako sam že sestal z večinskim delom sveta zavoda in direktorjem OI, o tem pa se je že pogovarjal tudi z nekaterimi zaposlenimi na inštitutu, ki so neodvisni.

Nov oddelek onkologije
Nov oddelek onkologije FOTO: POP TV


"Da je OI v takšnem stanju, kakršnem je, je posledica najmanj desetletnega delovanja. Te stvari so sedaj malo bolj prišle ven, ker smo imeli težave z novogradnjo, ker se je že v prejšnjem mandatu dovolilo tako luksuzno gradnjo s steklenimi fasadami, kar bo povzročilo ogromne energetske porabe," je poslancem pojasnil državni sekretar.

Kot je znano, je svet Onkološkega inštituta v četrtek obravnaval poročilo o poslovanju zavoda v prvih šestih mesecih tega leta. Direktor zavoda Aljoša Rojec jim je povedal, da je zavod v prvih šestih mesecih letošnjega leta pridelal za pet milijonov evrov izgube.


Med razlogi za takšno finančno stanje je po besedah Žiberne tudi to, da je prejšnji direktor "zamočil" v svoji odgovornosti do delavcev in jim je pozabil izplačati napredovanja, zato je moral OI sedaj za nazaj plačati skoraj dva milijona evrov.

Žiberna je ob tem poslance spomnil, da bodo za premike v zdravstvu potrebne spremembe in ob tem izpostavil spremembe v plačnih razmerjih v zdravstvu, po njegovih besedah pa bo treba počasi razmisliti tudi o povečanju prispevne stopnje za zdravstvo, saj se prebivalstvo stara, medicina zahteva vse več stroškov, na onkologiji pa se uveljavljajo vse zahtevnejše metode zdravljenja. "To pa vpliva na stroške," je opozoril Žiberna.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxl.2005@gmail.com
10. 11. 2007 11.37
Dokler prenočišče brez zdravljenja (samo opazovanje) v bolnišnici stane približno 2000 EUR/noč, verjamem da je denarja premalo.
Franc Kavka
10. 11. 2007 10.10
Na KCv Ljubljani so zbrani največji hohštaljetji, ki mislijo, da znajo vse. Počasi se bodo morali dohtarji zavedati, da je njihovo delo zdravljenje. Jasno, potem pa bi bili odmaknjeni od raznih lobijev, to pa pomeni brez podkupnin.
Franc Kavka
10. 11. 2007 10.06
Dejstvo je, da je največ problemov zdravstvu v Ljubljani. To me ne čudi. Vsa leta so bili na odgovornih mestih sami preizkušeni kadri, ki niso imeli pojma o vodenju. Poleg tega pa še velika hohštaplarija. Zanimivo, da so po ostalih regijah pol manjši problemi. Verjetno zato, ker gospodje niso imeli želje delati na periferiji, pa je nehote niso mogli zajebati.
Prvo Bore
10. 11. 2007 08.54
V zadnjih krčih bodo pobrali VES denar iz države. Palčani so za to in tudi zaradi tega imajo velike palče, da delajo pošteno in pravično. Kje je Kitajska ?? Opa bato, saj tam je sedaj naša kompletna elita. Kar naj jih tam obtožijo, da ne bomo preveč plačevali
vox populis
10. 11. 2007 06.25
"... da je prejšnji direktor "zamočil" v svoji odgovornosti do delavcev in jim je pozabil izplačati napredovanja..." čakalne vrste se daljšajo, lenuhom plačajo še "napredovanja za nazaj", se pogovarjajo z nekaterimi v inštitutih ki so neodvisni? veleumni žiberna, nekako pozablja, da vse to plačujemo državljani, tudi njegovih 4500 EUR netto na mesec! komaj čakam na volitve! je že čas, da ene lopove, zamenjajo drugi!
hinko.murovec@siol.net
09. 11. 2007 17.28
Nu, sedaj bodo porabili ves čas , ki ga še imajo do volitev za ugotavljanje kateri zarotniki so bili vpleteni, seveda je škoda in rabijo nov denar in potem bo prišla na dan ugotovitev, da je g. Žiberna upravičen na posebno plačilo ker je ugotovil , da bi se dalo z malo manipulacije ljudi še bolj ožeti. Logično je, da bo človek dal zadnji " ficek " za kruh otroku in za zdravje ". Ja odirat je potrebno tiste, ki nimajo nobene možnosti reči ne. To je v duhu JJ poštene demokracije. LP
phoebus@apollonus.net
09. 11. 2007 16.03
Kot prvo stvar so pogruntali da nečesa prejšnji direktor ni plačal in da rabijo 2 mio denarja :-) Kako prikladno :-)
Tonček Balonček
09. 11. 2007 12.37
Najbolj genialno od novega direktorja bo, pravzaprav gre očitno za svetovno inovacijo, da bo Onkološki inštitut postal profitabilni javni zavod. Prej ali slej se bo ta Žiberna znašel na seznamu kandidatov za Nobelovo nagrado, za ekonomijo seveda! Veliko sreče, vsi bomo ponosni!