Slovenija

Stavka se nadaljuje

Ljubljana, 12. 03. 2009 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavkovni odbor slovenskih sodnikov je soglasno sklenil, da stavke zaenkrat še ne bo prekinil. Glede vladne ponudbe so užaljeni in zgroženi.

Ponudba vlade za uskladitev plač z ustavno odločbo je po njihovem mnenju nesprejemljiva in tudi ni toliko konkretna, da bi se stavkovni odbor lahko o njej izjavil. Že pred tem je predsednica stavkovnega odbora Janja Roblek dejala, da so sodniki glede ponudbe zgroženi in užaljeni.

Vladna ponudba sodnikom, s katero naj bi uresničili lansko odločbo ustavnega sodišča glede plač sodnikov, sicer nosi oznako interno. Pogajanja, ki so se začela prejšnjo sredo, ko je vlada predstavila svoj predlog stavkovnemu odboru ter predstavnikom vrhovnega sodišča, sodnega sveta in Slovenskega sodniškega društva, zato v skladu z dogovorom socialnih partnerjev ostajajo za zaprtimi vrati do sklenitve dogovora.

Stavkovni odbor tako zaenkrat še vedno vztraja pri stavkovnih zahtevah, kar pa pomeni devet dodatnih plačnih razredov za sodnike in osem dodatnih plačnih razredov za vrhovne sodnike.

Sodniški shod v Kopru aprila lani
Sodniški shod v Kopru aprila lani FOTO: Dare Čekeliš

Najboljši možen predlog?

Postopek usklajevanja pomeni, da se stališča usklajujejo, in če ena stran nepreklicno vztraja pri svojih stališčih, to postavlja pod vprašaj celoten postopek pogajanj, je pred sestankom dejal državni sekretar ministrstva za pravosodje Boštjan Škrlec. Kot je dejal, računa, da tako trdnih stališč danes vendarle ne bodo deležni.

"Upam, da bodo sodniki danes vendarle toliko konstruktivni, da bodo razumeli, da je vlada sestavila konkreten predlog, ki je bil najboljši možen znotraj danih okvirov," je pojasnil Škrlec. Ob tem je poudaril, da je ta predlog vsem sodnikom zagotovil višje plače, zato ne more razumeti, da je ta predlog tako zelo žaljiv.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je že pred prvim sestankom poudaril, da jim zaradi finančne krize okoliščine pri iskanju rešitve niso naklonjene, vendar bodo poskušali s sodniki najti optimalno rešitev. Ponovi je, da masa za plače ostaja enaka. Kot je znano, je stavkovni odbor kot pogoj za prekinitev stavke navajal konkretno ponudbo vlade in začetek pogajanj.

Kljub prizadevanjem ministrstva za pravosodje, da bi sodnikom namesto sedanjega 40. ponudili za pet razredov višji izhodiščni plačni razred, pa je vlada po neuradnih informacijah sodnikom ponudila uvrstitev okrajnega sodnika na začetku kariere v 43. plačni razred. Poleg tega vlada napoveduje tudi zmanjšanje števila sodnikov in prenovo kariernega sistema, glede česar so po besedah Roblekove v sodniških krogih zadržani.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 03. 2009 18.57
SMO POVEDALI KAJ BO,JANŠA BI UREDIL TE HOHŠTAPLERJE,ČE BI BIL ŠE EN MANDAT KRESALKA IN ZALAR STA PA KRIMINALU VSEH SORT ODPRLA VRATA NA ŠIROKO
Buena Vita
12. 03. 2009 18.16
SEJ NISO NIKOLI DELALI RES BI BILO ČUDNO ČE BI ZAČELI DELAT KER JE SKREGANO Z LOGIKO LENUHARJEV IN IZKORIŠČEVALCEV EDINI NAZIV KI JIM PRIPADA JE;;;;BANDA SKORUMPIRANA
JADE7
12. 03. 2009 14.36
Poden od podna......je naše sodstvo.....
M-teorija
12. 03. 2009 14.06
Popravljam ne 2X, temveč 4X višje morajo biti.
dree
12. 03. 2009 13.02
P:S. Zdaj pa se ne bom več oglašala, ker ne mislim bit njihov zastonj PR! :-)
dree
12. 03. 2009 12.56
Pa kaj ma veze, koliko je sodnikov na število prebivalstva? Pa saj imajo tam pa lahko referente, poravnalce, magistrate..in še milijadro različnih profilov, ki rešijo določen del zadev in bi v bistvu še njih morali všteti v številko vseh, ki rečujejo zadeve. Kar se pa tiče trajnega mandata, to ne pomeni, da te ne pošljejo, če ne izpolnjuješ delovnih obveznosti, ampak, da te ne smejo odstaviti, če nisi odločil, tako kot bi oni radi in da ti ne dajejo navodil za sojenje, ampak tvoje odločitve lahko razveljavljajo le ostala višja sodišča v državi in izven države. Tako kot ne smeš poslanca preganjat zaradi tega, kako je glasoval, če ga pa druče sreje, da lahko odsloviš. Glede urnika - po moje bolje, da se gleda rezultat, kot pa da bi bili 36 ur v službi na dan, kot nekateri zdravniki in bili plačani za spanje med tem časom. Oni morajo pač rešiti določeno število zadev, ali v pisarni ali na klopci v parku. Končno pa , me sploh ne briga, kako in kaj, je pa zanimivo spremljati tako množično psihozo, ki pa ni osnovana na nekih logičnih sklepih. Jaz zaenkrat glede na podatke, ki sem jih lahko prebrala, slišala, kako deluje ta sistem, se ne strinjam z vami, seveda pa lahko mnenje takoj spremenim če zvem, kaj drugega. Do takrat pa...." In vendar se vrt!i"
M-teorija
12. 03. 2009 12.50
Sodnikom in tožilcem vsaj 2 X višje plače. Dokler bodo talo nizke, bodo vedno najboljši kadri odhajali med branilce barab. Potem se pa čudimo , da nobena tožba ne uspe. Dobro plačani sodniki in tožilci, bi koštali državo veliko , veliko manj kot sedaj, ko kar ni dobro za odvetnika gre za sodnike ali tožilce.
nejco13
12. 03. 2009 12.36
Glede na to da imamo 6x več sodnikov kot npr. Nizozemska in 10x daljše zaostanke bi jih morali lepo postavit na cesto. Pa naj stavkajo banda!
weber1
12. 03. 2009 12.05
Še te plače , ki imajo sedaj so previsoke in še te bi jim morali prepolovit , ne pa da jim bi kaj povišali !!! Oni so največji lenuhi in zapravljivci našega davkoplačevalskega denarja...BANDA..
strogoff
12. 03. 2009 12.04
POGREZNJENI ROBNIKI_ _ _, razširjeni t.im. robni pogoji, itd.,ipd. _ _ _ _ _ _ DOKLEJ ŠE ?
nina81
12. 03. 2009 11.58
oni so neodvisni, na prvem mestu od pameti, na drugem od gosodarske krize in na tretjem od države. Na njihova sivaj stavka kar traja, saj jo čutimo že dolgo let pa smo vseeno preživeli. banda lenuhov in lopovov, delajo po 4 ure dnevno za tak gnar.
Replica
12. 03. 2009 11.54
slika lepo nazorno kaže kako molijo za plače in nekje sem prebral članek, da boga najverjetneje ni...zato vemo kakšen bo rezultat njihove molitve
pinkyy16
12. 03. 2009 11.53
GiorgioM, pusti proizvodnjo, vpiši si na Pravno fakulteto, diplomiraj pa potem daj pamet solit, kdo naj gre kam delat. A naši otroci študirajo, da bodo v proizvodnji delali??? Ja menda ne, če že njihovi starši tam delamo, naj bodo vsaj oni na boljšem.
speady
12. 03. 2009 11.51
Tud če bojo stavkal,se ne bo velik poznal.Saj ne delajo veliko ,glede na kazni ki jih plačujejo z našim denarjem.
Franc Petrov?i?
12. 03. 2009 11.50
4.7 MILIJONA€ KAZNI ZA ZAOSTANKE ONI SO PA UŽALJENI.ČE BI BILI PRAVNA DRŽAVA BI MORALI BITI NA DOBU.
selector
12. 03. 2009 11.49
Sam po šmajsrco stopm.... Bomo vidl kok hitr bodo poprijel za delo! Prekleti izsiljevalci nesposobni!
selector
12. 03. 2009 11.45
banda usrana.. k bo vojna se bomo na take hvaležneže k majo doživljenski mandat prve spomnl!!
cupofmarja@email.si
12. 03. 2009 11.38
sami reveži.......še za sprot nč ne zaslužjo, saj kr naprej stavkajo..........jst bi tud kr naprej stavkala in nč delala, že če bi mela 2000 plače, kaj šele več.....;.)
dree
12. 03. 2009 11.34
zavedenSlovenec 12.03.2009, 11:23 Pa saj na prekrških imajo pa ziher drugačno normo, saj tam ne izdajajo sodb, amapk mislim da sklepe al odločbe, ne vem kako je naslov in spisi niso debeli pol metra, s kupi listinskih dokazov, kupi strank za zasčlišat, težkimi pravnimi vprašanji. Ne morem trdit, ampak že zdravorazumsko dvomim, da je enaka norma. Sicer se pa lahko vpraša kolikšna je, saj je verjetno to informacija javnega značaja.
zavedenSlovenec
12. 03. 2009 11.23
Vse zavlačujejo, normo pa pridobivajo na nas revežih, npr. men, k sva šla pred leti s punco za obletnco v mesto pa sem napihu takratnih 0,57 promila, kontrola prometa, lepo sm vozu, po predpisih (razn pač alko), in sem dubu ful točk, za plačat ful pa 10.000 SIT sodnih stroškov. obnašala se je do mene, kt d sm morilc, ni me hotla sploh poslušat, opravla je z mano v 10 minutah al še prej, SVOJO NORMO 20 SODB NA MESC LAHKO NARDI V ENEM DNEVU. Ležerno v dveh