Slovenija

'Zgodovina ne sme biti pozabljena'

Ljubljana, 06. 06. 2009 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na prvem evropskem kongresu izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945 je predsednik Türk dejal, da se je majhen narod zmogel upreti fašizmu in nacizmu.

V Ljubljani se je danes odvil prvi evropski kongres izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945. Nekaj tisoč zbranih v športni dvorani Tivoli je uvodoma nagovoril predsednik republike Danilo Türk, pokrovitelj kongresa. Türk je v govoru opozoril na velik pomen ohranjanja spomina na tragično obdobje druge svetovne vojne.

Turk
Turk FOTO: Miro Majcen

Predsednik republike je spomnil, da so se morali Slovenci za to, da so obstali kot narod in je Slovenija danes uspešna članica evropske družine narodov, v svoji večstoletni zgodovini izogibati številnim čerem. "Uporniški duh malega naroda" se je zmogel upreti tudi fašizmu in nacizmu v drugi svetovni vojni, ko je bilo slovensko ozemlje "prepojeno s krvjo" tistih, ki so se, organizirani v Osvobodilni fronti, uprli okupatorjem.

Mnogi Slovenci so bili izgnani s svojih domov, poslani na prisilno delo ali v koncentracijska taborišča, kjer so številni tudi izgubili življenja. "Podobno usodo delimo z mnogimi drugimi evropskimi narodi, zlasti z vami, ki ste danes med udeleženci tega kongresa. Z vami delimo tudi prepričanje, da ta del zgodovine ne more in ne sme biti pozabljen," je poudaril predsednik.

Spomin na tragično obdobje

"S svojim obstojem, aktivnim delovanjem vaših društev in druženjem, kakršno je današnje, zagotavljate, da bo spomin na to najbolj tragično obdobje evropske zgodovine ostal živ opomin za vse čase. S tem pošiljate tudi jasno sporočilo vsem tistim, ki bi radi zgodovino pisali na nov način, zgodovinska dejstva in resnico pa potvorili ali zlorabili tudi v priložnostne politične namene," je še nadaljeval Türk.

Ob koncu govora se je predsednik republike zahvalil Društvu izgnancev Slovenije, organizatorju današnjega kongresa v Ljubljani, ki že vrsto let pomembno prispeva k ohranjanju zgodovinskega spomina na obdobje druge svetovne vojne in si prizadeva za uveljavitev pravic žrtev vojnega nasilja. Udeležencem kongresa pa je zaželel uspešno delo "v tem dnevu spomina, solidarnosti in prijateljstva med narodi".

Proslava zmage nad fašizmom in nacizmom
Proslava zmage nad fašizmom in nacizmom FOTO: Dare Čekeliš

Udeležence – ti so danes v Ljubljano prišli iz več držav, med njimi pa so bili tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, prvi predsednik parlamenta v samostojni Sloveniji France Bučar in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik – je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković in poudaril, da Ljubljana s ponosom gosti kongres.

Fašizem in nacizem še nista mrtva

Udeleženci kongresa so poleg tega izrazili pričakovanje, da bo v skupnem evropskem učbeniku zgodovine primerno zajet tudi izgon številnih evropskih narodov z njihovih domov zaradi fašističnega in nacističnega nasilja, na voditelje zmagovitih držav druge svetovne vojne pa naslovili poziv, da naj se uresničijo sklepi s povojnih mirovnih in reparacijskih konferenc, saj izgnanci in begunci še vedno niso dobili vojnih odškodnin.

Sledil je nagovor in referat predsednice Društva izgnancev Slovenije Ivice Žnidaršič, ki je izrazila zadovoljstvo, da se bodo lahko danes bolje spoznali in izvedeli več o svoji skupni usodi kot žive priče strahot druge svetovne vojne. "Čas je zacelil rane, ni pa mogel izbrisati spomina, zato bomo danes od tukaj sporočili vsem voditeljem Evrope in sveta, naj storijo več, da se kaj takega, kot smo doživljali mi, ne bo več ponovilo," je še dejala Žnidaršičeva in opozorila, da "nas kruta stvarnost v svetu vsak dan opominja, da fašizem in nacizem še nista mrtva".

Referatu Žnidaršičeve je sledil referat borca za pravice slovenske manjšine v Italiji Sama Pahorja z naslovom Primorski izgnanci, zatem pa so v Tivoliju prisluhnili še referatom vodij delegacij društev izgnancev in beguncev iz Češke, Slovaške, Poljske, Ukrajine, Rusije, Francije, Avstrije, BiH, Hrvaške in Srbije ter predstavnikov iz Nemčije, med katerimi je bil tudi župan mesta Rudolstadt.

Poleg omenjenih delegacij in predstavnikov iz Nemčije so se kongresa udeležili tudi predstavniki Mednarodnega odbora Rdečega križa, Mednarodne organizacije za migracije (IOM) in kuratorija iz sklada Spomin, odgovornost in prihodnost iz Berlina. Na kongresu pa so obravnavali in sprejeli tudi več predlogov in sklepov. Med drugim so na predlog Društva izgnancev Slovenije podprli ustanovitev Mednarodnega odbora izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945, ki bi skrbel za medsebojno spoznavanje, ohranjanje zgodovinskih dejstev, izmenjavo izkušenj in opozarjanje vlad na vnovične pojave fašizma in nacizma.

Društvo izgnancev Slovenije je še predlagalo, da se s kongresa pošlje pismo vsem predsednikom evropskih držav s pozivom, naj preprečijo nastajanje fašističnih in nacističnih organizacij.

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
07. 06. 2009 17.58
Ali ni to tema za na recimo Delo?Tam so vsi pametni. PS. Odškodnine se ne dobi na forumih.
Mr.JanHara
07. 06. 2009 17.45
Predsednik Türk je grobo zlorabil kalvarijo izgnancev za razpihovanje ideološke nestrpnosti. Med izgnanci je ni bilo in njihova kri ni prepojila slovenske zemlje, kvečjemu tisto v nemških lagerjih, (z redkimi izjemami tistih, ki so iz lagerja uspeli pobegniti v partizane) Raje naj bi se pobrigal, da bi izgnanci dobili vrnjeno materialno vojno škodo, ki je bila ocenjene in si jo je prilastil Totov režim. Ali je zločin krasti lačnim otrokom po vrnitvi iz lagerja ali ne, naj povedo pametnejši.
arhimed_33
07. 06. 2009 17.29
ŠKODA DA NI VEČ TAKŠNIH LJUDI,KOT JE BIL JOSIP BROZ TITO.
arhimed_33
07. 06. 2009 17.26
xedos13,bravo,Tito je heroj in ne zločinec,zločinci so bili na Hitlerjevi strani Rožman,Rupnik.Po mnenju nekaterih sta prisegla Hitlerju zaradi komunizma,mislim,da to ne bo držalo.Vsi zavezniki so obsodili nacizem,da je ta bolj nevaren kot komunizem,pa Rupnika in Rožmana to ni nič motilo,Hitler je želel izseliti celotno štajersko,pol današnje slovenije,pa Rožman in Rupnik še kar na strani Hitlerja.Leta 1945 ko se je že vedelo da rajh izgublja vojno,domobranci prisegajo Hitlerju.TO SO BILI IZDAJALCI SLOVENSKEGA NARODA,in jim ni prostora v slovenski zgodovini kot pozitivne osebnosti.
Mr.JanHara
07. 06. 2009 17.23
"Na prvem evropskem kongresu izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma" . . . Kar pumpajte ideologijo in zgovarjejte rdeče ali bele. Tem članka so prve žrtve vojnega nasilja.
xedos13
07. 06. 2009 16.51
Je bil zločinec ameriški predsednik H. Truman, ker je dovolil vreči atomski bombi na Nagasaki In Hirošimo, kjer je bilo čez 200.000 mrtvih? NI BIL Sta bila zločinca Churchill in Eisenhower, ki sta dovolila bombandiranje civilistvov v Dresdnu, Hamburgu, kjer je bilo čez 40.000 mrtvih? NISTA BILA. VSI SO SE BORILI PROTI FAŠISTOM IN IMPERIALISTOM. PROTI SLEDNJIM IN NJIHOVIM POMAGEČEM PA SO SE BORILI TUDI PARTIZANI. TITO ni in ne bo nikoli zločinec.
12345s
07. 06. 2009 16.40
Raje sem čudna,kot pa zagrenjena. Tito je bil TITO,človeško krvav pod kožo, vsi drugi so bili malo bolj krvavi. P.S. Ali je tudi v Delu tako zanimivo?
Mr.JanHara
07. 06. 2009 16.33
Čudna, če ne že čudaška. LP
12345s
07. 06. 2009 16.13
Tito ni pošiljal v konc. taborišča. Zdraho si naredil pri sebi. Ne očitaj drugim kaj in kako pišejo,če si sam nekulturen. PS. Kadar imam problem, se ga lotim na drugačen način. ZA MENE JE TOLE SAMO ZABAVA. Ali tudi na Delu visiš?
Mr.JanHara
07. 06. 2009 16.00
Prosim za razliko med interniranci na Golem otoku in Slovenskimi izgnanci v nemška taborišča s prisilnim in suženjskim delom brez plačila in brez možnosti šolanja njihovih otrok. Če ni razlike, je samo ena možnost. Tito je bil tak kot Hitler ! P.S. Ti zdrahar pa počakaj, da bodo odprli komentarje na delo. si. Kot kaže si tam doma.
spomini
07. 06. 2009 15.54
Šta prosiš?
Mr.JanHara
07. 06. 2009 15.46
Je pač vedel da ni bistvene razlike med enimi in drugimi. . . . Bi bil lahko jasnejši? Med katerimi ni bistvene razlike? Kateri so eni in kateri drugi ? Lepo prosim !
12345s
07. 06. 2009 15.28
Je pač vedel da ni bistvene razlike med enimi in drugimi.
Mr.JanHara
07. 06. 2009 15.24
Tito ni pošiljal izgnancev na Goli otok. Pošiljal je svoje najboljše kadre, ker jim ni čez noč takoj postalo jasno, da je še včeraj najljubši Stalin postal že danes največja svinja.
Franc Zabukovec
07. 06. 2009 15.24
Neurath07.06.2009, 15:07-4 Dober komunist je mrtev komunist pika! Nimam komentarja saj avtor komentarja pove o sebi in strani ki ji pripada , prav vse. Klub temu pa si dovoli še komentirati po cerkvenih merilih popačeno zgodovino. Sicer pa se bova zelo kmalu videla iz oči v oči, seveda če bo neurath imel jajca, pogledati v oči.
Mr.JanHara
07. 06. 2009 15.20
Ni čudno, da tukaj na komentarjih prihaja do ideoloških trenj. Kje so našli prapore enot NOV in POS ? In samo njih !!! Na kongresu? Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945 ima skoraj v vsaki svoji krajevni organizaciji lasten enoten prapor. Novinarji, novinarji, vi in vaše lepljenke. Pri urah zgodovine ste močno manjkali, sedaj pa zaradi nevednosti povzročate "špetire" Brez zamere !
12345s
07. 06. 2009 15.09
Slab komunist je dober tajkun.
Neurath
07. 06. 2009 15.07
Dober komunist je mrtev komunist pika!
12345s
07. 06. 2009 15.05
Kaže da si je lase barval zaradi ženskih,ne pa zaradi moških. To pa ne pomeni da je barval cel svet. Pred vsem mi je bil všeč,ker je takšne,kot nas danes barvajo,pošiljal na Goli otok.
Mr.JanHara
07. 06. 2009 14.55
Joseff.G07.06.2009, 13:49 . . . Potem pa še pojasni, zakaj komentarji na temo iz nslova že dobro uro padajo v neko brezno. Tudi zaradi demokracije. A časopisa misliš ?